Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
504135_4563B_shpori_osnovi_marketingu.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
365.57 Кб
Скачать

39.Сутність реклами, її види, переваги та недоліки використання.

Реклама – це будь-яка платна неособиста форма поширення інформації про підприємство, товари та послуги, що ним пропонуються.

Типологія реклами може розрізнятися за наступними принципами:

- за способом впливу(раціональна та емоційна);

- з точки зору основних цілей і задач (стимулююча, порівняльна,нагадуючи, реклама стабільності,внутріфірмова, підкріплююча,інформуюча, іміджеві,превентивна, реклама з метою розширення збуту вибору,повідомлююча);

- за способом вираження(жорстка та м’яка);

- з точки зору можливої зворотного зв’язку зі споживачем(зі зворотнім зв’язком та без зворотнього зв’язку);

Переваги реклами:

  • Невеликі, середні витрати на один потенційний контракт;

  • Охоплення територіально великого ринку;

  • Швидке інформування споживачів про товари підприємства;

  • Можливість багаторазового повтору для однієї аудиторії;

  • Ефективне та виразне подання інформації.

Недоліки реклами:

  • Високий % некорисної аудиторії;

  • Неможливість здійснення індивідуалізованого підходу до кожного споживача;

  • Неможливість ведення діалогу з аудиторією.

40.Сутність сегментування ринку та поняття, що складають його зміст.

Сегментування ринку — розподіл ринку на групи покупців, кожна з яких може потребувати окремі товари або комплекси маркетингу.

Існує чотири основних етапів сегментування ринку:

Вибір цільового ринку — пошук ринку, на який підприємство орієнтуватиме свою діяльність. Таким може бути будь-який ринок, визначений за суб'єктивним, товарним, територіальним та іншими принципами. Виявлення можливостей та загроз — визначення чинників, які сприяють або заважають бізнесу компанії на обраному ринку. Диференціація — розподіл ринку на сегменти та диференціювання товарів компанії стосовно кожної групи споживачів та конкурентів. Таким чином утворюються відмітні переваги щодо конкурентів, і компанія надає споживачеві аргументи, що спонукають його купувати певний товар. Адаптований маркетинговий комплекс — розроблення таких маркетингових програм, які є ефективними саме на цьому сегменті ринку.

У результаті сегментування виникають цільові ринки чотирьох рівнів:

  • Географічне сегментування використовує такі чинники: регіон; адміністративний розподіл; чисельність населення; щільність населення; климат тощо.Географічний фактор сегментування є найбільш простим і логічним. Його застосування доцільно, коли на ринку існують кліматичні розбіжності або розбіжності в системах культурних цінностей населення, прив'язані з його територіальним розподілом.

  • Демографічне сегментування базується на використанні таких чинників як вік; стать; розмір сім’ї; родинний стан; рівень доходу; професія; рівень освіти; релігія; раса; національність.

  • Психографічне сегментування застосовує такі чинники: суспільний клас (належність до того чи іншого класу впливає на вибір певних товарів і послуг); стиль життя (богемний, елітарний, молодіжний); тип особистості, особисті якості (амбіційність, авторитарність, імпульсивність) тощо. Психографічне сегментування точніше характеризує можливу реакцію покупців на той чи інший товар. Однак окремі виділені психографічні чинники не можуть слугувати достатньо обгрунтованими ознаками для виділення сегмента, використання цих критеріїв у комбінації з іншими характеристиками дає непогані результати.

  • Поведінкове сегментування залучає такі чинники: привід для здійснення купівлі (будь-які події в житті покупця); вигоди, які шукає споживач від товару; статус користувача (ті, хто не користується товаром; ті, хто раніше користувався, але перестав; потенційні користувачі; постійні користувачі); інтенсивність споживання (споживачі з низькою активністю; помірною активністю; високою активністю); ступінь лояльності до товару (покупці з абсолютною лояльністю; покупці з певною лояльністю; покупці зі змінною лояльністю; покупці без певної лояльності); ступінь готовності здійснити купівлю (не ознайомлені з продуктом; інформовані про існування продукту; інформовані про його споживчі характеристики; проявили до продукту інтерес; хочуть купити його; мають намір купити); ставлення до товару (у захопленні від продукту; доброзичливо ставляться; ставляться нейтрально, негативно ставляться).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]