Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
760.32 Кб
Скачать

4. Зміст виснаження природних ресурсів;

До довгострокових активів крім основних засобів належать також природні ресурси, такі як вугілля, мінеральні копали­ни, нафта, газ. Характерні їх ознаки: повне виснаження та замі­на активів тільки в результаті природного процесу.

На відміну від основних засобів природні ресурси використо­вуються фізично і не зберігають своїх фізичних характеристик.

Загальні принципи вимірювання первісної вартості цих "витрачальних активів" схожі з оцінкою вартості інших довго­строкових активів, тобто первісна вартість природних ресурсів складається з купівельної ціни й витрат на придбання.

За період експлуатації природного ресурсу його купівельна вартість має розподілятись між обліковими періодами, в яких використання цього виду довгострокових активів сприяло отри­манню доходу.

Процес списання вартості природних ресурсів в облікових періодах називається виснаженням.

Норма виснаження на одиницю ресурсу визначається шля­хом ділення загальної суми купівельної вартості на встановле­ний загальний об'єм ресурсу у натуральних вимірниках, який планується добути.

Норма виснаження розраховується так:

Усього витрат - Ліквідаційна вартість /Очікувана кількість одиниць (7)

Для визначення суми виснаження отриманий результат мно­жать на кількість добутих одиниць.

Якщо родовище вугілля оцінено при покупці в 330 млн. дол. і орієнтовно має 33 млн. тонн вугілля, то норма виснаження -10 дол. за 1 тонну.

За рік, протягом якого було добуто 70,000 тонн вугілля, амортизація родовища складе = 700,000дол.

Бухгалтерське проведення у кінці року матиме вигляд:

Витрати (виснаження родовища) 7,000000.

Родовище вугілля 7,000000.

Витрати на розвідування родовища нафти та газу можуть бути успішними й безуспішними.

У разі успішного розвідування вартість родовища збільшуєть­ся на суму таких витрат, тобто ці витрати капіталізуються, ос­кільки вони входять у вартість родовища. У період усього терміну розробки родовища вони зменшуються (виснажуються) .

Якщо ж нафта не виявлена (розвідування безуспішне), то вартість витрат може відразу списуватись на збитки.

В даний час МСБО не мають окремого стандарту щодо облі­ку у добувній промисловості, саме тому не забороняється вико­ристання СААР СІЛА, де передбачено використання як методу повної вартості, так і методу успішного розвідування.

Компанії, що займаються видобутком нафти, витрати на без­успішне розвідування можуть включати до загальної вартості родовищ, що дають нафту. За таким повновартісним методом, родовища, з яких не здійснюється видобуток, відображаються як активи. На думку фахівців цей метод сприяє ефективній діяль­ності компанії в перші роки розробок.

При експлуатації природних ресурсів виникає необхідність будівництва споруд, використання бурового обладнання, транс­портних засобів, які облічують на окремих рахунках, будівельну чи купівельну вартість основних засобів визнають витратами відповідних облікових періодів, по них нараховують знос, а не виснаження. Слід зазначити, що добуті природні ресурси, але не реалізовані, відображаються у складі товарно-матеріальних запасів. Витрати на виснаження записуються лише в тому році, коли пройшла реалізація природних ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]