Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет рек сам роб.ситуац.мен-т.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Бердянський університет менеджменту і бізнесу кафедра менеджменту організацій

Методичні рекомендації до самостійної роботи

студентів з дисципліни

“СИТУАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ”

З напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

Бердянськ

2011

Методичні рекомендації з навчальної дисципліни „Ситуаційний менеджмент” для студентів четвертого курсу факультету менеджменту і бізнесу.

/ Укладачі: к.е.н., доцент Фролова Г.І., асистент Рюміна Є.Л. – Бердянськ, Бердянський університет менеджменту і бізнесу, 2011.- 32 с.

Рецензенти:

Сапун П.С., к.е.н., професор кафедри економіки підприємств, м. Київ

Гаряча О.Л., к.е.н., доцент Бердянського університету менеджменту і бізнесу

Розглянуто на засіданні кафедри менеджменту організацій

Протокол №1 від 23 серпня 2011 року

Затверджено на засіданні науково-методичної Ради інституту

Протокол №1 від серпня 2011 року

Затверджено на засіданні Ради інституту

Протокол №1 від .2011 року

ЗМІСТ

1. Анотація………………………………………………………………

2. Методичні вказівки до виконання завдань для самостійної роботи.......................................................................................................4 4

3. Навчально-тематичний план дисципліни з погодинним розподілом .......................................................................................................6 5

4. Зміст дисципліни за темами.................................................................7 6

5. Завдання для самостійної роботи студентів.......................................10 8

6. Рекомендована література....................................................................26 37

Анотація

Ситуаційний менеджмент – це організація діяльності, в основі якої – мистецтво керівника зрозуміти ситуацію, що склалася в організації під дією внутрішніх та зовнішніх факторів (ситуаційних змінних), розкрити їх характеристики і вибрати відповідний тип управління, започаткований на універсальних, класичних принципах. З точки зору економіки організації, найбільш суттєвим в науково-методичному плані є звернення до ситуаційного підходу, який вміщує конкретні рекомендації, що стосуються застосування наукового положення до практики управління залежно від складності ситуації та умов зовнішнього та внутрішнього середовища організації. В сучасних умовах перманентної економічної та політичної нестабільності універсальна методологія втрачає свою актуальність, а на зміну їй приходить необхідність застосування окремих методів, які з точки зору менеджера, найбільш підходять та відповідають щохвилинній ситуації. Використовуючи ситуаційний підхід, менеджери зможуть зрозуміти, які методи і засоби найкращим чином будуть сприяти досягненню цілей організації в конкретній ситуації. Тому ситуаційний менеджмент є найбільш раціональною системою організації діяльності в умовах мінливого оточуючого середовища.

Навчальна програма дисципліни „Ситуаційний менеджмент” вміщує в собі вивчення теоретичних засад ситуаційного підходу в управлінні, методику проведення ситуаційного аналізу стану управлінської практики підприємств різних організаційно-правових форм, а також моделювання практичної реалізації управлінських рішень за результатами ситуаційного аналізу. Дисципліна „Ситуаційний менеджмент” викладається в межах спеціальності „ Менеджмент організацій” студентам Бердянського інституту підприємництва і є складовою системи менеджменту організацій.

Метою вивчення дисципліни є дослідження та систематизація теоретичних аспектів ситуаційного підходу в управлінні, формування ситуаційного мислення, оволодіння системою знань відносно того, як слід керувати в конкретних ситуаціях, аналіз рекомендацій щодо визначення особистісних якостей менеджера і стилів керівництва, які щонайкраще відповідають певним ситуаціям.

Предметом дисципліни „Ситуаційний менеджмент” є окремий напрямок загального менеджменту, який вміщує концепцію ситуаційного підходу, методику ситуаційного аналізу та декомпозицію процесу діагностики ситуацій та технології прийняття управлінських рішень в умовах ризику та невизначеності ситуацій.

Основними задачами курсу є:

  • Визначення суті концепції ситуаційного підходу та її особливості в теорії і практиці управління в нових умовах господарювання;

  • Оволодіння методикою ситуаційного аналізу та декомпозиції процесу діагностики ситуацій;

  • Навчання проведенню аналізу стратегічної ситуації в організації;

  • Дослідження технологій прийняття управлінських рішень в умовах ризику та невизначеності ситуацій;

  • Оволодіння методами та прийомами поведінки менеджера в конфліктних ситуаціях;

  • Набуття навичок формування системи ситуаційного менеджменту в організаціях.