Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть основні блоки комп'ютера і охарактеризуйте їх.

  2. Назвіть основні характеристики моніторів.

  3. Поясніть призначення ОЗП і ПЗП.

  4. Назвіть типи носіїв інформації, їхні характеристики.

  5. Назвіть функції найбільш важливих клавіш клавіатури.

  6. Назвіть основні пристрої виведення інформації, їхні характеристики.

  7. Назвіть мультимедійні пристрої.

3. Програмне забезпечення комп’ютера

Матеріальна частина комп’ютера зовсім некорисна, якщо до неї не додається програмне забезпечення (від англ. software) – сукупність усіх програм, які забезпечують використання комп’ютера в інтересах кожного користувача.

Програмне забезпечення (ПЗ) ПК можна розділити на системне і прикладне.

Системне ПЗ призначене для керування роботою комп'ютера, розподілу його ресурсів, підтримання діалогу з користувачами, надання їм допомоги в обслуговуванні комп'ютера, а також для часткової автоматизації розробки нових програм.

Системне ПЗ можна розділити на три основні частини:

  • операційні системи (ОС),

  • системні оболонки користувача,

  • сервісні програми (утиліти).

Операційна система — це комплекс програм, які призначені для керування роботою комп’ютера й організації взаємодії користувача з ПК. ОС завантажується при включенні комп'ютера, виконує такі функції:

1) організовує взаємодію різних пристроїв комп’ютера,

2) підтримує діалог людина-комп'ютер,

3) визначає спосіб збереження інформації в комп'ютері,

4) забезпечує взаємодію окремих програм,

5) запускає інші (прикладні) програми.

Операційні системи за кількістю одночасно виконуваних завдань і кількістю користувачів, що одночасно обслуговуються, можна розділити на:

1) однокористувальницькі однозадачні (MSDOS, DRDOS),

2) однокористувальницькі багатозадачні (WINDOWS-95,98, 2000, OS/2),

3) багатокористувальницькі багатозадачні (UNIX, Windows-NT, Linux).

ОС WINDOWS – найпоширеніша нині ОС, відрізняється від інших, попередніх ОС, загальною концепцією, в основу якої покладений об’єктно-орієнтований підхід. На рівні користувача об'єктний підхід виражається в тому, що інтерфейс (спосіб спілкування користувача з ПК) становить собою подобу реального світу, а робота з ПК зводиться до дій із звичними об'єктами. Склад та функції ОС дуже залежать від режиму роботи ПК, а також від складу та конфігурації апаратних засобів. Найпотужніші ОС використовують у мультипроцесорних діалогових обчислювальних системах та комп'ютерних мережах.

Системні оболонки - дають більш наочні засоби для виконання часто вживаних дій, а також графічний інтерфейс, мультипрограмування (одночасне виконання декількох програм).

Сервісні програми (утиліти) - програми для системного обслуговування, розширення можливостей ПК: драйвери, архіватори, антивірусні програми, утиліти ОС.

Драйвери - програми, що реалізують обмін інформації між основною пам’яттю ЕОМ та зовнішніми пристроями, вони розширюють можливості ОС у керуванні пристроями введення-виведення (клавіатурою, жорстким диском, мишею і т.д.), оперативною пам’яттю і т.д.

Архіватори - дозволяють ущільнювати програми, файли на дисках, створюють їхні копії малого розміру. У виборі конкретного типу архіватора керуються двома критеріями: швидкістю його роботи та коефіцієнтом упаковки (стиснення). При цьому для одних типів файлів кращим може бути один архіватор, а для інших типів файлів — інший.

Антивірусні програми – запобігають зараженню ПК комп’ютерними вірусами, знаходять їх та “лікують” пошкоджені файли.

Утиліти ОС - виконують сервісні функції: обслуговують диски (дефрагментація файлів, перевірка папок і файлів на наявність помилок і т.п.), забезпечують настройки ПК, перевіряють комп’ютер на працездатність та ін.