Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юридична психологія.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
85.3 Кб
Скачать

I Загальні здібності:

високорозвинуте почуття обов'язку, честі, відповідальності;

загострене почуття справедливості і нетерпимість до зла;

чесність, сумлінність, вимогливість до себе, моральна стійкість, непідкупність;

добре розвинений інтелект, пізнавальна допитливість, кмітливість, винахідливість, комбінаційність;

мовні здібності, вміння зв'язно, логічно і точно виражати свої думки;

спостережливість (обстановочнаяі психологічна), швидкість орієнтування в обстановці;

хороша пам'ять на обличчя, прізвища, слова, факти, цифри;

вольові якості, активність, цілеспрямованість, організованість, самостійність, наполегливість, завзятість, сміливість, стійкість до ризику, небезпеки і невдач, здатність до самомобілізації;

організаторські способності1;

подання та уяву, здатність образно передбачити, подумки програвати події;

схильність та інтерес кработе з людьми, здатність розбиратися в них, бачити їх індівідуальниеособенності і можливості, правильно оцінювати і використовувати їх;

комунікативні здібності: товариськість, доступність, відкритість, доброзичливість, вміння слухати, з увагою ставитися до слів співрозмовника, розбиратися в людях, здатність розташовувати до себе людей;

терплячість, урівноваженість, стриманість, самовладання, низький рівень ворожості і агресивності;

впевненість в собі, раскованностьв спілкуванні, висока працездатність;

швидкість реакції.

До приватних способностямотносятся окремі якості, необхідні тільки слідчим, тільки суддям, тільки прокурорам, тільки дільничним інспекторам і т.д. Так, оператівнимработнікам необхідна здатність до перевтілення, визначена артистичність, слідчим - креативність (творча ініціатива мислення), работникампрофилактических служб - педагогічні та ін

1 Л.І. Уманськими його співробітниками виділені, наприклад, такі якості здатних організаторів: психологічна вибірковість, тобто ефективне сприйняття психологическихособенностей і станів ". інших людей; швидка можливість правільноохарактерізовать і оцінити їх; схильність до психологічного аналізу; вибірково-псіхологіческаяпамять; співпереживання того, що переживають, відчувають інші люди; способностьмисленно поставити себе в психологічну ситуацію іншої людини і др.; практично- психологічний розум, що виявляється в розподілі обязанностейколлектівной діяльності з урахуванням індивідуальних особливостей; бистраяоріентація в ситуаціях, що вимагають практичного застосування знання людей; винахідливість в обліку психологічного стану і настроїв людей в конкретнойсітуаціі; здатність зацікавлювати людей; облік взаємин, лічнихсімпатій і антипатій тощо; психологічний такт; громадська енергійність; вимогливість, критичність, схильність до організаторської діяльності.

Взаємозбагачуючись і дополняядруг одного, здібності утворюють цілісність, яка виступає важливим комплексним особистісною властивістю юриста. Наявність потенцій до їх розвитку лежить в основі психологічного відбору на роботу в правоохоронні органи. Їх подальша актуалізація і розквіт Відбуваються, коли юрист самокритичний, вимогливий до себе, працює з самовіддачею і прагненням до досягнення найвищих результатів, проявляє творчість, ініціативу, самостійність, не спочиває на лаврах, а завжди по-діловому стурбований і незадоволений.

7. Професійна майстерність юриста і його психологічні складові

Професійне мастерствоі його структура. Діяльність по зміцненню законності і правопорядку пред'являє високі вимоги до професійної майстерності персоналу юридичних органів, і вони безперервно зростають. Формування професійної майстерності - одна з найважливіших задач у підготовці фахівця, а її рішення визначає основний зміст і методи його професійного навчання.

Будь-яка діяльність в псіхологіческоплане характеризується не тільки видимими рухами, а й тими псіхологіческіміі психофізіологічними феноменами, які виконують по відношенню до ніпрограммірующую, контролюючу і регулюючу роль. Розуміння їх, учезакономерностей їх формування та функціонування виступають важливою сторонойнаучно-ефективного підходу до навчання.

Професійна майстерність, як специфічна сторона підготовленості фахівця-лічностік професійної діяльності, - це високий ступінь його професійної навченості, що дозволяє компетентно вирішувати професійні завдання.

Юрист - це спеціаліст вобласті юриспруденції, юридичної роботи та головного в ній - ведення юрідіческіхдел, тобто життєвих випадків, які виступають в якості відокремлених, самостійних предметів юридичного розгляду (злочинів, цивільних спорів, конфліктів та інших випадків, які вимагають оцінки, розгляду і решеніяв відповідно до норм права). Його майстерність як фахівця, як людину, професійно досвідченого в юридичних справах, складається із спеціально-юридичної навченості та професійно-психологічної підготовленості. Останнє обумовлено тим, що його майстерність пов'язане з мистецтвом спілкування, роботи з людьми, впливів на них. Воно несводимо до бездоганного виконання юридично значимих дій з ведення юридичних справ. Не можна представляти юридичні справи так, немов вони складаються лише в процедурно правильному здійсненні юридично значимих дій (виклик свідка, пред'явлення обвинувачення, огляд місця події і пр.), складанні юридичних документів, оформленні доказів, проведення експертиз, наукових висновків та ін. З них неможливо вилучити людини, ігнорувати залежність успішності ведення від розуміння і врахування його психології, індивідуальності, актівності.Без цього вони схожі на сухе дерево без листя, позбавлене життя і перетворилося в речовину.

Спеціально-юридична навченість юриста, його знання. Вона пов'язана з наявністю у нього, як фахівця, сукупності відповідних професійних знань, навичок і вмінь.

Професійні знання-це професійно важлива інформація, що стала надбанням свідомості (в тому числі пам'яті) фахівця. У психіці вони представлені у вигляді закріплених у пам'яті образів предметові явищ, термінів, понять, категорій та їх систем (теорій, наукових навчань, змісту навчальних дисциплін, професійних концепцій, відомостей, документів, рекомендацій, інструкцій та ін.) Спираючись на знання, професіонал розбирається в житті, правовій сфері, обстановці, планує рішення стоять перед ним завдань, продумує шляхи виконання службових функцій, вивчає вознікающіепроблеми, намічає цілі і завдання їх вирішення, готує рішення, вибирає способи дій, контролює і оцінює свою поведінку. Чим глибше і грунтовніше він розуміє все це, тим вище його професіоналізм, тим успешнееего діяльність. У ситуаціях конфронтації, боротьби зі злочинцем спеціаліст перемагає, якщо він більше знає, глибше розуміє всі аспекти і тонкості їх.

Тенденції змін в сфері правопорядку, розширення і ускладнення завдань, що стоять перед працівниками юридичних органів, підвищені вимоги до ефективності їх деятельностіпрі строгому дотриманні законності та повазі прав громадян підвищують роль професійних знань. Змінилася не тільки роль знань, а й требованіяк їх багатогранності, докладності, змісту, глибині. Потрібні знання фундаментальні, наукові, комплексні, актуальні і практично значущі. Тому формування знань виступає вихідної завданням у навчанні спеціалістаі формуванні його майстерності.

Юрист - людина, що професійно оволодів юридичними знаннями. Професійно - значить, на строго науковій основі, всебічно, глибоко, усвідомлено, з переконаністю, міцно. Фахівцю потрібно оволодіння фундаментальними і спеціалізованими, прикладними знаннями. Фундаментал'ние знання - загальні, системні, грунтовні, глибокі знання в галузі права, його основних закономірностей, механізмів, положенійі в суміжних областях. Вони складають основу професійної освіти, забезпечують бачення широких і далеких горизонтів своєї професійної діяльності, здатність виходити завжди не з вузько професійних, \ з державних інтересів, здійснювати всебічно зважений, Осмислений, комплексний підхід у вирішенні завдань.

Спеціалізовані професійні знання мають безпосередньо прикладне значення. Це знання в конкретній галузі правоохоронної діяльності, що забезпечують осмислене виконання професійних дій і рішення задач.

Сучасні вимоги, содержащіесяв нових законах про освіту в Росії, зобов'язують гармонійно поєднувати формування фундаментальних та спеціалізованих знань у слухачів, не допускати зниження першої нижче рівня, передбаченого державними освітніми стандартами, не зводити навчання до професійного натаскиванию, але не допускати і протилежної крайності - голою абстрактності навчання, його відірваності від життя.

Професійні навикі.Как би не були важливі знання, але професіонал - це насамперед людина, що вміє професійно діяти, отримувати практичні результаты.Психологическими компонентами майстерності, що забезпечують це, виступають професійні навички та вміння. Професійним навиком називається автоматизований спосіб виконання дії, що забезпечує ефективність останнього. Властивості навичок: швидкість, точність, економічність (виполненіепрі мінімально можливих зусиллях і витратах енергії), машинальність (виконання без концентрації уваги на техніці дій), стереотипність (однаковість виконання при повтореннях), консервативність (трудність зміни), надійність (протидія руйнівним факторам - перервам у виконанні, перешкод, негативним психічним станам спеціаліста), успішність.

Навички - автоматизовані компоненти свідомої діяльності. Вони звільняють свідомість спеціалістаот чорнової роботи, тобто від пригадування різних відомостей, прийомів, рекомендацій того, що і як робити, від контролю за рухами рук і ніг, від роздуми над дотриманням найпростіших правил. Вони дозволяють автоматизовано виконувати дії, відпрацьовані до досвіду, і одночасно концентрувати увагу на чомусь іншому, не менш важливому: спостереженні за обстановкою, співрозмовником, їх оцінці, роздуму про способи подолання труднощів, шляхи досягнення більш високого результату і пр. Було б, однак, невірним назвати навички несвідомими. Вони завжди виступають способами свідомо здійснюваної діяльності і завжди знаходяться на периферії свідомості, що тримає їх підконтрольний. Переконливим підтвердженням цього є факт миттєвого активного підключення свідомості, коли реалізація досвіду стикається з якоюсь труднощами, порушенням його стереотипного виконання. Навички дозволяють діяти успішно у важкій обстановці, коли немає часу для роздумів і треба витримати її випробування, економити сили і зберігати високу працездатність.

Фізіологічну основу навичок складають зміцнилися системи умовно-рефлекторних нервових зв'язків (функціональні системи, динамічні стереотипи). Останні формуються в результаті багаторазового повторення одних і тих же дій. При цьому повторюються і відчуття, сприйняття, процеси пам'яті, уваги, уявлень, уяви, мислення, а не тільки м'язові, фізіологічні процеси. Поступово спрощуються, полегшуються, скорочуються переходи від одного елемента дії до іншого, процеси програмування, осмислення, контролю, оцінки, регулювання дій. В результаті складиваетсяі психологічна клрук-туру навички у вигляді багаторазово і добре, у всіх деталях і варіантах, продуманої "уявної картини" дії, що складається з системи образів, уявлень і речемислітельних, логічних зв'язків. В основі досвіду лежать фізіологічна і психологічна системності, пов'язані між собою. Те, що ми спостерігаємо у вигляді швидких, точних і в той же час невимушено виконуваних рухів і дій досвідченого фахівця, - лише зовнішнє вираження склалася "внутрішньої схеми навички", яка виконує программирующую, оціночну та регулюючу роль по відношенню до розгортається зовні дії і становить його внутрішній зміст.

Під "внутрішньої схемою" навику виділяються компоненти та зв'язку "входу" - сенсорні (відчуття і сприйняття, що забезпечують швидке і тонке уловлювання важливих для виконання дії змін в обстановці, яка використовується техніці, роботі інших співробітників, власних рук, ніг, тіла і пр.) , "центру" - розумові і "виходу" - рухові. Питома вага їх в різних навичках не однаковий. Залежно від переваги якогось типу зв'язків розрізняють навички сенсорні (відчуттів і сприйняттів), розумові та рухові. Прикладом професійних сенсорних навичок співробітника правоохоронних органів можуть бути навички спостереження, перевірки документів, огляду; оцінки відстаней, величин об'єктів; ідентифікації людини по фотороботу; виявлення (зором, слухом, нюхом і ін) малопомітних, але професійно важливих ознак; виявлення та оцінки психічного стану співрозмовника, розрізнення інтонацій його голосу і виразу очей; своєчасного виявлення прихованих приготувань затриманого до якихось дій і т.п. Жестикуляція регулювальника дорожнього руху, упевнене виконання прийомів затримання злочинця або самозахисту, маніпуляція органами управління транспортним засобом, поводження з обладнанням слідчого валізи, рух рук при обшуку людини, швидке вихоплювання пістолета з кобури і т. п. - професійні рухові навички. Навики праці з документами, їх оформлення і заповнення по стандарту, читання карти, швидкої оцінки обстановки, інтуїтивних рішень, швидких розрахунків, самоконтролю, дотримання деяких норм і положень інструкцій (процесуальна послідовність допиту, огляд місця події за певною схемою - розходиться або сходиться спіралі, праворуч наліво або навпаки тощо) - приклади професійних розумових дій. Нерідкі і комплексні професійні навички, що містять ознаки сенсорних, рухових і розумових навичок в різних пропорціях: мовні навички, навички спілкування, навички реагування на аварійно-небезпечну ситуацію при дорожньому русі, навички перевірки документів, що засвідчують особу громадян, стрільби з пістолета, роботи на персональному комп'ютері та ін

Якісні зміни професійних навичок в сучасних умовах виражаються в підвищенні питомої ваги зв'язків "входу" і особливо "цейтра". За зовні простими і часто не вимагають спеціального освоєння рухами і діями (натискання кнопки, заповнення протоколу, спостереження за особою співрозмовника, ходіння по вулиці, огляд місця події, допит та ін) ховається складна пізнавальна, вольова і емоційно насичена внутрішня діяльність. Однак для окремих фахівців (займаються боротьбою з організованою злочинністю, що вирішують завдання по нейтралізації терористів, озброєних злочинців і т.п.) різко зросли требованіяі до рухових навичок - різноманітним способам ведення силовий борьбис злочинцями, їх придушення і затримання. Зміна психологічних характеристик багатьох професійних навичок юристів, різних фахівців правоохоронних органів пред'явило вищі вимоги до методікеіх формування та повноцінної відпрацювання всіх властивостей навичок.

За змістовно-функціональним особливостям навички фахівця дуже різноманітні: навички роботи з документами, навички роботи із засобами зв'язку, навички використання зброї та спеціальних засобів, навички роботи на комп'ютері, навички виконання професійних дій, навички аналізу обстановки та аналізу результатів дій і пр. Навички бувають прості і складні. Окремі автоматизовані руху - приклад простих навичок. Складні навички включають в себе прості як елементи більш складних структур. Так, навіть навик стрільби з пістолета в найпростіших умовах включає навик правильного тримання пістолета, навик прицілювання, навик натискання на спусковий гачок. Висока професійна майстерність завжди характерно володінням переважно складними навичками.

Професійні вміння. Професійне вміння - це освоєний фахівцем комплексний спосіб успішних професійних дій в нестандартних, незвичайних, складних ситуаціях. В основі його лежить психічне утворення, що об'єднує знання та навички фахівця зі спеціальною обученностио використовувати їх при діях в таких ситуаціях. В умінні є елементи автоматизму, але в цілому воно завжди здійснюється осознанно.1 На відміну від навички в умінні отчетлівоі активно представлено мислення. Якщо навички забезпечують впевнені та ефективні дії в стандартних, майже однакових, повторюваних ситуаціях, то вміння-в нестандартних, помітно відрізняються один від одного при повтореніях.Оні виражаються в навченості фахівця того, щоб він міг вивчити і зрозуміти своєрідність ситуації, прийняти адекватне їй рішення , видозмінити порядок способи дій так, щоб вони відповідали реаліям обстановки; действоватьосмисленно, контролюючи себе і вносячи за необхідності корективи в действіядля найкращого досягнення мети. В умінні завжди присутній елемент творчості. Властивості умінь: адекватність ситуації, осмисленість, гнучкість, що відповідає обстановці швидкість виконання, надійність, успішність.

Розрізняють прості і складні уміння. Якщо використовуються знання немає потреби перетворювати і з них прямо випливає, що і як робити, то, вступаючи відповідним чином, фахівець виявляє просте вміння. Нерідко такі вміння виступають початковим етапом формування якогось навику і самостійного значення для майстерності не мають.

1 Деякі теоретікідаже визначають навик як автоматизований компонент уміння, обеспечівающійуспешность і легкість його виконання (див.: Казанський Н.Г., НазароваТ.О. Дидактика. - М., 1990. - С. 30).

Інше Дедо - складні уменія.Іменно вони несуть в собі ті ознаки, які виділені у визначенні вміння, наведеному вище. Складне вміння включає в себе знання та навички, але самонікогда в навик не перетвориться. Наприклад, (такі професійні дії, як огляд місця події, допит, РАдеРА-жаніе озброєного злочинця, особистий розшук, розвідувальний Допит, патрулювання, розкриття преступленіяпо гарячих слідах, звільнення заручників, навчання підлеглого, профілактіческаябеседа і багато інших, скільки б разів вони не виконувалися одним і тим жесотрудніком правоохоронних органів, ніколи не будуть виконуватися бездумно, машинально, автоматично. Кожен раз йому треба буде напружено думати, шукати, творити, проявляти самостійність.

Уміння класифікуються ІПО іншими ознаками, наприклад, за змістом дій, за спеціальностями, за умовами дій. Розрізняють ще вміння юриста, вміння організатора-управлінця, вміння роботи з людьми та ін

Складні профессіональниеуменія - вінець спеціальної навченості і професійного мастерстваспеціаліста органів правоохорони. Невипадково на Русі высококвалифицированныхспециалистов називали умільцями. Формування професійних умінь уюрістов - найважливіше завдання навчання їх.

Навчаючи студентів юридическихобразовательных установ, удосконалюючи майстерність практикою, занімаясьсамообразованіем і самонавчанням - завжди слід визначати точний переченьзнаній, навичок і вмінь, які повинні бути придбані і усовершенствованиза час навчання і при вивченні кожної навчальної дисципліни, в даний періодработи над собою і формувати їх, враховуючи їх властивості , психологическиехарактеристики та особливості формування.