Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1испр.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

15. Опори трубопроводів

В теплових мережах , прокладаємих в каналах , використовують рухомі та нерухомі опори . При безканальній прокладці трубопроводів рухомі опори не використовують.

При прокладці теплових мереж в непрохідних каналах використовують слизьки рухомі опори . Вони виключають провисання трубопроводів і забезпечують їх переміщення внаслідок температурних подовжень. Відстані між рухомими опорами залежать від діаметра трубопроводу і складають 2...10м .

Нерухомі опори ділять трубопровод на незалежні відносно температурних подовжень дільниці . Вони сприймають осьові зусилля , виникаючи внаслідок температурних подовжень. При підземній прокладці нерухомі опори розміщують в камерах (лобові опори) чи безпосередньо на трасі (щитові опори). Тип опори вибирають по осьовому зусиллю (див. розд. 14). Конструкції і характеристики лобових опор наведені у доддатку 28-30 , щитових - у додатку 31 .

16. Теплофікаційна камера

Камери (вузли трубопроводів) ВТ споруджують для розміщення засувок, сальникових компенсаторів , нерухомих опор , спускних повітряних клапанів . Їх виконують головним чином із збірних залізобетонних елементів яи з монолітного бетону .Розміри у плані - від 1.8 х 1.8 до 4 х 7 м, висота 2...4 м.Мінімальне заглиблення перекриття камер від поверхні землі дорівнює 0.3 м, а від верху дорожного покриття - 0.5 м.Камеру розробляють у масштабі 1:20 у двух проекціях (план і поперечний переріз) у такій послідовності:

позначають осі трубопроводів магістралі на відстані, визначенній їх розташуванням в каналі ; креслять контури трубопроводів магістралі ;намічуют місце розташування нерухомої опори й вказують її габаритні розміри; позначають і креслять трубопроводи відгалуджень.Відстань між осями приймають за стандартом розміщення труб в каналі (див. дод.18); позначають і креслять за габаритними розмірами компенсатори і засувки ; позначають габаритні розміри камери з урахуванням мінімальних вілстаней (дод. 32).

При проектуванні камер необхідно виконувати слідучі умови:

в перекриттях камер повинно бути не менш двох люків діаметром 630 мм , розташованих по діагоналі. При присутності сальникових компенсаторів , одного відгалудження з проходом під трубами менш 1 м і довжині камери до 3.5 м кількість люків повинна бути не менш 3 , а при довжині камери більш 3.5 м і присутності двох відгалуджень - не менш чотирьох ; кожний люк повинен мати другу запірну кришку і обладнюватися металевою дробиною чи ходовими скобами;

камери повинні бути захищені надійною гідроізоляцією від грунтових і поверхових вод ; пол камери повинен мати уклон в бік приямка , встановлюємого для збору води . Приямок слід розміщувати під одним з круглих люків в перекритті ; сальнікові компенсатори і засувки слід встановлювати в розбіжку зі зміщенням на 100...150 мм в залежності від діаметра трубопровода ; труби відгалуджень необхідно врізати зверху чи збоку головних труб .

На кресленні камери (дод.33) повинна бути визначена установка нерухомої опори , запірної арматури , сальникових компенсаторів і приєднання відгалуджень .