Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
337.53 Кб
Скачать

3.4.4. План лабораторного заняття:

Матеріали та обладнання: список слів або спеціальний бланк зі словами, які характеризують окремі якості особи, ручка.

Це дослідження має два, істотно відмінних процедурою дослідження, варіанти визначення самооцінки особистості. В обох випадках можна працювати як з одним досліджуваним, так і з групою.

Перший варіант дослідження

В основі дослідження самооцінки в цьому варіанті методики лежить спосіб ранжирування. Процедура дослідження включає дві серії. Матеріал, з яким працюють досліджувані, - це надрукований на спеціальному бланку список слів, які характеризують окремі якості особистості. Кожний досліджуваний одержує такий бланк на початку дослідження. Під час роботи з групою досліджуваних важливо забезпечити самостійність ранжирування.

Перша серія

Завдання першої серії: визначити уявлення людини про якості свого ідеалу, тобто "Я" ідеальне. Для цього слова, надруковані на бланку, досліджуваний повинен розмістити в порядку надання їм переваги.

Інструкція досліджуваному :"Прочта.те уважно слова, які характеризують якості особистості. Розгляньте ці якості з точки зору належності їх ідеальній особистості, тобто з точки зору їх корисності, соціальної значущості та бажаності. Для цього проранжируйте їх (розташуйте в певному порядку), оцінивши кожне в балах від 20 до 1. Оцінку 20 поставте в бланку, в колонці №1 зліва від якості, яка, на Ваш погляд, є найбільш корисною і важливою для людей. Оцінку 1-у цій же колонці зліва від якості, яка найменш корисна, значима й бажана. Всі інші оцінки, від 19 до 2, розташуйте відповідно з Вашим відношенням до інших якостей. Слідкуйте, щоб жодна оцінка не повторювалась двічі".

Друга серія

Завдання другої серії: визначити уяву людини про свої власні якості, тобто "Я" реальне. Як і в першій серії, досліджуваного просять проранжувати надруковані на бланкові слова, але вже з точки зору того, характерні чи наявні позначені ним якості самій особистості.

Інструкція досліджуваному: " Прочитайте знову всі слова, які характеризують якості особистості. Розгляньте ці якості з точки зору належності їх Вам. Проранжируйте їх в колонці номер 2, оцінивши кожну від 20 до 1. Оцінку 20 поставте справа від тієї якості, яка, на Ваш погляд, притаманна Вам в найбільше, оцінку 19 - поставте тій якості, яка характерна для Вас трохи менше, ніж перша, і так далі. Тоді оцінкою 1 у Вас буде позначено ту якість, яка властива Вам менше, ніж всі інші. Слідкуйте, щоб оцінки-ранги не повторювались".

Бланк зі словами, які характеризують якості особистості, має таку форму.

Бланк

№ 1

Якості особистості

№2

d

d2

поступливість

сміливість

запальність

нервозність

терпимість

захопленість

пасивність

холодність

ентузіазм

обережність

вередливість

повільність

нерішучість

енергійність

життєрадісність

помисливість

упертість

безпечність

соромливість

відповідальність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]