Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
юридична психологія.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
85.3 Кб
Скачать

4. Професійна спрямованість особистості юриста

Сутність і значення профессиональнойнаправленности. Спрямованість - провідне психологічне властивість особистості, в якому представлена ​​вся система її спонукань до життя і діяльності, що визначає вибірковість відносин, позицій та активності.

Професійна направленностьюріста - особлива система його спонукань до застосування всіх своїх сили здібностей у зміцненні законності та правопорядку в країні. Онахарактерна ставленням співробітника до закону як до найвищої соціальної та жізненнойценності, до боротьби за законність і правопорядок як і особовому жізненномупрізванію, до правоохоронної діяльності і професії юриста як отвечающімглавним своїм особливостям і потребам, установкам на іспользованіезаконних і цивілізованих способів вирішення професійних завдань, взвешеннимотношеніем до труднощів професії .

Будь-яка професійна направленностьбазіруется на загальній спрямованості особистості, що відбиває людські, гражданскіепозіціі, розуміння нею сенсу життя, свого місця в ній, особливості світогляду, життєвих ідеалів, потреб, прагнень, планів життя та ін Вона служітпредпосилкой розвитку професійної спрямованості у співробітників правоохранітельнихорганов, підлягає вивченню та обліку при професійному відборі і работес ними в процесі служби.

На шляху до вирішення такої задачінадежной опорою, а часто і великою трудністю постає специфіка вже сложівшейсяобщей спрямованості у прийнятих на службу в правоохоронні органиграждан. Її дефекти нерідко стають нездоланною перешкодою до развітіюпрофессіональной спрямованості, тому при прийомі кандидатів і обнаруженііу них серйозних недоліків загальної спрямованості доречна особлива рішучість.

Основні елементи профессиональнойнаправленности. Соціально-мотиваційні якості - перваяподгруппа якостей професійної спрямованості співробітника, юриста. Требованіяк ній визначаються взаємозв'язком внутрішньої політики держави і права.Право - регулятор життя суспільства. Юридична робота - • государственнаяработа, що стосується корінних питань внутрішньополітичного характеру: защітиправ, свобод та особистої гідності громадян, законності, государственнойі громадянської дисципліни, боротьби з антигромадськими проявами, правовогообеспеченія життя і розвитку суспільства. Це головне, що характеризує правоохранительнуюдеятельность, визначає місце юриста в суспільстві та вимоги до його лічності.Поетому і професійна спрямованість знаходиться в прямій зависимостиот загальної спрямованості його особистості.

Серцевина соціально-мотіваціоннихкачеств - соціально зріле світогляд - сукупність ідей, переконань, поглядів на життя і суспільство. Будь-який співробітник органів правоохорони можетуспешно виконувати свою роботу, лише розуміючи життя суспільства, займаючи общественноправільную позицію у вирішенні професійних проблем, будучи полноценнимгражданіном свого суспільства, свідомим борцем за соціальну справедливість, за краще майбутнього свого народу. Для нього неприпустимо дивитися на суспільство "крізь замкову щілину" своїх професійних болячок і плутати населення чесних громадян з правопорушниками, з якими він бореться.

Потреба - устойчіваяі тривало виявляється сильна потреба людини в чомусь. Актуализированнаяпотребность спонукає людину до постійного пошуку засобів її удовлетворенія.Сотрудніку правоохоронних органів повинна бути притаманна гостра потребностьлічного участі у створенні і зміцненні правової держави, в борьбес злочинністю, потреба присвятити своє життя правоохоронної діяльності, отримувати високу задоволення від участі в ній і досягаються положітельнихрезультатов. У співробітника, звичайно, повинні бути розвинені і моральні, культурні, пізнавальні та інші цивілізовані потреби. Важлива развітаяпотребность до самовдосконалення. Рівень розвитку, динаміка життя ісложние проблеми сучасного суспільства вимагають від кожного юриста вчитися удосконалюватися безперервно.

Схильності, ідеали, жізненниеплани та інтереси визначають довготривало діючі спонукання, які, зокрема, виступають і причиною вибору юридичної професії. Для развітойнаправленності властиві стійкі характеристики їх, долговременниеплани служби та роботи у правоохоронних органах - на все життя, справжній, глибокий інтерес до пошуку шляхів підвищення ефективності боротьби з преступностьюі захисту інтересів громадян.

Професійно-мотіваціонниекачества - втораяподгруппа спонукальних сил співробітника, воїна внутрішніх військ, юриста, що діє безпосередньо в процесі правоохоронної діяльності в зв'язку з нею, що надає широкий вплив як на неї, так і на конкретниепоступкі. Задатки цих якостей лежать в загальній спрямованості молодої людини, який прийняв рішення обрати професію юриста. Справжній професіонал основиваетсвой вибір не на меркантильних розрахунках, а на розумінні життєвого покликання, виходячи з потреби бути на важкій ділянці боротьби із злочинністю, желаніязащіщать громадян, простих і чесних людей від злочинців.

Правосвідомість юриста-сукупність реально існуючих у нього правових поглядів і уявлень, що виражають розуміння правової дійсності, знання конкретних правовихнорм, ставлення до них і подіям у сфері правопорядку, діяльності правоохоронних органів. Правосвідомість є у кожного громадянина, але у професіонала онодолжно відрізнятися систематичністю, повнотою, детальністю, зрілістю, професіоналізмом, глибокої усвідомленістю, переконаністю, основиватьсяна наукових даних. Він фахівець тому, що знається на юриспруденції, в питанні правопорядку. У його свідомості юридичні знання міцно связанис соціальними, психологічними, стали професійними переконаннями іценностнимі орієнтаціями, з'єдналися з високорозвиненим почуттям права, законності і справедливості, з спонуканнями до неухильного утвердження ихв своїй роботі. У правосвідомості фахівця виражається своєрідність егоміровоззренія, світосприйняття і світовідношення. Очевидно, що формированиепрофессионального правосвідомості - одна з найважливіших задач в формированиипрофессиональной спрямованості.

Професійна концепція-своєрідний елемент професійної спрямованості спеціаліста.Она являє собою:

сукупність усвоеннихім професійних поглядів, переконань і спонукань, що виражають поніманіеім цілей і завдань своєї діяльності, її місця в органі (підрозділі), її взаємозв'язків з діяльністю інших співробітників, фахівців

розуміння своїх прав іобязанностей, способів і засобів їх реалізації та досягнення цілей, умов, труднощів ("образ діяльності");

розуміння, з якими конкретнолічностямі він буде працювати, як з ними будувати відносини, як взаємодіяти, яких норм дотримуватися ("образ колективу").

Нерідко у випускників імеютсяпробели у професійній концепції і особливо часто в останньому його блоці-"образі колективу".

У пильній увазі нуждаютсяучет і формування професійних мотивів: до служби і ізбраннойспеціальності; інтересу до тонкощів професійної діяльності і овладеніявисотамі професіоналізму; бажання завжди виходити з правомірних і деловихцелей; прагнення виходити з перспектив служби та пов'язувати з ними лічниеплани; здорових службових домагань, прагнення до самовираження і самоутвержденіюі ін

Життя вносить свої корективи спрямованість, які не завжди сприятливі. Так, дослідження мотівовпрофессіонального вибору у вступників нині в освітні учрежденіяМВД і їх порівняння з даними 70-80-х років показало, 1 що режеотмечаются романтичний аспект, сімейна традиція, вплив військової служби, змістовний інтерес до професійної роботи і, навпаки, пріобретаютбольшій вага такі мотиви як пошук виходу з важких економічних та битовихусловій, сильна незадоволеність колишньою роботою, необхідність іметьсвободное час для якихось занять (спорт, навчання, господарство).

На перше місце переместілсятакой мотив, як можливість мати пільги, хороший заробіток, чувствоватьсебя в безпеці, змінити свій характер, стати впевненіше. Такі зміни, що підтверджуються й іншими дослідженнями, зобов'язують підвищити увагу квопросам вивчення, оцінки та розвитку системи мотивації у всіх работающіхв правовій системі.

Правильно розвинена направленностьлічності - обов'язкова умова придатності до роботи в правоохранітельнихорганах (рис. 4.3). Без його належного розвитку вся робота з працівниками, їх професійне навчання та професійну освіту як "юрідіческіхтехнократов" можуть принести тільки шкоду, формуючи вправного здирника, формаліста, чиновника, байдужого до всього, крім власного інтересу, і приносить шкоди справі боротьби зі злочинністю, захисту прав громадян, авторітетунорм права. Дефекти професійної спрямованості - головна причина профессиональнойдеформации, що виникає у частини практичних працівників.

Весь комплекс роботи з персоналом, організації його служби та роботи досягає потрібних результатів у развітііпрофессіональной спрямованості, якщо крім чисто правових знань, умінь навиковий він формує глибоко усвідомлену, зрілу, активну профессіональнуюпозіцію, засновану на правильному розумінні призначення правопорядкаі юридичної роботи в сучасній Росії, відданість їй і стратегію дій, що відповідає викликам часу і соціальним очікуванням суспільства. Кожен шаглюбого керівника, працівника кадрового апарату повинен бути оріентувати на такий результат.На результаті дуже сильно позначається і вся система життя і деятельностиправоохранительных органів, її духовність і матеріальна забезпеченість, бо людина завжди виховується не словами, а реальностями, справами, всейжізнью та її особливостями.

Основні види устремлінь професіонала-юриста. Вони включають устремління: 1) на професійну діяльність в правовій системі, 2) на роботу вконкретном правоохоронному органі, службі, за фахом, 3) на законниеспособи і методи роботи, 4) на самовдосконалення. Їх розвиток необходімоосуществлять у взаємозв'язку і разом з тим спеціально по ланцюжку: знання-погляди - переконання - ціннісні орієнтації - установки - спеціальниенавикі і вміння - звички - якості. Формування їх багато в чому-спільне завдання, але в кожному юридичному органі (службі) вона набуває чертиособенной. Вузлова завдання - розвиток тих елементів, які виражають несокрушімоеуваженіе до закону та користування засобами і методами роботи, отвечающімів повною мірою і завжди вимогам законності. Всі негаразди з законністю, які зустрічаються у деяких працівників органів правоохорони, мають своепервоначало в дефектах цих елементів професійної спрямованості юриста.