Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать
  1. Закриття кримінальної справи як одна з форм закінчення досудового слідства.

Закриття кримінальної справи - це правовий акт про завершення кримінально-процесуальної діяльності по збиранню доказів, дослідженню й оцінці фактичних обставин даної кримінальної справи, який здійснюється уповноваженим законом державним органом або посадовою особою в порядку, встановленому кримінально-процесуальним законодавством.

Значення закриття кримінальної справи полягає у такому.

1. У справі припиняються кримінально-правові та кримінально-процесуальні відносини.

  1. Постанова, у якій формулюють це рішення, має преюдиційне значення, бо наявність нескасованої постанови органу дізнання,слідчого, прокурора про закриття кримінальної справи щодо певної особи є обставиною, що виключає провадження у справі щодо цієї самої особи і за тим самим обвинуваченням.

  2. Закриття справи свідчить про виконання стадією досудового слідства всіх своїх завдань.

  3. Рішення про закриття справи може бути підставою для відшкодування громадянинові шкоди, завданої незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури (в разі закриття справи за підставами, що реабілітують)

  4. Закриття кримінальної справи зупиняє дію повноважень компетентних державних органів. З цього моменту вони втрачають право викликати і допитувати свідків, призначати експертизи тощо. Своєю чергою, учасники досудового слідства (обвинувачений, потерпілий та інші) звільняються від обов'язку підкорятися процесуальним вимогам слідчого.

  5. Прийняття цього рішення покладає на слідчого (орган дізнання, прокурора) обов'язок ліквідувати наслідки застосування примусових заходів і реалізувати прийняте рішення (зняти арешт із майна, звільнити затриманого, скасувати запобіжні заходи тощо).

  6. Рішення про закриття справи є правоустановним юридичним фактом. З моменту його прийняття суб'єкти досудового слідства, заінтересовані у правильному вирішенні справи, отримують право на його оскарження.

  1. Підстави для закриття кримінальної справи.

Підставами для закриття кримінальної справи є:

1) обставини, що виключають провадження і справі (ст. 6 КПК);

2) недоведеність участі обвинуваченого у вчиненні злочину.

Обставини, перелічені у ст. 6 КПК, є одночасно підставами для відмови у порушенні кримінальної справи. Це можливе

  • за відсутності події злочину;

  • відсутності складу злочину;

  • внаслідок акту амністії, якщо він усуває застосування покарання за вчинене діяння, а також у зв'язку з помилуванням окремих осіб;

  • якщо особа, на час вчинення суспільно-небезпечного діяння не досягла одинадцятирічного віку;

  • за примиренням обвинуваченого, підсудного з потерпілим у справах, які порушуються не інакше, як за скаргою потерпілого, крім випадків, передбачених у ч.ч.2, 4 ст.27 КПК;

  • за відсутності скарги потерпілого, якщо справу можна порушити не інакше, як за його скаргою, крім випадків, коли прокуророві надано право порушувати справи і за відсутності скарги потерпілого (ч. 3 ст. 27 КПК);

  • щодо померлого, за винятком випадків, коли провадження у справі є необхідним для реабілітації померлого або відновлення справи щодо інших осіб за нововиявленими обставинами;

  • щодо особи, про яку є вирок суду, який набрав законної сили з того ж обвинувачення, або ухвала чи постанова суду про закриття справи на тій же підставі;

  • щодо особи, про яку є нескасована постанова органу дізнання, слідчого, прокурора про закриття кримінальної справи з того ж обвинувачення за наявності нескасованої постанови органу дізнання, слідчого, прокурора про відмову в порушенні кримінальної справи за тим же фактом.

Залежно від наслідків, які настають для особи, щодо якої закривається кримінальна справа, всі підстави, вказані у ст. 213 КПК, можна поділити на реабілітуючі і нереабілітуючі.

Реабілітуючі - це такі підстави, за якими особа визнається винуватою у вчиненні злочину, повністю реабілітованою, тобто поновлено її репутацію. До них належать:

  • відсутність події злочину (п. 1 ч.1 ст. 6 КПК);

  • відсутність складу злочину (п. 2 ч. 1 ст.6 КПК);

  • недоведеність участі обвинуваченого у вчиненні злочину (п. 2 ст. 213 КПК).

Всі інші підстави - нереабілітуючі, тобто такі, за якими при закритті справи виходять з того, що винуватість особи у вчиненні злочину підтверджена зібраними у справі доказами, але через передбачені законом обставини вона звільняється від кримінальної відповідальності.

Закриття кримінальної справи з реабілітуючих підстав означає визнання особи невинуватою у вчиненні злочину поновлення її доброго імені, добропорядності і репутації.

За недоведеністю участі обвинуваченого у вчиненні злочину справа закривається у тому разі, коли: зібрані докази підтверджують вчинення злочину, винесено постанову про притягнення конкретної особи як обвинуваченого, але в результаті подальшого розслідування з'ясувалося, що наявних доказів недостатньо для формулювання щодо цієї особи обвинувачення у вчиненні злочину в обвинувальному висновку, а можливості для подальшого збирання доказів вичерпані або отримані докази виключають вчинення злочину обвинуваченим. Якщо не доведено участі обвинуваченого у вчиненні злочину і невідомо, хто вчинив злочин, справа закривається лише щодо цього обвинуваченого, а провадження у справі в цілому зупиняється на підставі п. 3 ч. 2 ст. 206 КПК.

Закриття кримінальної справи за нереабілітуючими підставами означає визнання особи винуватою у вчиненні злочину і звільнення її від кримінального покарання. Така особа не має права вимагати відшкодування матеріальної і моральної шкоди, яка була заподіяна їй під час розслідування.