Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
760.32 Кб
Скачать

2. Користувачі фінансової звітності та їх інформаційні потреби;

Користувачами фінансової звітності є інвестори, працівни­ки, постачальники, покупці продукції, уряд та громадськість, які використовують фінансові звіти для задоволення різноманітних потреб у фінансовій інформації.

Підприємством, що звітує, є підприємство, яке має користу­вачів, котрі використовують фінансові звіти як основне джерело фінансової інформації про це підприємство.

Звичайно, фінансові звіти не спроможні задовольнити інфор­маційні потреби всіх цих користувачів, та існує ряд потреб, які є спільними для всіх користувачів інформації.

3.Елементи фінансової звітності;

Згідно з МСФЗ до фінансових звітів належать:

Баланс;

Звіт про прибутки та збитки;

Звіт про рух грошових коштів;

Звіт про власний капітал;

Примітки до фінансових звітів.

Інші звіти (звіт керівництва компанії, звіт аудитора) включа­ються до звітності підприємства, але не є фінансовими звітами.

Вимоги до фінансової звітності:

1) зрозумілість – це якість інформації, яка дає можливість користувачам сприймати її значення. Однак, це не означає, що користувачі можуть правильно зрозуміти зміст фінансових звітів без необхідних базових знань у галузі бізнесу, економіки та бухгалтерського обліку.

2) доречність – характеризує здатність інформації впливати на рішення, що приймаються на її основі – інформація вважається доречною, якщо вона здатна вплинути на прийняття рішень користувачами та допомогти їм оцінити минулі, поточні та майбутні події.

3) достовірність інформація не містить помилок та упереджених суджень. Для досягнення цієї достовірності необхідно , щоб інформація базувалася на даних синтетичного та аналітичного обліку, а також здійснення інвентаризації всіх активів , що проводилася б перед складанням річного фінансового звіту.

4) порівнянність – ця вимога повинна забезпечувати порівнянність даних (показників) даного періоду з аналогічними показниками минулих періодів.

5) Фінансова звітність обов’язково підлягає аудиту. Фінансова звітність підприємства за рік оприлюднюється тільки за наявності аудиторського висновку.

Підприємством називається організація, для якої може скла­датися фінансова звітність.

Баланс містить інформацію про фінансовий стан підприємс­тва на певну дату.

Облікова формула балансу:

Активи = Зобов'язання + Капітал

У різних країнах є певні особливості групування статей балансу. В Україні , як і в країнах ЄС статті активу групуються та розміщуються згори до низу по мірі зростання ліквідності господарських активів. В США , Англії , Канаді та ін. країнах статті балансу групуються в зворотному напрямку. У практиці існує 2 –і форми подання балансу : 1) двостороння форма = актив – ліворуч ; зобов’язання та власний капітал - праворуч. 2) одностороння ( послідовна ) форма = послідовно згори до низу розміщується актив і пасив.

В США, Англії, Канаді та деяких інших країнах статті балансу групуються у зворотному напрямку. Щодо форми подання балансу, то слід сказати, що в міжнародній практиці є дві найуживаніші форми, а саме:

  • двостороння форма, за якою активи підприємства розміщуються ліворуч (актив балансу), а зобов’язання і власний капітал – праворуч (пасив балансу);

  • одностороння або послідовна форма, за якою послідовно, згори до низу, розміщується актив і пасив балансу.

Звіт про прибутки та збитки (звіт про фінансовий результат, або звіт про прибутки) є обов’язковою формою фінансового звіту підприємства. Основною метою звіту про прибутки є надання інформації користувачам про формування фінансового результату підприємства (регламентує МСБО №5 “Інформація, що підлягає розкриттю у фінансових звітах”). Звіт про прибутки надає користувачам, насамперед інвесторам і кредиторам , важливу фінансову інформацію для оцінки минулої діяльності підприємства , а також ризику недосягнення ним очікуваних результатів.

Як відомо, у фінансовому обліку фінансовий результат діяльності підприємства вираховується порівнянням доходів і витрат звітного періоду. Звіт про прибутки та збитки може мати одноступеневий і багатоступеневий формат. Наявність 2-х форматів звітів про прибутки зумовлена існуванням 2-х основних моделей бухгалтерського обліку , які відомі як англо – саксонська та континентальна (європейська). Обидві моделі базуються на загальноприйнятих принципах бухгалтерського обліку, але мають суттєві відмінності , які зумовлені в першу чергу різницями в правовій системі , соціально – економічними факторами , історичними традиціями тощо.

За одноступеневим форматом звіт складається з 2-х розділів :

1)перелік усіх доходів за звітний період ;

2)перелік всіх витрат за звітний період.

Різниця між ними покаже фінансовий результат діяльності підприємства. Хоча одноступеневий формат є простішим, деякі фахівці вважають , що він не повністю забезпечує інформаційні потреби користувачів, оскільки не відокремлює результати основної діяльності та інші прибутки і збитки.

Звіт за багатоступеневим форматом містить проміжні показники : валовий дохід ; операційний прибуток ; результат фінансових та надзвичайних операцій; прибуток до оподаткування ; чистий прибуток.

Продажі (чисті або netto) = дохід від реалізації – ПДВ – акциз – комерційні знижки надані – товари повернуті.

Собівартість реалізованої продукції = прямі матеріальні витрати + прямі трудові витрати + загально виробничі витрати.

Валовий дохід = продажі – собівартість.

Операційний прибуток = валовий дохід – операційні витрати ( операційні витрати включають витрати на збут, адміністративні витрати , амортизацію та ін.). Окремо відображаються доходи від фінансових операцій та витрати на них.

Прибуток до оподаткування – визначається алгебраїчною сумою операційного прибутку та результатів від фінансових та надзвичайних операцій ( - % за кредити).

Чистий прибуток – це різниця між прибутком до оподаткування та суми податку на прибуток.

Схема звіту про прибуток країн ЄС має наступну форму:

  1. Фінансовий результат основної діяльності = доходи основної діяльності – витрати основної діяльності.

  2. Результат фінансових операцій = доходи фінансові-витрати фінансові.

  3. Фінансовий результат іншої діяльності = позареалізаційні (надзвичайні) доходи – позареалізаційні (надзвичайні) витрати.

  4. Чистий прибуток = прибуток до оподаткування – податок на прибуток.

В країнах ЄС форма звіту про прибутки затверджується в національних масштабах і є єдиним для всіх підприємств. У США , Канаді , Англії – форма звіту довільна щодо переліку доходів , витрат , їх деталізації та групування.

Звіт про рух грошових коштів, коли він використо­вується разом з іншими фінансовими звітами, надає інфор­мацію, яка дозволяє користувачам оцінювати зміни у чистих активах підприємства, його фінансовій структурі (у тому числі ліквідність та платоспроможність), а також здатність впливати на суми й період руху грошових коштів із метою пристосування до обставин та можливостей, які постійно змінюються. Його зміст і методика складання регулюються МСБО №7 “Звіт про рух грошових коштів”.

Метою складання звіту про власний капітал є розкриття ін­формації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

МСБО передбачає два варіанти подання інформації про зміни у власному капіталі.

Згідно з 1-им варіантом усі без винятку зміни у власному капіталі узагальнюють в одному звіті – Звіті про зміни у власному капіталі. Звіт про зміни у власному капіталі – фінансовий звіт у вигляді таблиці, в якій узгоджується сальдо кожної статті власного капіталу на початок і кінець періоду. При цьому кожну зміну (зменшення або збільшення) у складі власного капіталу подають у Звіті про зміни у власному капіталі окремим рядком. Такий звіт повно пояснює причини всіх змін у статтях власного капіталу , наведених в балансі.

Альтернативою є подання окремого компоненту фінансових звітів, у якому визнаються лише перші три статті (тобто, чистий прибуток (збиток), кожна стаття доходів та витрат, прибутку або збитку, вплив змін в обліковій політиці та виправлення суттєвих помилок).

Як правило, звіт має наступний вигляд:

Власний капітал на початок періоду + Інвестиції власника + Чистий прибуток за період - Вилучення власника = Власний капітал на кінець періоду.

Оскільки така форма Звіту про зміни у власному капіталі відображує всі його зміни , в практиці такий звіт часто називають звітом про власний капітал.

Примітки (пояснення) є невід'ємною частиною фінансових звітів, вони допомагають користувачам аналізувати звіти.

МСБО 1 "Розкриття облікової політики", переглянутий у 1997 році, пропонує надавати примітки у такій послідовності:

  1. Відповідність фінансових звітів вимогам МСБО.

  2. Застосовані основи оцінки та облікової політики.

  3. Допоміжна інформація до статей, наведених у складі кожного фінансового звіту в тому порядку, в якому подані кожна стаття і кожен фінансовий звіт.

  4. Інші розкриття.

У примітках до фінансової звітності компанії відображають загальну основу підготовки фінансової звітності, перераховують конкретні аспекти облікової політики, які необхідні для пра­вильного розуміння фінансових звітів; додаткові таблиці та до­даткову інформацію, яка не подана у самій фінансовій звітності, але необхідна для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]