Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне модуль2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
446.46 Кб
Скачать

16. Сторони договору доручення.

Сторонами у договорі доручення є довіритель і повірений. Довіритель – особа, що доручає виконати певні дії, повірений – особа, що зобов’язується їх виконати.

Ними можуть бути фізичні та юридичні особи. До фізичних осіб — як до­вірителів, так і повірених висуваються вимоги щодо їх повної дієздатності. Юридична особа є завжди дієздатною, але повинна діяти в межах своєї статутної правоздатності. При комерційному представництві, яке виділено у ЦК України (ст. 243), повіреним може бути громадянин-підприємець або комер­ційна організація, тобто суб'єкти підприємницької діяльності. Комер­ційним представником є особа, яка постійно та самостійно виступає представником підприємців при укладенні ними договорів у сфері підприємницької діяльності.

17. Форма та зміст договору доручення.

Зміст договору доручення складають його умови. При цьому єдиною об’єктивною істотною умовою ДД, відсутність якої є підставою вважати йог неукладеним, є його предмет – перелік юридичних дій, які належить витини повіреному (Стаття 1003 -- У договорі доручення або у виданій на підставі договору довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Дії, які належить вчинити повіреному, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними. ) Це означає, що закон ставить певні вимоги щодо вказівок довірителя, у противно­му разі вони не будуть «зв'язувати повіреного». Наприклад, якщо довірителем надається вказівка придбати крадену річ, повірений має відмовитися від виконання його доручення.

Довіритель може уповноважити повіреного на вчинення будь-яких дій, які породжують для нього правові наслідки за винятком тих, які мають особистісний характер.

Для належного виконання взятих на себе зобов’язань повірений може вчиняти і фактичні дії, але останні мають лише допоміжний характері самостійного значення не мають.

Щодо ціни договору – ст. 1002 -- Якщо в договорі доручення не визначено розміру плати повіреному або порядок її виплати, вона виплачується після виконання доручення відповідно до звичайних цін на такі послуги.

Щодо строку – ст.. 1001 -- Договором доручення може бути визначений строк, протягом якого повірений має право діяти від імені довірителя.

ЦК не містить спеціальних вказівок щодо форми договору доручення, тому слід керуватись загальними положеннями ЦК та спеціальними нормами, що можуть бути передбачені у законодавстві. При цьому для визначення форми договору при використанні загальних правил має значення не розмір плати повіреному, а сума правочину, який здійснюється ним на користь повіреного.

+ ст.. 1007 -- Довіритель зобов'язаний видати повіреному довіреність на вчинення юридичних дій, передбачених договором доручення.

При тому така довіреність не є письмовою формою договору,а засобом фіксації шляхом одностороннього волевиявлення довірителя про надання певних повноважень повіреному з дотриманням усіх вимог щодо оформлення цього документа. Договір підтверджує наявність відносин між довірителем на повіреним, їх взаємні права та обов’язки, що не цікавлять третіх осіб. Довіреність, як документ спрямований на третіх осі, визначає характер та межі повноважень повіреного.

Для дотримання форми договору – необхідна і довіреність і сам договір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]