Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ABD_MELKO_NO_Luchshe_chem_BOL_ShIM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

11. Коефіцієнтний аналіз активів банку.

Порівняльний аналіз в якості активів банку проводиться за допом. коефіц. Коефіц. аналіз дає змогу оцінити в динаміці якість активів за такими критеріями, як: дохідність, ризиковість, ліквідність, оборотність.

Коефц. доходності активів розрахов. шляхом ділення доходних активів на загал. активи банку. Підвищ. цього коеф. свідчить про ефектив. розміщення банк. ресурсів. У світовій практиці вважається, що частка доходних активів у загал. активах повинна бути не нижче 93%. В Укр. цей показник знаходиться на рівні 70%.

Для оцінки ризиковості активів банку розрах. коефц. ризиковості:

Кризик. = А, зважені за ступенем ризику / Заг. А.

Збіл. цього показник. свідчить про збіл. ризиковості актив. опер. банку.

Для оцінки якості активів з позиції ліквідності розрах. коефц. ліквідності активів:

Кліквід. = А, зважені за ступенем ліквідності / Заг. А.

Проте, слід зазначити, що для розрах. цього коефіц. необхід. розробити критерії ліквідності кожного виду активів. На сьогодні в укр. практиці такі розробки відсутні. В світов. практиці для зваженя активів за рівнем ліквідності застосов. такі показник.: пролонговані кретини – 0,3, прострочені та безнадійні – 0, прострочена та безнадійна дебіторс. заборгов. – 0, просто. та безнад. заборгов. за операц. з ЦП – 0,осн. засоби та нема тер. активи – 0,5, решта активів – 1.

Оборотність активів характ. ділову активність банку. Аналіз оборотності активів за допом. коеф. оборот. активів:

Кобор. = Заг. сума отрим. доходів по банку за певн. проміж. часу/Середні залишки А.

Цей показ. характер. рівень оборотів здійсн. активами за певний період часу і зб. цього показ. позитивно впливає на показ. доходності і прибутковості банку.

Обернений показ. є показ. тривал. 1 обороту в днях:

К тривал. = Середні А / Доходи * Кднів.

Узагал. показник, який характер. ефектив. використ. активів банку є показ. ефектив. активів: ROA = Сума отриманого прибутку / Середні А.

Збіл. показника – підвищує ефектив. діяльн. банку.

12. Значення та завдання кредитних операцій банку. Аналіз масштабів та динаміки кредитних вкладень

У структурі активних операцій традиційно найбільшу питому вагу мають кредитні операції. Позикові операції є одним із найефективніших, тобто прибуткових способів розміщення ресурсів банку. Водночас кредитні операції є найбільш ризикованим видом операцій комерційного банку. Кредитні операції банку формують його кредитний портфель.

Саме аналіз кредитних операцій з погляду ступеня ризику, забезпеченості та дохідності лежить в основі аналізу якості активів банку.

Кредитні вкладення, або кредитний портфель, комерційного банну, – це сукупність усіх позик, наданих банком з метою отримання доходу.

Кредитний портфель банку містить агреговану балансову вартість усіх кредитів, у тому числі прострочених, пролонгованих та сумнівних до повернення.

Аналіз кредитної діяльності банку передбачає вирішення таких завдань:

– визначення ступеня та типу концентрації ризику кредитного портфеля, його відповідності зовнішньому покриттю і достатності створених резервів покриття фактичних і потенційних збитків;

– оцінка адекватності кредитного ризику сумі очікуваного прибутку;

– визначення кредитоспроможності позичальників з метою зниження кредитного ризику;

– визначення ефективності кредитних операцій, що дає змогу вибрати доцільний варіант розміщення ресурсів.

Аналіз кредитних операцій доцільно проводити в такій послідовності:

  • оцінюються масштаби кредитної діяльності банку порівняно з попередніми періодами та іншими банками;

  • аналізується рух кредитів;

  • розраховується оборотність кредитів;

  • визначається рівень диверсифікації кредитних вкладень, який дає змогу максимально знизити ризик неповернення позики;

  • оцінюється повернення позик;

  • проводиться кількісна оцінка структури кредитного портфеля залежно від різних класифікаційних ознак;

  • виявляється якість кредитного портфеля з погляду ризику і рівня забезпеченості кредитів;

— аналізується дохідність та ефективність кредитних операцій.

Загальний аналіз кредитів має змогу оцінити динаміку обсягу і структури наданих банком кредитів і позик у звітному періоді. До основних етапів загального аналізу кредитів належать:

• оцінка суми кредитів та позик, наданих банком за відповідний період;

• аналіз структури кредитів за галузями національної економіки, видами кредитних угод, термінами падання кредиту, позиковими ставками тощо;

• аналіз динаміки обсягу та структури наданих кредитів у звітному (аналітичному) періоді;

• оцінка змін у обсязі і структурі кредитів і позик за відповідний період та визначення напрямків подальшого розвитку кредитної діяльності банку.

Аналіз кредитної діяльності банку доцільно починати з визначення місця, яке посідають кредитні операції в запальному обсязі активів банку, тобто необхідно дати загальну оцінку масштабів кредитної діяльності. Для цього розраховується коефіцієнт частки кредитного портфеля у загальних активах банку за формулою:

ЧК.П. = Сер. залишки кред. вкладень / Сер. А.

Цей показник може бути розрахований як у цілому за аналізований період, так i на якусь певну дату, тобто на початок, чи кінець періоду. Bін показує частку кредитних операцій у загальних активах банку i характеризує кредитну активність банку. Якщо даний коефіцієнт занадто високий, то це означає, що діяльність банку, можливо, недостатньо диверсифікована, що, у свою чергу, підвищує ризик у разі погіршення кредитного портфеля. Навпаки, коефіцієнт низький свідчитиме про те, що банк недостатньо використовує джерела фінансування у процесі формування прибуткових активів i тим самим обмежує свій прибутковий потенціал.

Наступним етапом аналізу кредитних операцій є визначення темпів зростання та приросту кредитних вкладень. Темп зростання визначається як співвідношення суми кредитних вкладень на кінець звітного періоду та суми на початок періоду:

ІЗРОСТ = Кред. вклад-ня на кін. періоду / Кред. вклад-ня на поч. періоду

Темп приросту кредитних вкладень розраховується за формулою:

ІТ,ПРИРІСТ = Кред. вклад-ня на кін. періоду - Кред. вклад-ня на поч. періоду / Кред. вклад-ня на поч. періоду.

Кредитні вкладення доцільно групувати за такими класифікаційними ознаками:

  1. За галузевою структурою наданих кредитів розрізняють вкладення у промисловість, сільське господарство, лісове господарство, торгівлю та громадське харчування, будівництво, транспорт та зв'язок та інші галузі національної економіки.

  2. За видами забезпечення кредити поділяються на забезпеченні (надані під заставу, надані під гарантію, застраховані) і незабезпечені. Тому ці види забезпечення є менш ліквідними і ризикованими порівняно із заставою.

3. За терміном погашення кредити поділяються на поточні (непрострочені), прострочені та пролонговані.

Аналіз кредитів, згрупованих за терміном погашення, має на меті визначення шляхів прискорення оборотності кредитів та загального підвищення ефективності використання кредитних ресурсів комерційного банку.

  1. За термінами надання кредити поділяються на короткострокові (до 1 року) та довгострокові (більше 1 року). Метою такого групування є оцінка кредитної політики банку. Якщо в його портфелі переважають короткострокові кредити, це свідчить про те, що банк вирішує поточні проблеми, не наважуючись вкладати кредитні кошті у більш ризиковані довгострокові проекти.

  2. За класифікаційними видами кредити поділяються на стандартні, субстандартні (нестандартні), сумнівні, збиткові (небезпечні, безнадійні).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]