Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать
  1. Поняття, види та процесуальний порядок проведення виїмки.

Виїмка — це слідча дія, в ході якої вилучають об'єкти, місцезнаходження яких достовірно відоме і які можуть мати значення для кримінальної справи.

Залежно від об'єкта виїмки розрізняють:

- виїмку предметів і документів;

- виїмку документів, що становлять державну або банківську таємницю (ст. 178 КПК);

- виїмку кореспонденції (ст. 187 КПК).

Процесуальна характеристика виїмки.

  1. Виїмку провадять за постановою слідчого.

  2. Провадиться без санкції прокурора і без рішення суду. Винятки складають:

  1. примусова виїмка в житлі або іншому володінні особи, яка провадиться за постановою судді місцевого суду;

  2. виїмка кореспонденції провадиться за постановою голови апеляційного суду чи його заступника;

  3. виїмка документів, що становлять державну та/або банківську таємницю проводиться тільки за вмотивованою постановою судді та в порядку, погодженому з керівником відповідної установи.

  1. Завжди в присутності понятих, яких має бути не менше двох. Якщо провадять виїмку кореспонденції, то поняті мають бути службовцями поштово-телеграфної установи.

  2. Метою виїмки є:

  1. вилучення предметів, документів, кореспонденції;

  2. зняття інформації з каналів зв'язку.

  1. Підставою до виїмки є точні дані про те, що об'єкти знаходяться в певної особи чи в певному місці.

  2. Місце проведення: будь-яке місце (житло чи інше приміщення,підприємство, установа, організація тощо).

  3. Спеціальне правило провадження: слідчий повинен вжити заходів,щоб не було розголошено виявлені під час виїмки обставини особистого життя осіб, які проживають або тимчасово перебувають у цьому приміщенні.

  4. Процесуальний порядок:

  1. слідчий складає постанову про проведення виїмки. За необхідності провести примусову виїмку із житла або іншого володіння особи, слідчий за погодженням з прокурором звертається з поданням до судді за місцем провадження слідства;

  2. після отримання постанови судді про проведення виїмки проводиться безпосередньо сама виїмка;

  3. перед початком виїмки слідчий пред'являє постанову особам,що займають приміщення, пропонує їм видати зазначені в постанові документи або предмети;

  4. учасникам виїмки пояснюють право бути присутніми при всіх діях слідчого, робити з приводу них заяви, які підлягають занесенню до протоколу;

  5. вилучає предмети й документи, що мають значення для справи(ті, що зазначені в постанові про виїмку). Всі документи і предмети,які підлягають вилученню, слідчий пред'являє понятим та іншим присутнім особам і вносить дані про них до протоколу виїмки чи в доданий до нього опис із зазначенням їх назви, кількості, міри,ваги, матеріалу, з якого вони виготовлені, та індивідуальних ознак. У необхідних випадках вилучені предмети і документи на місці виїмки упаковують і опечатують;

  6. протокол виїмки складають у двох примірниках. До нього заносять всі заяви і зауваження осіб, присутніх під час виїмки, зроблені з приводу тих чи інших дій слідчого. Обидва примірники протоколу, а також опис вилучених предметів підписують слідчий,особа, у якої проводили виїмку, та запрошені особи, що були присутні. Другий примірник протоколу виїмки, а також другий примірник опису вручають особі, в якої проведено виїмку. При проведенні виїмки на підприємстві, в установі або організації другий примірник протоколу і опису вручають представникові юридичної особи.

9. Учасники виїмки:

  • обов'язкові: слідчий, поняті та особа, яка займає приміщення;

  • необов'язкові: в необхідних випадках слідчий вправі залучати до участі в проведенні виїмки працівників органів внутрішніх справ та відповідних спеціалістів.

10. Способи фіксації:

основний: протокол;

додаткові: опис предметів, що підлягають вилученню; схеми; креслення, матеріали відеозапису, фотозйомки тощо.