Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
337.53 Кб
Скачать
  1. Тема: Методика «Методика ваш колір і ваш характер»

  2. Кількість годин - 2

3.4.3. Мета лабораторного заняття - визначення емоційного складу характеру за допомогою вибору кольору.

3.4.4. План лабораторного заняття:

І чоловіки, і жінки надають перевагу якомусь одному кольору, або не більше, ніж двом-трьом (у залежності від того, де ці кольори використовуються - в одязі, обстановці тощо). Приємне чи неприємне почуття, яке викликає якийсь колір, може з часом змінюватись. Але в будь-якому випадку колір, якому Ви надаєте перевагу, може багато "розповісти" про Ваш характер та емоційний склад. Деякі психологи стверджують, що так звані холодні кольори (синій, зелений та їх похідні) говорять про спокій, ніжність, апатичність, смуток і про різні варіації цих станів; теплі кольори передають собою силу, владу, активність, радість... На цей тест немає відповідей, оскільки на основі поданих нижче визначень кожен із Вас може сам зробити висновки.

Білий - це синтез всіх кольорів, тому що він є "ідеальним" кольором, "кольором мрії". У ньому закладений багатозначний зміст, оскільки він одночасно передає і блиск світла, і холод льоду. Цьому кольору може віддати перевагу людина з будь-яким характером, він нікого не відштовхує.

Чорний - колір, протиставлений до білого. Це колір невпевненості, який символізує пригнічене сприйняття життя. Той, хто любить одягатись в чорний колір (не будемо брати до уваги траурну символіку, яка тільки підкреслює значення цього кольору), нерідко сприймає життя в темних кольорах, невпевнений в собі, схильний до депресії, поскільки не сумнівається, що його ідеали в житті недосяжні. Якщо людина часто змінює одяг чорного кольору на інший, більш яскравий - це показник того, що песимістичні настрої часто розвіюються.

Сірий - улюблений колір розсудливих і недовірливих людей, які довго думають, перш ніж прийняти рішення. Це також нейтральний колір, який люблять ті, хто не наважується надто сильно про себе заявити. Якщо цей колір не подобається, то це показник імпульсивного, легковажного характеру.

Червоний - колір пристрастей. Якщо це улюблений колір, то така людина смілива, вольова, владна, імпульсивна, комунікабельна. До того ж альтруїст. У людей, яких цей колір дратує, - комплекс неповноцінності, страх перед суперечками, схильність до самотності, стабільності.

Оранжевий - улюблений колір людей, які наділені інтуїцією, та пристрастних мрійників. Згідно геральдиці, цей колір означає також лицемірство і фальшивість.

Коричневий колір і всі його відтінки (колір землі) люблять ті, які твердо і впевнено стали на ноги. Люди, яким подобається цей колір, цінують

традиції, сім'ю. Коли ж він неприємний, то це говорить про самозакоханість та егоїзм, про те, що це людина замкнута, приховує свої емоції.

Жовтий - колір, який символізує спокій, невимушеність у стосунках з людьми, інтелігентність. Коли він неподобається, то мова йде про людину зосереджену, песимістично налаштовану, з якою важко зав'язати знайомство.

Салатовий - колір мізантропів і циніків. Подобається людям владним, які прагнуть нав'язати свою волю іншим, але самі бояться діяти, щоб не потрапити в обтяжливе становище.

Рожевий - це колір життя, всього живого, він "говорить" про необхідність любити і бути довірливим. Ті, кому він подобається, можуть розхвилюватися навіть через дрібниці. Людей прагматичних цей колір дратує.

Фіолетовий - колір говорить про дуже велику емоційність, чутливість, високу духовність і делікатність. Коли він неприємний - це ознака розвинутого почуття обов'язку, бажання жити лише сьогоднішнім днем. Це типовий колір гармонійно розвинутих людей.

Синій - оскільки це колір неба, то його, як правило, пов'язують з духовним ростом людини, її чистотою. Якщо він подобається, то це говорить про скромність та меланхолію, такій людині часто потрібно відпочивати, вона швидко і легко втомлюється, для неї важливе почуття впевненості, доброзичливість оточуючих. У несприйнятті цього кольору розкривається людина, яка хоче справити враження, що може все на світі. Але, по суті, це -зразок невпевненості і замкнутості. Байдужість до цього кольору говорить про легковажність почуттів.

Зелений - колір природи, самого життя, весни. Той, кому цей колір подобається, боїться чужого впливу, шукає способу самоствердження, так як це для неї життєво важливо. Той, хто його не любить, боїться життєвих проблем, "подарунків" долі, взагалі - всіх труднощів.

3.4.5. Попередня підготовка - опрацювання основної (17,18, 19,29,36,46,47,50,57,69,96,99,103) та додаткової (130, 131,141,150) літератури.

Лабораторне заняття 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]