Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
337.53 Кб
Скачать

ПРАКТИКУМ ЗАГАЛЬНОЇ ПСИХОЛОГІЇ

(лабораторні, контрольна модульна робота)

МОДУЛЬ ІV

40 год.

ЛАБОРАТОРНІ РОБОТИ

  1. Дослідження сили нервової системи (2 год.)

  2. Дослідження типу темпераменту (4 год.)

  3. Дослідження властивостей темпераменту (2 год.)

  4. Дослідження нахилу до ризику (2 год.)

  5. Дослідження характерологічних тенденцій (4 год.)

  6. Методика „Чи сильний у вас характер" (2 год.)

  7. Методика вибір кольору (2 год.)

  8. Методика „Ваш колір і Ваш характер" (2 год.)

  9. Дослідження розумових здібностей (4 год.)

  10. Дослідження комунікативних і організаційних схильностей (2 год.)

  11. Дослідження самооцінки особистості (2 год.)

  12. Дослідження егоцентризму (2 год.)

  1. Тест „Неіснуюча тварина" (4 год.)

  2. Дослідження загальної самооцінки за процедурою тестування (опитувальник Г.М.Казанцевої) (2 год.)

15.Психогеометричний тест (Сьюзен Диллінгер) (2 год.)

16.Тест „Наскільки у Вас розвинена інтуїція?" (В.Коулман) (2 год.)

Кредитний модуль 4

Лабораторне заняття 1

  1. Тема: Дослідження сили нервової системи

  2. Кількість годин - 2

3.4.3.Мета лабораторного заняття - визначити тип нервової системи за

допомогою темпінг-тесту.

3.4.4. План лабораторного заняття:

Матеріали та обладнання: бланки, які представляють собою стандартні аркуші паперу (203 5 288 мм, 210 5 297 мм), що поділені на 6 квадратів розташованих по 3 у два ряди, олівці, секундомір, протокол дослідження.

Процедура дослідження

Дослідження складається з двох етапів. Його проводять удвох: піддослідний та експериментатор. Досліджуваного розпитують про самопочуття і пропонують зручно розташуватися за добре освітленим столом, взяти бланк і олівець.

Перший етап

На першому етапі досліджуваному пропонують правою рукою проставити в бланку крапки. За сигналом експериментатора він повинен переходити до розстановки крапок від одного квадрата до іншого.

Інструкція досліджуваному: "За моїм сигналом починайте проставляти олівцем крапки в першому бланку. Намагайтеся поставити якомога більше крапок і переходьте з одного квадрата на інший за моєю командою і тільки в напрямку годинникової стрілки. Тепер візьміть у праву руку олівець і за сигналом "Починаємо!" розставляйте крапки."

Після перевірки правильності розуміння інструкції експериментатор дає сигнал "Починаємо!" і через кожні 5 секунд команду "Перейти до іншого квадрата!". По закінченню 5 секунд роботи в шостому квадраті говорить "Стоп!".

Другий етап

Другий етап починається одразу за першим після зачитування інструкції з пропозицією виконати на новому бланку аналогічне завдання, але лівою рукою. Інструкція і порядок проведення досліду на другому етапі такі ж, як і на першому.

Обробка результатів

Мета обробки результатів - визначити характер працездатності під час виконання завдання темпінг-тесту. Для цього необхідно підрахувати кількість крапок, які розставляв досліджуваний за кожні 5 секунд у квадратах першого і другого бланків, та занести результат до протоколу.

Мал.2. Графіки: а - випуклого типу; б - рівного типу; в - низхідного типу; г - проміжного і ввігнутого типів. Горизонтальна лінія - лінія, що відповідає початковому рівню темпу роботи в перші 5 секунд.

  1. Графік працездатності за типом випуклий: темп працездатносте зростає в перші 10-15 сек. роботи, а в наступні 25-30 сек. він може знизитись нижче вихідного рівня. Тип нервової системи піддослідного - сильний.

  2. Графік працездатності за типом рівний, максимальний темп утримується приблизно на одному рівні протягом усього часу роботи. Тип нервової системи середньої сили.

  3. Графік працездатності за типом спадаючий: максимальний темп знижується вже з другого 5-секундного відрізка часу і залишається на зниженому рівні протягом всієї подальшої роботи. Це свідчить про слабкість типу нервової системи піддослідного.

  4. Графік працездатності за типом проміжний: темп роботи знижується в цьому випадку після перших 10-15 секунд. Тип нервової системи в даному випадку середньої слабкості.

5. Графік працездатності за типом увігнутий: первинне зниження максимального темпу змінюється потім короткочасним зростанням темпу до вихідного рівня. Внаслідок здатності до короткочасної мобілізації такі піддослідні також відносяться до групи осіб з середньо-слабким типом нервової системи.

При аналізі результатів спочатку зіставляються графіки працездатності лівої і правої руки. У більшості випадків вони за характером однакові. У тих, хто пише правою рукою, працездатність правої руки вища працездатності лівої руки, а у тих, хто пише лівою - навпаки. У випадку значної розбіжності графіків дослід бажано повторити через деякий проміжок часу.

Важливо порівняти силу нервової системи з особливостями темпераменту. На цій основі можна дати діагноз працездатності досліджуваного і продумати рекомендації для її підвищення.

3.4.5. Попередня підготовка - опрацювання основної (2, 9, 10, 12, 17, 18, 19,29, 46,47, 53, 65, 69) та додаткової (130, 131,141,142,150,171) літератури.

Лабораторне заняття 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]