Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

8.1.Системи управління базами даних

Прикладна програма, що перетворює дані в базу даних, забезпечує пошук даних, видалення, вставку, називається системою управління базою даних (СУБД). Такі програми створюють базу даних і виводять дані на принтер чи монітор.

Системи управління базою даних дозволяють вирішувати цілий комплекс завдань, серед яких найважливіші такі:

1) збереження інформації;

2) швидкий пошук інформації за ознаками;

3) систематизація інформації;

4) обробка інформації;

5) синтез нової інформації на підставі інформації бази.

Для персональних комп’ютерів є три види СУБД:

1) реляційні бази;

2) нереляційні бази,

3) текстові бази даних.

Найпоширеніші реляційні СУБД. Реляційна модель - це найпростіша і найбільш звична форма представлення даних у вигляді таблиці. У теорії множин таблиці відповідає термін “відношення” (relation), що і дав назву моделі. Для неї існує розвинутий математичний апарат – реляційне числення і реляційна алгебра, визначені добре відомі теоретико-множинні операції: об’єднання, віднімання, перетинання й ін. Переважна більшість наукових досліджень у галузі баз даних проводиться в цьому напрямку.

Структурно така таблиця має довільну розмірність і складається зі стовпців і рядків, де рядки відносяться до одного з об’єктів бази, а стовпці - сукупність параметрів, що характеризують собою ці об’єкти. Реальні електронні бази даних, спираючись у структурному відношенні на табличний принцип, бувають не тільки двомірними, але і багатомірними, що складаються з деякого набору таблиць, між якими існують визначені відносини (одні з них є головними, інші - підлеглими).

Інформація в базі даних упорядкована по записах і полях. Запис зв’язується з реально наявним об’єктом даних. Це може бути якась інформація про пацієнта, наприклад, результат аналізу крові; про клієнта банку (рахунок), товар, подію і т.д. Запис - це головний уміст бази даних. Окремий самостійний елемент запису називається полем. Поле - це характеристика об’єкта, представленого записом. Кожне поле має своє ім’я, тип, довжину. Тип поля – це властивість даних у полі: він може бути символьним, числовим чи датою. Для числового поля вказується точність (число дробових позицій).

Група реляційних СУБД представлена дуже широко. Це, наприклад, такі системи як Paradox, Rbase, Clarion, dBase, Clipper, FoxPro і ін. Крім реляційних є системи, в яких дані представляються в структурах, що відрізняються від таблиць. Такі системи називаються нереляційними СУБД. Для роботи з такими структурами застосовуються інші операції. Наприклад, в ієрархічній системі дані представлені користувачеві у формі набору деревоподібних структур (ієрархій), а серед операцій роботи з ієрархічними структурами є операції переміщення по ієрархічних структурах шляхом униз і вгору по “деревах”.

У медичних звітах, дослідженнях, лабораторних аналізах і т.д. часто застосовуються і текстові бази даних. У таких програмах поєднуються можливості бази даних і редактора тексту.

Створення СУБД - непросте завдання, що вимагає спеціальної кваліфікації і навичок роботи. Разом з тим є низка додатків, що дозволяють створювати бази даних неспеціалістам. До таких програм належать бази даних MS Access під Windows. Зручний користувальницький інтерфейс спрощує завдання створення бази даних і роботу з нею.