Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ABD_MELKO_NO_Luchshe_chem_BOL_ShIM.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
310.27 Кб
Скачать

9. Аналіз ефектив. Формув. Та викор. Банків. Ресур.

Анал. ефектив. викор. банків своїх зобов. відбув. за допом. таких показн.:

- коеф. викор. платних пасивів і коеф. викор. сукуп.зобов. К вик.птан. пасив.=(доходні активи)/(платні пасиви) Знач. цього коеф. бути нижчим ніж 0,9.

Квик.кредит.зобов.=(доходні активи)/ (сукуп. зобов.) Знач. цього коеф. повинно бути не нижче 0,75-0,8.

Для оцінки ефектив. формув. ресурс. бази банку викор. показник відностної вартості залучених ресур. Ввр=(витрати по залуч. кожного виду ресур.)/(загал. обсяг залуч. ресурсів).

При розрах. впливу чинників на загал. суму витрати по залученню ресурсів викор. наступна факторна модель. Суму В залуч. ресур. =суму(Ззагал * УДі*Вві), Ззагал. - загал. залишки зобов. банку., УДі - питома вага кожного виду рес. загал обсязі зобов. банку, Вві - відносна витратність по залуч. кожного виду ресур.

Для розрахунку наведених чинників на загал. суми витрат по залуч. ресур. викор. метод ланцьогових підстановок. На відносну витратність залуч. ресурсів впливають такі чинники, як структури залуч. ресур. і відносна витратність залучення окремих видів ресур. Для розрах. також використ. метод ланцюгових підстановок.

Наприкінці аналіз. зобов. банку розроб. заходи спрямовані на забезпеч. оптимальної структури ресурсів. Оптим. буде така структур. рес., коли за наявних умов забезпеч. мах стабіл. ресурсної бази за її міn відносної вартості. ефектив. оптимізації буде досягнута тільки в тому разі, коли будуть враховані всі існуючи обмеження на ресурси та можливості по їх залученню.

  1. Аналіз динаміки, складу та структури активів банку.

Актив. опер. банку – опер., пов’язані з розміщенням ресурсів з метою отримання доходів і прибутку, тому один із осн. напрямків аналізу банк. діял. є аналіз його актив. опер., який спрямований на підвищ. ефективн. управ. активами банку.

Осн. завдання аналізу актив. опер. банку:

- вивч. стану і складу активів банку;

- вивч. якості активів;

- вивч. ефективність активів банку.

У процесі вивч. аналізу активу балансу банку визначають нето-активи, тобто заг. обсяг активів банку змен. на суму резервів, що сформовані до відповідних груп активів. Вартість осн. засобів, нематер. активів та господ. матеріалів з урахув. в чистих активах за мінусом зносу.

Головною метою аналізу актив. опер. банку є виявлення напрямів розміщення ресурсів банку, що дають набіл. дохід і прибуток.

Аналіз акт. опер. банку здійснюється в такій послідов.:

- вивч. динаміки зміни заг. активів, а також динаміка зміни окремих статей;

- аналізується структура активів банку за різними класифікац. ознаками;

- аналізується ефектив. використ. активів банку.

Аналіз активів починається з горизонт. аналізу, тобто з вивч. зміни активів банку протягом певного періоду часу за допомогою стандарт. показників: темпу росту, темпу приросту і абсолютного росту.

На наступному етапі вивч. структури активів банку активи поділяють в залежності від різних класифікац. ознак. Групування активів банку здійсн. за такими ознаками:

- за видами операц.: готівка і прирівняні до неї кошти, інвестиції, кредити, споруди і обладнання;

- за строками розміщення: поточні, строкові;

- за рівнем ліквідності: первинні резерви, вторинні резерви, інші ліквідні активи, мало ліквідні активи, неліквідні активи;

- за ступенем ризику;

- за впливом на дохідність доходні і недоходні активи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]