Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
504135_4563B_shpori_osnovi_marketingu.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
365.57 Кб
Скачать

36.Сутність, види та характеристика каналів розподілу.

Канал розподілу - це сукупність організацій або окремих осіб, які переймають на себе або допомагають передати іншим організаціям і особам право власності на конкретний товар або послугу на шляху від виробника до споживача.

Базисні типи каналів розподілу:

1) прямі – без використання посередників – використовують фірми, які бажають контролювати всю маркетингову програму, підтримувати тісний контакт із споживачами, мають обмежену кількість цільових ринків, достатні засоби і досвід для організації збуту;

2) опосередковані – переміщення товарів через посередників – використовують фірми для розширення ринку збуту, нарощування обсягів продажу.

Рівень каналу - це посередник, який виконує роботу по наближенню товару і права власності на нього до кінцевого споживача.

Характеристики каналів розподілу:

1. Довжина – кількість наявних у ньому проміжних рівнів. Рівень – посередник, що виконує роботу для наближення товарів і права власності на них до кінцевого споживача.

2. Ширина (напруженість) – кількість посередників на кожному рівні каналу розподілу. Залежно від довжини розподілу канал поділяється:

Канал 0 рівня – виробник-споживач;

Однорівневий – оптовий посередник-споживач;

Дворівневий – виробник-оптовий посередник-роздрібний посередник-споживач.

3. Суб'єкти: контактні організації – товаровиробники, посередники (оптові, роздрібні), споживачі (промислові, кінцеві); організації сприяння – фірми маркетингових досліджень, страхові і фінансові фірми, рекламні і транспортні агентства.

37.Сутність конкурентоспроможності товару та її складові.

Конкурентоспроможність товару - це здатність продукції бути більш привабливою для покупця в порівнянні з іншими виробами аналогічного виду і призначення, завдяки кращому відповідності своїх якісних і вартісних характеристик відповідно до вимог ринку і споживчим оцінкам.

Складові конкурентоспроможності товару:

  • Показники якості:

1. Функціональні

2. Надійність

3. Ергономічність

4. Естетичні

5. Гігієнічні

  • Цінові показники

1. Витрати на придбання товару:

    1. Ціна товару

    2. Витрати на транспортування

    3. Витрати на передпродажне обслуговування

2. Витрати на експлуатацію

2.1. Витрати на зап.частини

2.2. Витрати на ремонт

2.3. Витрати на після продажне обслуговування

  • Ринкові показники

1. Рівень потреби у товарі

2. Ступінь ринкової новизни

3. Імідж фірми

38.Сутність просування в маркетингу, характеристика елементів комплексу маркетингових комунікацій.

Просування — одновекторний інформаційний вплив товаровиробника на споживача, то маркетингові комунікації передбачають і зворотний зв’язок між ними. Завдяки такому зворотному зв’язку підприємство отримує цінну інформацію, яка дає йому можливість правильно орієнтуватися в навколишньому бізнес-середовищі, вносити відповідні корективи у свою діяльність, у тому числі стосовно інструментів і дій комунікативного комплексу.

Маркетингова політика комунікацій – комплекс заходів, які використовує підприємство для інформування, переконання та нагадування споживачам про свої товари стимулювання їх збуту та створення позитивного іміджу підприємства.

Поняття «МПК» склад. з таких підпонять (термінів): - маркетинг — від англ. “market”, що означає ринок, торгівля, продаж, - політика — від гр. “politice” — мистецтво управляти, спосіб дій, спрямов.на досягнення чогось, - комунікація — лат. “communicatio” — узагальнюю, поєдную.

Основні елементи маркетингових комунікацій:

  • Реклама – це будь-яка платна неособиста форма поширення інформації про підприємство, товари та послуги, що ним пропонуються.

  • Персональний продаж – передбачає особистий контакт продавця з покупцем з метою продажу товару та налагодження тривалих стосунків зі споживачами.

  • Стимулювання збуту – передбачає проведення короткочасних заходів заохочення споживачів до покупки (знижки, лотереї, розпродажі).

  • Піар(зв’язки з громадськістю) – діяльність людини або групи людей, спрямована на формування позитивного іміджу підприємства у громадськості за допомогою змін засобів масової інформації.

  • Директ-маркетинг (прямий-маркетинг) – постійно підтримувані спрямовані комунікації з окремими споживачами, що мають очевидні наміри купувати певні товари (поштова розсилка, телемаркетинг, кагцентр, смс-розсилка).

Синтетичні елементи маркетингових комунікацій:

  • Виставки та ярмарки;

  • Спонсорство;

  • Бренди;

  • Інтегровані маркетингові комунікації;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]