Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_shpori.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
197.29 Кб
Скачать

10. Податкові доходи бюджету, шляхи їх удосконалення (30)

Податки – це обов’язкові платежі в бюджет, які здійснюють юридичні та фізичні особи.

Найбільшого розвитку податки набувають в умовах розвинутої ринкової економіки. Вони стають об’єктивним елементом фінансових відносин між державою та фізичними і юридичними особами.

За допомогою податків здійснюється перерозподіл валового внутрішнього продукту в територіальному та галузевому аспектах, а також між різними соціальними групами. Цей перерозподіл згладжує недоліки ринкового саморегулювання, створює додаткові стимули для ділової та інвестиційної активності, мотивації до праці та підтримання рівня зайнятості. У зв’язку з різним соціально-економічним призначенням податків у світовій фіскальній термінології існує багато різновидів таких обов’язкових платежів. Але усі податки поєднуються у відповідні групи, які класифікуються за певними ознаками:- за економічним змістом об’єкта оподаткування;- за формою взаємовідносин платника і держави;- за рівнем запровадження;- за місцем зарахування.За економічним змістом об’єкта оподаткування податки бувають:на доходи;на споживання;на майно.Податки на доходи – це обов’язкові платежі, об’єктом оподаткування яких є дохід або прибуток, отриманий протягом відповідного проміжку часу. Податки на доходи передбачають оподаткування безпосередніх доходів у процесі їх отримання.Податки на споживання – це обов’язкові платежі, що сплачуються юридичними та фізичними особами в процесі споживання конкретних видів товарів чи послуг.Специфічною рисою податків на споживання є те, що вони справляються не в момент отримання доходу, а процесі його використання. Такі податки запроваджуються, в основному, з метою поповнення доходів бюджетів та регулювання співвідношення між споживанням та нагромадженням.Податки на майно – це обов’язкові платежі, які справляються із конкретних власників рухомого чи нерухомого майна або в процесі передачі на нього власності.За формою взаємовідносин між платником і державою податки поділяють на прямі та непрямі.Прямі податки – це податки, що встановлюються безпосередньо щодо платника, який сплачує їх до бюджету держави. Обсяги таких податків залежать від обсягів податкової бази.Непрямі податки – це податки, які справляються до бюджету за допомогою цінового механізму, причому конкретні платники податків не завжди є їхніми носіями. Непрямі податки встановлюються в цінах товарів, робіт та послуг і їх обсяг для окремого платника (носія податку) визначається обсягом споживання і не залежить від його доходів.Залежно від органу влади, який встановлює податки, тобто за рівнем запровадження, податки поділяються на загальнодержавні та місцеві.

Загальнодержавні податки - це обов’язкові платежі, що встановлюються найвищими органами влади, а іноді і управління, і є обов’язковими для стягнення на всій території країни незалежно від того, до якого бюджету вони зараховуються. Місцеві податки – це обов’язкові платежі, які встановлюються місцевими органами влади, і їх стягнення є обов’язковими лише на певній території.

Залежно від порядку зарахування податки поділяються на регулюючі та закріплені.Регулюючі податки – це податки, які можуть зараховуватися до різних бюджетів, тобто держава розподіляє їх між рівнями бюджетної системи. В якості регулюючих податків, як правило, виступають загальнодержавні податки.Закріплені або директивні податки – це податки, які в повному обсязі надходять до певного, причому тільки до одного, бюджету. В якості директивних можуть бути загальнодержавні і місцеві податки. До загальнодержавних податків і зборів в Україні належать- податок на додану вартість;- акцизний збір;- податок на прибуток підприємств;- податок на доходи фізичних осіб;- мито;- державне мито;- податок на нерухомість;- плата за землю;- рентні платежі;- податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин та механізмів;- податок на промисел;- збір за геологорозвідувальні роботи, що проводяться за рахунок державного бюджету;- збір за спеціальне використання природних ресурсів;- збір за забруднення навколишнього середовища; збір на обов’язкове державне пенсійне страхування; збір на обов’язкове соціальне страхування; плата за торговий патент та деякі види підприємницької діяльності; фіксований сільськогосподарський податок;збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства;- гербовий збір;- єдиний збір, який стягується у пунктах перепуску через державний кордон України; збір за використання радіочастотного ресурсу України.Загальнодержавні податки і збори встановлюються Верховною Радою України та стягуються на всій території України.До місцевих податків належать: податок з реклами;комунальний податок.До місцевих зборів належать:- готельний збір; збір за припаркування автотранспорту;ринковий збір; збір за видачу ордеру за квартиру; курортний збір;збір за участь у бігах на іподромі;збір за виграш у бігах на іподромі;- збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі; збір за право використання місцевої символіки;- збір за право проведення кіно- та телезйомок; збір за проведення місцевого аукціону, конкурсного розпродажу і лотерей, збір за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон;збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг;- збір з власників собак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]