Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

7.5.Обчислення статистичних параметрів за допомогою комп’ютера

Для обчислення статистичних функцій широко застосовуються персональні комп’ютери. Є спеціалізовані статистичні пакети, найбільш відомий із них - STATISTICA 6.0 for Windows, що має зручний інтерфейс, потужні можливості для роботи з даними, графічне зображення даних, велику кількість методів і процедур статистичного аналізу. Крім спеціалізованих статистичних пакетів будь-яка електронна таблиця має вбудовані статистичні функції для виконання статистичного аналізу й обробки даних.

Для обчислення статистичних функцій за допомогою електронних таблиць EXCEL із пакету Microsoft Office застосовують:

1) пункт меню “Bставка/Функция” або кнопка “Мастер функций”, розташована на панелі інструментів;

2) на першому кроці в діалоговому вікні вибрати категорію функцій – статистичні; у полі списку функції з’явиться список тільки статистичних функцій, з яких потрібно вибрати необхідну. Наприклад, для обчислення середнього арифметичного використовується функція “СРЗНАЧ”; моди – “МОДА”; медіани - “МЕДИАНА”; коефіцієнта кореляції – “КОРРЕЛ” і т.д., потім натиснути на кнопку “ДАЛЕЕ”.

3) на другому кроці майстра функцій необхідно ввести аргументи для обчислення обраної функції у вигляді діапазону чарунок електронної таблиці, в яких зберігаються потрібні дані;

4) завершити виконання статистичного розрахунку натисканням на кнопку ОК.

Якщо дії виконані правильно, то в чарунці, в якій знаходиться курсор, з’явиться результат. Якщо програма видає повідомлення про помилку, слід повторити кроки 1 - 4.

Питання для самоконтролю

1. Назвіть медико-біологічні параметри.

2. Поясніть поняття: генеральна сукупність, вибіркова сукупність, варіаційний ряд і його характеристики.

3. Назвіть типи розподілів ознаки у рядах.

4. Поясніть частоту і ймовірність спостереження ознаки.

5. Дайте визначення математичного сподівання, середніх величин, помилки величин.

6. Поясніть поняття: кореляційний взаємозв'язок, коефіцієнт кореляції.

8.Технологія баз даних

Будь-який медико-біологічний об’єкт характеризується набором параметрів. Як кібернетична система медико-біологічний об’єкт не статичний у часі. Взаємодія з навколишнім середовищем і адаптивні реакції приводять до взаємозалежної динаміки параметрів системи, яку можна розглядати в даному контексті як атрибут життя.

Уявлення про досліджувану медико-біологічну систему тим повніше, чим ширший спектр параметрів і більш точну їхню динаміку ми знаємо. Будь-яка інформація, що характеризує стан (або динаміку станів) певної медико-біологічної системи, називається медико-біологічною інформацією.

Збір (одержання) медико-біологічної інформації вимагає спеціальних методик. У рамках медицини ці методики називаються методами дослідження людського організму. Серед них найважливіші такі:

1) анамнестичні (ретроспективні);

2) вербальні (словесні);

3) лабораторні (біохімічні, цитологічні і т.д.);

4) фізикальні (перкусія, пальпація, аускультація і т.д.);

5) клініко-інструментальні (ЕКГ, ФКГ, УЗД і т.д.).

Вивчення динаміки показників можливе лише в тому разі, коли поточні параметри порівнюються зі значеннями, що вже мали місце в минулому. Для забезпечення такого порівняння потрібне збереження медико-биіологічної інформації. Традиційним способом такого збереження служать записи в історії хвороби (для одного пацієнта) і статистичні звіти (для групи пацієнтів). З упровадженням електронних технологій ці способи збереглися, розширивши свої функціональні можливості. Інструментом, що дозволяє створювати, зберігати і здійснювати зручний пошук інформації, є база даних.

База даних - це набір зв’язаної між собою інформації про певний об’єкт, який організований за певними правилами і забезпечує пошук потрібної інформації, що дозволяє на цій основі робити висновки і приймати рішення. Будь-який набір інформації, що служить даній меті, може розглядатися як база даних, навіть якщо інформація і не зберігається в комп’ютері. Прикладом бази даних може бути сукупність лабораторних показників групи пацієнтів, які лікувалася у клініці за певний час.