Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

5.1.Шрифти та їх вибір

Вибір потрібного шрифту має досить велике значення, адже від цього залежить подання суті та призначення документа. Малюнок шрифту, — це, по своїй суті, художній витвір. У назві шрифту наявне або прізвище автора, або історія його винаходу. Деякі шрифти застосовують уже багато століть. Текстові редактори високого рівня (яким і є МS Wогd) відкривають доступ широкому колу людей до використання різних шрифтів у підготовці своїх документів.

Однією з переваг програмного середовища МS Wогd є наявність так званих "tгuе tур-шрифтів". Характерною рисою таких шрифтів є те, що вони виглядають абсолютно ідентично на екрані й на готовому роздрукованому документі. Приклади шрифтів різних малюнків:

так виглядає шрифт АгіаІ

так виглядає шрифт Тіmes New Roman

так виглядає шрифт Соuгіег

Є відмінність між наявними формами шрифтів - рубаними та із зарубками. Шрифти із зарубками (Тіmes New Roman), на відміну від рубаних (Агіаl), легше читати, а тому вони мають деяку перевагу у використанні. У текстах типу "документ" доцільно застосовувати шрифт із зарубками, бажано без нахилу.

Характеристиками шрифту є також його розмір і стиль.

Основним розміром шрифту є кегель — висота літер і значків. Кегель вимірюють у пунктах (1 пт = 0,3376 мм). Більшість кеглів мають особисті назви, які прийшли із французької мови.

Стиль шрифту - це нахил його основних штрихів (прямий, курсивний, із нахилом), товщина або щільність штрихів (світлий, напівжирний, жирний), ширина літер і значків (нормальний, вузький, широкий), тобто такі особливості шрифту, які не змінюють його малюнка, а лише роблять зовнішній вигляд літер і значків досить різноманітним. На жаль, вибір стилів дещо обмежений і включає звичайний, напівжирний, курсив і напівжирний курсив.

5.2.Сторінка та її характеристики

Сторінка - це основний елемент документа. Тому від вибору в кожному конкретному випадку її розмірів, розташування і способів оформлення залежить зовнішній вигляд документа.

Розміри сторінки здебільшого визначаються стандартами, встановленими Міжнародною організацією стандартів. Серед трьох серій форматів паперу — А, В, С - у нас найбільш поширена серія А, в основі якої лежить розмір 841х1189 мм (АО). Інші формати мають розміри, отримані при діленні на два більшого розміру попереднього формату.

Аналогічно визначають серію В від формату 1000х1414мм (ВО) і серію С від формату 917х1297 мм (СО).

Основним розміром сторінки документа в сучасному діловодстві є формат А4 (210х297 мм). Окрім нього, часто застосовують формати АЗ і А5.

При цьому в деяких випадках використовують нестандартні розміри сторінок документа. Тут важливу роль у виборі сторінки відіграє ширина друкуючого пристрою, що обмежує розмір сторінки документа. Особливо це стосується меншого розміру, тому що при нерівності висоти чи ширини можна вибрати вертикальне (книжкове) або горизонтальне (альбомне) розташування аркуша паперу.

Від меж сторінки відмірюють розміри правого, лівого, верхнього та нижнього полів. Верхній та нижній колонтитули починаються на відстані від меж сторінки (в простих документах колонтитули використовуються лише для нумерації сторінок). Внутрішня частина сторінки є зоною для набору тексту документа, її називають смугою .