Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1испр.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

13. Подовжній профіль теплових мереж

Профілі мереж зображують у вигляді розгорток по вісям трас мереж у масштабах: горизонтальному 1:1000 і вертикальному 1:50 (дод. 23).

На профілі вказують:

1) поверхню землі (проектну - неперервною тонкою лінією, натурну - штриховою);

2) рівень грунтових вод - тонкою штрихпунктирною лінією;

3) перехрещувані підземні і наземні комунікації й споруди, які впливають на прокладку мереж, їх габаритні розміри і висотні відмітки;

4) канали, тонелі, камери, ниші П - подібних компенсаторів, естакади і інши споруди та конструкції мереж спрощенні - контурним очерченням внутрішніх і зовнішніх габаритов тонкою лінією. Трубопроводи в каналах, тонелях, камерех і нішах не зображують;

5) трубопроводи, що прокладвють безканально - контурним очерченням зовнішніх габаритів неперервною тонкою лінією з зображенням осей труб;

6) нерухомі опори - умовним графічним зображенням.

Під профілем розміщують таблицю встановленної форми для підземної чи надземної прокладки. Відмітки осей виставляють у характерних точках, місцях перехрещення з автомобільними чи залізничними шляхами, трамвайними шляхами, інженерними комунікаціями і спорудами, які впливають на прокладку проектуємих мереж.

Відмітки і довжина дільниць мережі вказують в метрах з двома десятичними знаками, а нахил - в профілі. Мінімальна відстань від будівельних конструкцій теплових мереж при канальній прокладці до споруд при безканальній прокладці до споруд і інженерних мереж наведені у дод. 24.

14. Розрахунок трубопроводів теплових мереж на стійкість і компенсацію температурних подовжень

14.1. Розрахунок трубопроводів на самокомпенсацію температурних подовжень

Необхідно розрахувати одину з дільниць Г-подібного повороту траси на компенсацію температурних подовжень. При розрахунку визначають:

максимальне навантаження / співвідносять його з допустимим для матеріалу трубопровода , яке дорівнює 80 МПа / ;бокові зсуви плечей Г-подібної дільниці / співвідносять їх з відстанями між поверхнею ізоляції і стінкою каналу / ;силу пружньої деформації / ці дані використовують , коли розраховують на нерухому опору/.

Максимальне згинаюче невантаження на дільниці з кутовою конфігурацією виникає в заделке меньшого плеча , Мпа:

п = , (14.1)

де:  Lк - подовження короткого плеча, м, Lк =  (  - to ) Lк ;  - коефіцієнт лінійного розширювання металу, 1/к , = 1.2 10-5 ;  - максимальна температура теплоносія в трубопроводі , ОС ; dн - зовнішній діаметр трубопроводу, м ;  =  - 90о ;  - кут повороту ; n = Lд / Lк - відношення більшого Lд і меньшого Lк плеч ; Е - модуль пружності сталі, МПа , Е = 2 105.

Максимальне бокове зміщення відповідно довгого та короткого плеча :

д = Lк·( 1 + n sin  ) / cos  ; (14.2)

к = Lк·( n + sin  ) / cos  . (14.3)

Cила пружної деформації меншого плеча для зварних компенсаторів, кН:

P = 103·B··E·J·(  - to ) / Lк2 , (14.4)

де: .