Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1испр.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

8. Графік тиску теплової мережі

Для вивчення режиму тиску теплової мережі й абонентських пунктах широко використовують графік тиску. Його будують за даними гід-равлічного розрахунку. Він дозволяє наглядно показати допустимі границі тиску й їх фактичні значення у всіх елементах системи, а також бачити, як виконуються, викладені раніш, вимоги до тиску в трубопроводах. Крім того графік дає можливість визначати технічні характеристики обладнання для підтримання нормальних тисків в трубопроводах й елементах мережі з урахуванням рельєфу місцевості.

Графік тиску розроблюють для статичного та динамічного режимів роботи мережі в опалювальному і неопалювальному режимах. Для відкритих систем необхідно розробляти графік тиску в режимах роботи мережі з максимальним водозабором з подаючого і зворотнього трубопроводів. (див. розд. 5).

Для усіх режимів праці необхідно виконувати наступні умови.

1. Тиск в абонентських вводах, підключенних по залежній схемі, не повинен перевищувати допустимий напір для опалювальних приладів:

в системах опалення з чавунними радіаторами- 0.6 МПа (60м Н2О);

в панельних - 0.8 МПа (80м Н2О);

в конвекторних - 1 МПа (100м Н2О);

2. Максимальний тиск в подаючому трубопроводі з урахуванням рельєфу місцевості повинен бути не меньше 1.6 МПа.

3. Тиск в подаючих трубопроводах у динамічному режимі праці теплових мереж слід підтримувати таким, щоб запобігти закипанню води при її максимальній температурі в будь-якій точці подаючого трубопроводу, в обладненні джерела теплоти й в приладах абонентів, які приєднуються по залежній схемі.

4. При будь-яких режимах теплоспоживання надлишковий тиск в будь-якій точці зворотнього трубопроводу слід підтримувати не нижче 0.05 МПа для запобігання підсмоктування повітря, опорожнення трубопроводу й порушення циркуляції.

5. Для попередження кавітації тиск на всмоктуючому патрубку мережевих й підкачуючих насосів повинно бути не меньше ніж 0.05 МПа.

6. У вузлах підключення абонентів при елеваторному зміщенні існуючий тиск на абонентському вводі (різниця тисків в подаючому і зворотньому трубопроводах) повинен бути не меньше 0.1 МПа. Якщо присутні підігрівачі гарячого водопостачання, які підключенні за двоступеневою схемою, то існуючий тиск потрібно підтримувати на рівні 0.2...0.25 МПа.

7. Статичний тиск в системі теплопостачання не повинен перевищувати допустимого для усіх елементів і забезпечувати при цьому заповнення водою абонентських систем, котрі приєднуються по залежній схемі.

Послідовність розробки графіку

У масштабі креслять профіль землі від джерела теплопостачання до кінцевого користувача магістралі і відгалуджень. На профіль наносять будинки в вузлових точках і найбільш характерних, найбільш високих і низьких місцях траси. При цьому горизонтальний масштаб приймають, як правило, 1 : 10000, а вертикальний – 1 : 1000. При будуванні п’єзометричних графіків умовно вважають, що вісі трубопроводів співпадають з поверхнею землі. Під профілем схематично креслять план теплової мережі.

З урахуванням викладених раніше вимог до режимів тиску водяних теплових мереж (пп. 1, 4, 7), визначають їх розташування й креслять лінію статичного тиску.

В залежності від розрахункової температури води в мережі еквідістантно профілю землі наносять лінію невскипання.

За даними гідравлічного розрахунку креслять лінію тиску в зворотньому трубопроводі. Граничне положення лінії тиску знаходять по пп. 1, 4, 7.

На кінці лінії відкладають відрізок, відповідний тиску у кінцевого абонента відповідно п . 6. Аналогічно будують лінію тиску в подаючому трубопроводі.

Від точки на початку лінії тиску в подаючому трубопроводі відкладають угору відрізок, що відповідає втратам тиску в джерелі теплоти. Лінія тиску в подаючому трубопроводі повинна задовольняти умови пп. 2 і 3.

П’єзометричні графіки відгалуджень необхідно будувати відповідно з умовами, щоб втрати напору від джерела теплоти до кінцевих абонентів головної магістралі і відгалуджень були відносно рівні. Це може потребувати коректировки отриманих раніше діаметрів труб гілок.

По закінченню будування на графіку відмічають нейтральну точку, в котрій підтримується постійний тиск води у статичному і дінамічному режимах, й вказують числене значення втрат тиску у джерелі теплоти в подаючому й зворотньому трубопроводах, існуючого тиску у кінцевих абонентів магістралі і гілок, тиск в мережах, підкачуючих і підживлюючих насосів.