Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
760.32 Кб
Скачать

1. Грошові кошти та їх еквіваленти;

Відповідно до МСБО активи - це ресурси, контрольовані під­приємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до збільшення економічних вигод у майбут­ньому.

Актив визнається у балансі, коли імовірним є надходжен­ня майбутніх економічних вигід на підприємство й актив має собівартість або вартість, яку можна достовірно виміряти. Активи можна класифікувати на довгострокові та поточні.

Відповідно МСБО 1 «Подання фінансових звітів» актив слід класифікувати як поточний актив, якщо він: як очікується, буде ре­алізований або утримуваний для продажу чи споживання у звичай­ному ході операційного циклу підприємства; утримується в основ­ному з метою продажу або протягом короткострокового періоду та, за очікуванням, буде реалізований протягом дванадцяти місяців з дати балансу або є грошовими коштами чи активом, еквівалентним грошовим коштам, не обмеженим у їхньому використанні.

Серед інших до поточних активів належать грошові кошти, короткострокові інвестиції, рахунки та векселі до отримання.

Достовірне розкриття і класифікація грошових коштів та їх еквівалентів необхідні для оцінки ліквідності компанії.

Грошові кошти складаються з готівки в касі й депозитів до запитання.

Еквіваленти грошових коштів - це короткострокові, високоліквідні інвестиції, які вільно конвертуються у відомі суми грошових коштів і яким притаманний незначний ризик зміни вартості.

Грошові потоки - надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів.

Рух грошових коштів відбувається внаслідок операцій­ної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Потоки грошових коштів не включають рух між статтями, що відповідають грошовим коштам та їх еквівалентам.

Як правило, розрахунки з партнерами компанія здійснює без­готівковим шляхом, але суму до $500 може мати в касі підпри­ємства готівкою, яка використовується для здійснення дрібних платежів, у Великобританії ці кошти називають "фонд дрібної готівки", їх отримують у касу з банку по чеку. Операції з дрібною готівкою оформляють бухгалтерськими проведеннями:

Компанія FORTUNE отримала в касу по чеку 12 травня 200Х р. $400. В кінці місяця залишок готівки зменшився до $70. Для підтвердження використання "фонду дрібної готівки" надані відповідні документи: квитанція за ремонт копіювальної техніки на суму $120, квитанція відділення зв'язку про відправку корес­понденції на суму $140 та чек магазину на суму $70 за придбані сувеніри для іноземної делегації. 31 травня 200Х р. фонд дрібної готівки поповнено до $400.

Фонд дрібної готівки 400

Грошові кошти 400

Адміністративні витрати 330

Фонд дрібної готівки 330

Фонд дрібної готівки 330

Грошові кошти 330

Записи достовірного відображення витрат і касового залиш­ку реєструються і періодично підлягають перевірці бухгалте­ром, чим підкреслюється важливість контролю за збереженням та використанням грошових коштів. Коли каса поповнюється, витрачається або закривається, здійснюють запис на рахунках готівкових коштів та фонду дрібних сум.

У балансі сума дрібної готівки додається до інших залишків грошових коштів.

Кожна бухгалтерська операція реєструється у момент ЇЇ здій­снення в так званих "книгах первинної реєстрації", до яких нале­жить і касова книга.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]