Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет рек сам роб.ситуац.мен-т.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Модуль 2

Тема 5. Управління стратегічними ситуаціями Методичні вказівки до вивчення теми

Розпочинати вивчення теми потрібно з моніторингу зовнішнього середовища, адже середовище постійно змінюється і дуже впливає на стратегію підприємства. Стратегія компанії зможе адекватно реагувати на зміни зовнішнього середовища тільки в тому випадку, якщо менеджер виявив свій підприємницький талант, вивчаючи ринкові тенденції, розмовляючи з клієнтами. Направляючи діяльність фірми в залежності від ситуації.

Студентам з метою своєчасного і успішного реагування на проблемні ситуації потрібно знати, які фактори найбільшою мірою призводять до виникнення несподіваних і небажаних ситуацій для підприємства. Вони повинні знати, що розглядають чотири групи факторів: економічні, політичні, технологічні і природні.

Також особливу увагу слід приділити керуванню за “слабкими сигналами ” та поняттю реактивний менеджмент.

Питання теми для самостійного вивчення

1.Назвіть основні причини, що стримують розвиток малого бізнесу в Україні.

2. Процес оцінки стратегічної ситуації в організації

Практичне завдання.

1. Визначте місце ситуаційного аналізу при виявленні типових помилок в бізнес-плануванні.

2.Визначте різні проблемні ситуації на різних ділянках процесу функціонування підприємства і розробіть рекомендації для їх усунення.

Зовнішнє середовище для MakDonald’s змінюється менш драматично ніж інших підприємств. Вона веде свій бізнес в основному так, як вела його багато років. І гамбургер все ж залишається гамбургером незалежно від того, розраховуються за нього біля електронної каси чи по старому відраховують здачу вручну. Для цих компаній важливими складовими їх успіху є помірні зміни зовнішнього середовища і помірна конкуренція.

3. Для того, щоб метод MacDonald’s дозволив йому досягти успіху, менеджери ресторанів повинні бути впевнені, що кожний працівник буде з точністю виконувати прописану технологію. MacDonald’s спеціально наймає молодих недосвідчених людей для роботи в ресторанах – вони краще підходять для його методу „збірної лінії”, ніж люди з досвідом роботи у ресторанах. Це має і негативні наслідки – високий рівень плинності, ризик втратити людей, які мають задатки стати хорошими керівниками, спроможними піднятися по цих сходинках до самого верху. Але, оцінюючи ситуацію в цілому, слід відмітити, що позитивні наслідки переважують негативні. До того ж недоліки зовсім не рушійні і в багатьох випадках можуть бути зведені до мінімуму.

1.Чи вірну кадрову політику обрало керівництво підприємства? Як би Ви організували процес управління кадрами? Який би стиль керівництва обрали?

Теми рефератів

1. Аналіз залежності стилю прийняття рішень від ситуації на підприємствах

України.

2. Використання факторів, які пов‘язані з керівником, підлеглими, задачами,

оточенням підприємства для визначення ситуації.

3. Визначення основних підходів до управління за „слабкими сигналами”

4. Практика використання реактивного менеджменту

5. Управління у умовах стратегічних несподіванок

6. Організацій управління за контрольними точками

7.Оцінка стратегічної ситуації в організації