Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1испр.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

14.2 Розрахунок п-подібного компенсатора

Задача розрахунку заключується у визначені розмірів компенсатора /виносу Н та ширини В/, а також сили пружної деформації .Розміри компенсатора виз-начають за дод. 25 по відомому значенню компенсуючої здібності , яка дорівнює тепловому розширенню трубопровода:

L =  L (  - to ) , (14.5)

де L - відстань між нерухомими опорами , м .

Сила пружної деформації для П-подібного компенсатора зі зварними відводами ,кН:

Р = 103 L E J / A , (14.6)

де J - момент інерції труби, м4, J = 0.05 ( dн4 - dв4 ) ; А - комплексний геометричний параметр компенсатора, А = 0.67 Н3 + В Н2 .

14.3 Розрахунок осьового зусилля на нерухому опору

Необхідно розраховувати осьове зусилля на нерухому опору біля меньшого плеча Г-подібного компенсатора , а також на опори , фіксуючі дільницю з П-подібним компенсатором , та на опору , розміщену в камері , яка розробляється в проекті .

В залежності від місця розташування , вида компенсаторів і наявності запірної арматури на нерухому опору можуть діяти сили , кН:

тертя в рухомих опорах:

Роп = fq L 10-3 ; (14.7)

тертя у сальниковому компенсаторі :

Рс = 0.3  Рр L1 Dн 103 ; (14.8)

внутрішнього тиску , які обумовлені зміною діаметру трубопроводу з dв1 на dв2 (dв1  dв2 ):

Рв.д = ( dв12 - dв22 ) 103 Pр ; (14.9)

внутрішнього тиску при розміщені нерухомої опори на дільниці з поворотом труби , з заглушкою чи засувкою:

Рв.д’’ = dв2 103 Pp , (14.10)

де: f - коефіцієнт тертя рухомих опор , для опор сковзання f =0.3 ; q - маса 1 м погонної довжини трубопроводу теплових мереж , теплоносія та ізоляції , кг/м (дод.26) ; L - довжина трубопроводу від нерухомої опори до крмпенсатора чи від нерухомої опори до повороту при самокомпенсації,м ; Рр - робочий тиск теплоносія (в місці розміщення нерухомої опори), приймається за графіком тисків, МПа; Dн , L1 - зовнішній діаметр стакану і довжина шару набивки по осі сальникового компенсатора , м (дод.27). Сили пружної дефмації Г-подібної дільниці самокомпенсації розраховують за формулою (14.4), а П-подібного компенсатора - за (14.6) .

При розрахунку осьового зусилля на нерухому опору сумірують усі сили що діють зправа і зліва від опори . З більшої результуючої сили вираховують меншу , помножену на коефіцієнт 0.7 , який враховує можливі відхилення від розрахункових значень сил тертя і пружної деформації.Якщо на опору з обох сторін діють однакові сили , за розрахункову приймають силу , яка діє з однієї із сторін, з коефіцієнтом 0.3 .