Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1испр.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

5. Проектування траси теплових мереж

Це проектування починають з нанесення траси на план об’єкту тепло-постачання.

Основні принципи, якими необхідно користуватися при виборі траси: мінімальна протяжність; надійність роботи; мінімальна коштовність будів-ництва та експлуатації; ув’язка з існуючими інженерними комунікаціями. Траса повинна бути ув’язана як з існуючим, так і з перспективним будів-ництвом .

Довжина по горизонталі від зовнішньої границі будівельних конструкцій чи від оболонки ізоляції трубопроводів при безканальній прокладці теплових мереж до будинків, споруд та інженерних комунікацій слід приймати по [4, дод. 6 ] .

При комплексному проектуванні підземних теплових мереж слід прагнути того, щоб їх взаєморозташування в плані і профілі зберігало прямолінійність в місцях перетину з трубопроводами газу, водопроводу, каналізації, електричними й телефоними кабелями.

В населених пунктах для теплових мереж, як правило, передбачається підземне прокладання (безканальнє, в каналах чи в міських і внутриквартальних тонелях сумісно з іншими інженерними мережами).

Теплові мережі під міськими переїздами і майданами з удосконавленним покриттям, а також перетин крупних автомагістралей слід прокладати в тонелях чи в футлярах.

При наявності обгрунтування допускається підземне прокладання теплових мереж.

Для теплових мереж з діаметром трубопроводів  400мм потрібно передбачати безканальне прокладання.

При трасуванні теплових мереж слід прагнути до двостороннього навантаження магістралей. У кожному кварталі, як правило, передбачають по одному вводу. Протилежні квартали доцільно підключати в одній загальній камері.

Намічену трасу необхідно перезняти на кальку, пронумерувати розрахункові дільниці, підписати їх довжину та витрату води. Найбільш протяжну і найбільш напружену гілку теплової мережі приймають за основну.

6. Визначення розрахункових витрат теплоносія

Розрахункова витрата води з мережі для визначення діаметрів труб у водяних теплових мережах при якісному регулюванні відпуску теплоти визначають окремо для опалення , вентиляції і гарячого водопостачання .

Розрахункова витрата води , кг/с:

а) на опалення:

Gomax = ; (6.1)

б) на вентиляцію:

G max = ; (6.2)

в) на гаряче водопостачання у відкритих системах теплопостачання:

середня:

G1 hm = ; (6.3)

максимальна:

G1 h max = ; (6.4)

г) на гаряче водопостачання в закритих системах теплопостачання:

середня при парвлельній схемі приєднання водопідігрівачів:

G2 h m = ; (6.5)

максимальна при паралельній схемі приєднання водопідігрівачів:

G2 h max = ; (6.6)

середня при двоступеневій схемі приєднання водопідігрівачів:

G3 hm = ; (6.7)

максимальна при двоступеневій схемі приєднання водопідігрівачів:

G3h max = . (6.8)

Сумарні розрахункові витрати води з мережі в двотрубних теплових мережах у відкритих та закритих системах теплопостачання при якісному регулюванні відпуска теплоти , кг/с:

Gd = Go max + G max + k3Gi hm . (6.9)

Коефіцієнт k3 враховує долю середньої витрати води на гаряче водопос-тачання при регулюванні по напруженню опалення, приймають за дод. 12, а при регулюванні по сумісному напруженю опалення й гарячого водопос-тачання приймають k3 = 0.

Для користувачів при Qh max / Qo max  1 і при відсутності баків-аккумуляторів, а також з тепловим потоком 10 Мвт і більше, сумарна розрахункова витрата води, кг/с:

Gd = Go max + G max + Gi h max . (6.10)

Розрахункова витрата води у двотрубних теплових мережах в неопа-лювальний період , кг/с:

Gds =  Gi h max . (6.11)

При цьому максимальна витрата води на гаряче водопостачання (кг/с) для відкритих систем теплопостачання визначають за формулою (6.4) при температурі холодної води в неопалювальний період, а для закритих систем при усіх схемах приєднання водопідігрівачів гарячого водопостачання - за (6.6).

Витрата води в зворотньому трубопроводі двотрубних водяних теплових мереж відкритих систем теплопостачання приймають у розмірі 10% розрахункової витрати води, визначеної за (6.11).

Витрату теплоносія визначають для кожного кварталу, а результати розрахунку заносять до таблиці 6.1.

Витрату води в теплових мережах відкритих систем теплопостачання для розробки гідравлічних режимів при максимальному водозаборі з подаючого чи зворотнього трубопроводу:

Gd1 = Go max + G max + k4 G1 hm , (6.12)

де k4 - коефіцієнт, враховуючий зміну середньої витрати води на гаряче водо-постачання (дод. 13).