Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Устаткування - опорний конспект.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
3.49 Mб
Скачать

Режим програмування

Цей режим дозволяє забезпечити:

  • програмування заголовка чека;

  • програмування податкових ставок;

  • програмування номеру фіскальної пам’яті і заводського номеру;

— програмування типу податку;

— програмування кількості касирів;

— програмування імен касирів;

— програмування паролів касирів;

— програмування відділів;

— програмування найменування і ціни товару;

  • програмування фіксованих ставок націнок та скидок.

Виконання цих дій доцільно виконувати за допомогою представника центру сервісного обслуговування.

      Центр сервісного обслуговування (ЦСО) – це суб'єкт підприємницької діяльності, який за договором з постачальником надає послуги щодо введення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту реєстраторів розрахункових операцій. 

Книга обліку розрахункових операцій

На кожен касовий апарат заводиться книга книга обліку розрахункових операцій. Це прошнурована і належним чином зареєстрована в органах державної податкової служби України книга, що містить щоденні звіти, які складаються на підставі відповідних розрахункових документів щодо руху готівкових коштів, товарів (послуг). Всі записи в книзі проводяться в хронологічному порядку, без помарок і стирань. Якщо допущена помилка необхідно закреслити, поряд або зверху написати вірний показник, а збоку – «виправленому вірити» і завірити підписами касира і відповідальної особи. По закінченню книга представляється до ДПА, списується по акту, а натомість видається нова. Використані книги зберігаються протягом трьох років.

Електронний контрольно-касовий реєстратор (еккр)

Цей технічний пристрій зовні мало чим нагадує касовий апарат. По-перше, в ньо­му немає клавіатури, яка дозволяла б вручну вводити дані про розрахун­кові операції. Управління пристроєм здійснюється винятково через канал зв'язку з комп'ютером (або іншим керуючим пристроєм). Фактично ЕККР — це друкуючий пристрій так званої повної конфігурації, уп­равління яким здійснюється за допомогою комп'ютера.

ЕККР призначений для обробки і зберігання фіскальної інформації, виведення алфавітно-цифрової інформації в комп'ютерно-касоих системах, вживаних у сфері торгівлі, громадського харчування, послуг, а також як вбудовані для реєстрації фіскальних операцій в автоматах з продажу товарів (послуг).

Перші ЕККР з'явилися у Державному реєстрі електронних конольно-касових апаратів і комп'ютерних систем ще в кінці минулого сторіччя. Сферою їх застосування були розрахунково-касові вузли великих магазинів — торговельних підприємств, які одночасно обслуговують значну кількість покупців і працюють з великим (десятки тисяч найменувань) асортиментом товарів. Вони обладнані потужними дру­куючими пристроями, працюють у комп'ютерних системах обліку товарів супер- і гіпермаркетів. ЕККР забезпечують швидкий друк фіскальних ка­сових чеків з детальним відображенням у них найменувань, цін та вартості придбаних товарів, а також накопиченням інформації про обсяги прове­дених розрахункових операцій і реалізованих товарів.

В ресторанному господарстві ЕККР є складовою частиною систем автоматизації діяльності закладів харчування.

До складу ЕККР повинні входити такі основні функціональні блоки:

— фіскальний блок;

— механізм друкування чеків, контрольної стрічки та звітів;

— індикатор клієнта;

— інтерфейс зв'язку ЕККР з керуючим пристроєм.

Усі блоки ЕККР (за винятком індикатора клієнта) мають розміщу­ватися під єдиним кожухом.

Механізм друкування чеків, контрольної стрічки та звітів ЕККР по­винен забезпечувати одночасне друкування чеків і контрольної стрічки.

ЕККР має забезпечувати можливість роботи у таких основних ре­жимах:

— режим попереднього програмування;

— режим реєстрації;

  • режим звітування.

Переключення режимів роботи ЕККР повинно здійснюватися шля­хом введення відповідного пароля (застосування ключа).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]