Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма МІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
241.66 Кб
Скачать

Словник термінів

Джерела інформації – це передбачені, або встановлені законом, носії інформації, до яких входять документи, інші носії, що зберігають інформацію, повідомлення засобів масової комунікації, фундаментальну інформацію або публічні виступи.

Інформаційна безпека – це стан захищеності суспільства, держави, особистості, стан захищеності інформаційних ресурсів, які забезпечують прогресивний розвиток життєво важливих сфер суспільства

Інформаційна потреба – усвідомлення користувачем необхідності вивчення комплексу данних, що доповнюють початкові знання через які суб’єкт інформаційної взаємодії розв’язує об’єктивну проблему.

Інформаційне право – це система міжнародних документів, які регулюють міжнародні відносини відповідно до певної сфери діяльності.

Інформаційний обмін – глобальний процес, який впливає на зовнішню політику міжнародного співробітництва, каталізатор суспільних процесів.

Інформаційний пошук – сукупність логічних і технічних операцій, кінцева мета яких – пошук документів (текстів), відомостей про них, фактів, даних, релевантних до запиту користувача

Інформаційний простір – це система середовища буття людини, яка забезпечує життєдіяльність будь-якої системи, зокрема – системи міжнародних відносин.

Інформаційні ресурси – це засоби, запаси, можливості і джерела інформації, які визначають роль і місце держави в світі і виступають стратегічним показником національного багатства країни.

Інформаційний потенціал – це сукупність інформаційних засобів країни, що включають комп'ютерні мережі, національну систему інформації (національну інфраструктуру), сукупність самої інформації а також різновиди інформації. Сюди входять також інформаційно-аналітичні служби, видавництва, кіно, засоби масової комунікації і електронні видання

Міжнародна інформація (МІ) визначається як сукупність відомостей, що характеризують структуру, загальні властивості інформації. а також питання, пов'язані з їх пошуком, аналізом та розповсюдженням в системі міжнародних відносин (МВ).

Міжнародна комунікація – це процес безпосереднього обміну інформацією від джерела інформації до реципієнта, а також і зворотний процес – тобто реакція на наслідки цього процесу.

Національний інформаційний продукт – матеріальний або нематеріальний результат інформаційної діяльності, що створюється за допомогою поєднання інтелектуальної діяльності людини та синтезованих засобів зв'язку.

Зразок екзаменаційного білету

Форма №У-5.09

Київський славістичний університет

Чернігівська філія

Державний іспит з фахової дисципліни підготовки бакалаврів

спеціальності «Міжнародна інформація»

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 1

  1. Основні підходи до визначення терміну «інформація».

  2. Використання комунікативних технологій у діяльності зовнішньополітичних відомств України.

  3. Порівняльний аналіз переваг та недоліків процесу інформатизації суспільства.

Затверджено на засіданні кафедри міжнародних відносин

Протокол № від « » 2011 р.

Зав.кафедри: доцент, канд.істор.наук Коваленко М.О.

Екзаменатор: доцент, канд.політ.наук Костирєв А.Г.