Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1испр.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

17. Розрахунок теплової ізоляції

17.1. Загальні положення

Теплову ізоляцію передбачають для трубопроводів теплових мереж , арматури , фланцевих сполучень , компенсаторів і опор труб незалежно від температури теплоносія і місця прокладання . При техніко-економічному обгрунтуванні допускається прокладання без теплової ізоляції зворотні трубопроводи теплових мереж діаметром менше 200 мм , розташовані в цехах промислових підприємств, тепловий потік яких використовується на опалення ; конденсатні мережі при їх сумісній прокладці з паровими мережами в непрохідних каналах .

Товщину головного шару теплоізоляційної конструкції трубопроводів водяних теплових мереж визначають за нормами щільності теплового потоку чи на основі техніко-економічних розрахунків .

Товщина теплоізоляційної конструкції (включаючи захисне покриття) не повинна перевищувати граничних значень (дод. 34).

Розрахункову температуру теплоносія у водяних теплових мережах при визначені товщини головного шару теплоізоляційної конструкції приймають рівною середній річній. При розрахунковій температурі теплоносія180ОС ця величина складає 110 ОС, при 150ОС- 90 ОС , при 95ОС- 65ОС , при 70 ОС - 50ОС .

Розрахункову температуру оточуючої середи при визначенні товщини головного шару теплоізоляційної конструкції водяних мереж і кількості теплоти , яка виділилася з поверхні теплоізоляційної конструкції за рік , слід приймати :

в каналах чи в безканальній підземній прокладці - середню за рік температуру грунту на глибині закладання осі трубопровода; в тонелях - 40 ОС ;

для надземної прокладки - середню за період зі середньодобовій температурі зовнішнього повітря 8 ОС і нижче для мереж , працюючих в опалювальний період чи середньорічну для мереж , працюючих на протязі року ;

для головного шару теплоізоляційних конструкцій для усіх видів прокладок , крім безканальної , слід використовувати матеріали з середньою лінійною щільністю не більш 400 кг/м і теплопровідністю не більш 0.07 Вт/(мК) при температурі матеріалу 25 ОС .

Середня щільність і теплопровідність головного шару теплоізоляційних конструкцій при безканальній прокладці не нормується .

Завдання теплового розрахунку - визначення втрат теплоти крізь трубопровід і ізоляцію в оточуюче середовище .

Значення теплових втрат слід порівнювати з нормативними / дод. 35 і 36 / . Якщо теплові втрати відрізняються більш як на 10 % від нормативних , слід повторити розрахунок , змінивши товщину ізоляції . Методика розрахунку тепловитрат залежить від умов прокладки теплопроводів .

17.2. Тепловий розрахунок при підземній прокладці теплових мереж в каналах

Матеріал теплової ізоляції приймають за додатком 38.

У першому наближенні товщину теплоізоляції на подаючому трубопроводі приймають в межах 80-90 % межевої (див. дод. 34), а на зворотньому трубопроводі - рівною половині товщини ізоляції на подаючому трубопроводі .

Термічний опір ізольованого трубопроводу з зовнішнім діаметром dн , покритого ізоляцією з теплопровідністю и з товщиною и і прокладеного в каналі , складається із слідуючих складників :

термічного опору ізоляції / розраховують окремо для подаючого ( і=1) і зворотнього (і=2) трубопроводів , м2К/Вт:

Rи(і) = ; (17.1)

термічний опір тепловіддачі від поверхні ізоляції до повітря в каналі (розраховують окремо для подаючого і зворотнього трубопроводів), м2К/Вт:

RH(i) = ; (17.2)

термічний опір тепловіддачі від повітря до внутрішньої поверхні каналу, м2К/Вт:

Rn . к = ; (17.3)

термічний опір стінок каналу , м2К/Вт:

Rк= ; (17.4)

термічний опір грунту , м2К/Вт:

Rк= , (17.5)

де: н , п.к - коефіцієнт тепловіддачі відповідно від поверхні ізоляції до повітря у каналі і від повітря до внутрішньої поверхні каналу, Вт/( м2К) (дод. 38); к , г -теплопровідність відповідно стінок каналу і грунту, Вт/(мК); dw , dw - еквівалентний діаметр відповідно внутрішньої і зовеішньої поверхні каналу, м ; hэ - еквівалентна глибина закладення трубопроводу, м; Fв , Fн - площа відповідно внутрішнього і зовнішнього поперечного перерізу каналу, м:

dэв=4Fвв ; (17.6)

dэн=4Fнн , (17.7)

де: Fв, Fн - площа,відповідно,внутрішнього і зовнішнього поперечного перерізу каналу,м2; Пв, Пн - периметр,відповідно, внутрішнього і зовнішнього поперечного перерізу каналу,м:

hэ = h + г/ , (17.8)

де: h - відстань від поверхні землі до вісі трубопроводу, м ;  = 10 Вт/( м2К ) - коефіцієнт тепловіддачі від поверхні землі до повітря.

Загальний термічний опір:

R ( i ) = Rи ( i ) + Rн ( i ) + Rп .к + Rк + Rг . (17.9)

Теплові втрати трубопровода:

q( i ) = , (17.10)

де:  = 0.2 - коефіцієнт , який враховує теплові втрати ізольованими опорами труб, фланцевими з’днаннями і арматурою. При прокладанні декількох трубопроводів в одноячейковому каналі можливо спостерігати їх вплив друг на друга.У цьому випадку слід попередньо визначити температуру повітря в каналі. При прокладанні двох трубопроводів

tк = . (17.11)

Теплові втрати подаючим і єворотнім трубопроводами:

q1 = ( 1 - tк ) ( 1 +  ) / R1 ; (17.12)

q2 = ( 2 - tк ) ( 1 +  ) / R2 , (17.13)

де: R1 = Rи( 1 ) + Rн ( 1 ) ; R2 = Rи ( 2 ) + Rн ( 2 ) ; R3 = Rп.к + Rк + Rг .