Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мен.Адм. методичка.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

5.2. Процес управління

Процес менеджменту охоплює керуючу і керовану системи організації, функції, методи менеджменту, управлінські рішення, комунікації, керівництво.

Процес менеджменту - послідовність визначених закінчених етапів управлінської діяльності, що забезпечують управлінський вплив керуючої системи на керовану з метою досягнення цілей організації [45].

Змістом процесу менеджменту є цілеспрямований вплив на стан елементів,які утворюють систему “організація ”. Це комплексний процес, утворений з технічних, економічних, соціальних, організаційних та інших дій, які здійснюють управлінці. Організаційна характеристика процесу менеджменту відображає просторову й часову послідовність його перебігу, визначену циклом менеджменту. За змістом цикл менеджменту – це послідовність виконання функцій менеджменту.

Послідовно реалізований і завершений процес менеджменту створює управлінський цикл. Графічно модель процесу менеджменту виглядає так (рис. 5.1):

Організацію змодельовано як відкриту систему, що має вхід і вихід і складається з управляючої і керованої систем, що тісно взаємодіють, тому що органічно пов'язані. Керуючу систему утворять елементи, що забезпечують процес управління. Керовану - елементи, що забезпечують безпосередній процес виробничої, господарської, комерційної й інших видів діяльності.

Процес управління організацією охоплює декілька послідовних етапів [45]:

1. Реалізація функцій менеджменту.

До цього етапу мають відношення усі види управлінської діяльності,(планування виробництва і реалізації, управління розробкою технологій, конструюванням виробів, управління маркетинговими дослідженнями, фінансовими ресурсами т.п.) Мається на увазі управлінська діяльність на всіх рівнях керованої системи: керівників організацій і їхніх заступників, початкових цехів, відділів, управлінь, груп, ділянок, спеціалістів усіх напрямків ( економістів, технологів, енергетиків і т.д.)

Це означає, що розташований у керуючій системі апарат управління в процесі управлінській діяльності повинен виконувати своє основне завдання: створити систему методів менеджменту - сукупність засобів впливу системи, що управляє, на керовану, із метою забезпечення виробничо-господарської діяльності й одержання конкретних результатів.

2. Формування методів менеджменту як результатів реалізації функцій менеджменту.

До них відноситься план виробництва, матеріальні стимули до праці, технологічну документацію на виготовлення виробу і т.д. Проте отримані методи менеджменту, як правило, не можуть здійснювати управлінський вплив, тому що в більшості не мають форми адміністративних важелів. Для того, щоб дати методам менеджменту діючий управлінський вплив, необхідно їх формалізувати, тобто перетворити в управлінські рішення.

3. Формалізація методів в управлінські рішення.

Особливість цього етапу складається в створенні механізмів трансформації методів менеджменту в накази, розпорядження, вказівки і т.п. Після цього управлінські рішення (формалізовані методи менеджменту) каналами прямого зв'язку переходять із керуючої системи в керовану, здійснюючи необхідний управлінський вплив, що забезпечує виконання виробниче - господарських операцій, виготовлення виробів, надання послуг, досягнення виробничих, фінансових, економічних і ін. результатів.

У тому випадку якщо, управлінські рішення в керованій системі спрацьовують недостатньо (не виконали, виконали із відхиленням), то інформація про всі неточності, хиби, відхилення, каналами зворотного зв'язку приходить у керуючу систему ( здійснюється процедура регулювання), в якій апарат управління розробляє необхідні міри. Відповідно нові управлінські рішення, спрямовані на усунення недоліків, відхилень, надходять каналами прямого зв'язку в керовану систему.

Таким чином формується циклічний механізм, внаслідок роботи якого (через визначену кількість циклів) усуваються всі хиби. У такий спосіб рівень виконання керованою системою поставлених задач і досягнення цілей знаходиться в прямій залежності від діяльності управляючої системи (апарата управління).

Рис.5.1 Графічна модель процесу менеджмента.