Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
337.53 Кб
Скачать

Обробка результатів

М ета обробки результатів - визначення зв'язку між ранговими оцінками якостей особистості, які входять в уявлення "Я-ідеальне" і "Я-реальне". Міра зв'язку встановлюється з допомогою коефіцієнта рангової кореляції Ч.Спірмена. Оцінки від 1 до 20 пропонованих якостей в обох рядах приймаються за їх ранги. Різниця рангів, які визначають місце тієї чи іншої якості особистості, дає можливість вирахувати коефіцієнт за формулою: підносять до квадрату і пишуть результат на бланку в колонці (d2), додають і суму (d2) вносять у формулу.

Якщо кількість якостей дорівнює 20, то формула має спрощений вигляд:

Коефіцієнт рангової кореляції (г) може знаходитись у межах від -1 до + 1. Якщо одержаний коефіцієнт не менше -0,37 і не більше +0,37 (при р=0,05), то це свідчить про слабкий, незначний зв'язок (або його відсутність) між уявами людини про якості свого ідеалу і свої реальні якості. Такий показник може бути викликаний недотриманням досліджуваним інструкції. Але якщо інструкція виконувалась, то такий зв'язок означає нечітке і недиференційоване уявлення людини свого ідеального "Я" і "Я" реального.

Значення коефіцієнта кореляції від +0,38 до +1 - свідчить про наявність позитивного зв'язку між "Я-ідеальним" і "Я-реальним". Якщо з'ясовано позитивний зв'язок між "Я-ідеальним" і "Я-реальним", то величина коефіцієнта свідчить про завищення самооціки. При цьому, якщо значення К знаходиться в інтервалі від +0,39 до +0,89, то у досліджуваного є лише тенденція до завищення самооцінки, а якщо від +0,9 до +1 - то його самооцінку слід вважати неадекватно завищеною. Значення коефіцієнта кореляції в інтервалі від -0,38 до -1 свідчить про значущий негативний зв'язок між "Я-ідеальним" і "Я-реальним". Він відображає невідповідність або розбіжність уяви людини про те, якою їй потрібно бути, і те, якою вона є за її уявою в дійсності. Цю невідповідність пропонується інтерпретувати як занижену самооцінку. Чим ближче коефіцієнт до -1, тим більший ступінь невідповідності.

Другий варіант дослідження

Другий варіант дослідження самооцінки базується на способі вибору. Матеріалом є список слів, які характеризують окремі якості особистості. Цей варіант дослідження також складається з двох серій.

Перша серія

Завдання першої серії: визначити список і кількість еталонних якостей бажаного та небажаного образу - Я. Досліджуваного просять продивитись слова із списку і, вибравши їх, скласти два рядки. В один ряд треба записати слова, які визначають ті якості особистості, які відносяться до суб'єктивного ідеалу, тобто складають "позитивну" множину, а в другий ряд - ті якості, які небажані, тобто складають "негативну" множину.

Інструкція досліжуваному: "Подивіться уважно на список запропонованих Вам слів, які характеризують особистість. У лівій колонці на

аркуші паперу запишіть ті якості, які б Ви бажали мати у себе, а у правій ті,

які Ви не бажали б мати. Якості, зміст яких Вам не зрозумілий або які Ви не можете віднести ні в першу, ні в другу колонку, не потрібно писати взагалі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]