Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет рек сам роб.ситуац.мен-т.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Програма навчальної дисципліни

СИТУАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ”

Модуль 1 Теоретичні засади ситуаційного підходу в управлінні

Тема 1. Концепція ситуаційного підходу в сучасній теорії та практиці менеджменту

Поняття ситуації і ситуаційного мислення. Еволюція розвитку концепції ситуаційного підходу. Ситуаційний підхід як засіб досягнення цілей організації найбільш ефективно. Особливості ситуаційного підходу.

Порівняльна характеристика основних підходів в менеджменті. Проблеми ситуаційної теорії та ситуаційного підходу. Основні умови створення та існування ситуаційного менеджменту. Модель ситуаційного менеджменту, як сучасне тлумачення концепції ситуаційного підходу.

Тема 2. Ситуаційні перемінні та ситуаційні теорії лідерства.

Поняття змінних ситуації. Визначення змінних ситуації і їхній вплив на організацію. Внутрішні змінні – як ситуаційні фактори усередині організації. Взаємозв’язок внутрішніх змінних.

Зовнішні змінні і їх вплив на організацію. Фактори прямого і другорядного впливу. Безпосереднє оточення організації як складова зовнішнього середовища. Взаємодія зовнішнього середовища та бізнес-системи компанії.

Характеристика факторів ситуації. Залежність стилів та методів керівництва від конкретної ситуації. Ситуаційна модель управління Ф.Фідлера. Ситуаційна модель лідерства, розроблена Т. Мітчеллом і Р. Хаусом. Теорія життєвого циклу П.Херсі і К. Бланшара. Модель прийняття рішень керівником Врума-Йєттона. Порівняльна характеристика ситуаційних моделей лідерства в менеджменті. Теорія „Z” управління організацією Вільяма Оучі як доповнення ідей МакГрегора, висловлених у вигляді теорій „Х” і „У”. Вимоги до особистості менеджера.

Тема 3. Методологічні аспекти ситуаційного підходу в менеджменті

Імовірнісні методи для визначення випадкових факторів. Моделі поведінки при прийнятті бізнес-рішень. Теорії ігор та теорії прийняття рішень. Характерні ситуації у взаємовідносинах „суб’єкт -об’єкт”. Коефіцієнт ефективності управління соціотехнічними системами.

Методи виявлення впливу на ситуацію: „мозкова атака”, метод анкетування в два тури, метод факторного аналізу, метод багатомірного шкалування. Фактори, що впливають на процес прийняття рішень. Підхід до ситуаційного аналізу К.Койна і С.Субраманьяма.

Тема 4. Методика ситуаційного аналізу та декомпозиція процесу діагностики

Експрес-діагностика фінансового стану фірми.

Ситуаційний аналіз як процес порівняння потенціалу суб’єкту з характеристиками зовнішнього середовища, в якому цей суб’єкт функціонує. Характеристика об’єктів ситуаційного аналізу.

Діагностичні управлінські системи та інтерактивно використовувані управлінські системи.

Структурно-логічна схема проведення діагностики проблемної ситуації на підприємстві. Зв’язок консалтинг - менеджменту та інших видів послуг. Метод анкетування як засіб отримання необхідної інформації. Факторний аналіз як сукупність моделей і методів, орієнтованих на виявлення, конструювання та аналіз факторів, що впливають на організацію. Бенчмаркінг. Ситуаційний аналіз в маркетингу.

МОДУЛЬ №2

Моделювання практичної реалізації управлінських рішень за результатами ситуаційного аналізу

Тема №5. Управління стратегічними ситуаціями

Управління за слабкими сигналами. Реактивний менеджмент. Управління в умовах стратегічних несподіванок. Організація управління за контрольними точками. Контроль за відхиленнями в діяльності організації. Взаємозв’язок контролю і ситуаційного аналізу. Оцінка стратегічної ситуації в організації. Карти стратегічних груп М.Портера. СВОТ-аналіз.

Тема №6. Технологія прийняття управлінських рішень в умовах ризику та невизначеності ситуацій

Поняття невизначеності ситуації. Причини виникнення невизначеності при реалізації управлінських рішень. Інформація і її характеристики.

Методи і стилі управління, які використовуються менеджерами в залежності від факторів ситуації.

Зміст і характеристики управлінських ризиків. Система контролю за ризиками. Облік меж і зони господарського ризику. Проведення оцінки ризику. Управління ризиками в проблемних ситуаціях.

Психологія поведінки керівників в ситуаціях ризику. Задача прийняття рішень.

Бізнес-реінжиніринг як спосіб вирішення проблемних ситуацій на підприємстві.