Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
505.34 Кб
Скачать
  1. Підстави та процесуальний порядок зміни і доповнення обвинувачення.

У випадках, коли під час досудового слідства виникне необхідність змінити пред'явлене обвинувачення або доповнити його, слідчий зобов'язаний заново пред'явити обвинувачення з виконанням вимог, встановлених КПК України.

Обвинувачення повинно бути пред'явлене знову, якщо:

  • застосовується інша стаття (частина або пункт статті), санкція якої передбачає можливість

більш суворого покарання, а також коли йдеться про застосування закону про менш тяжкий злочин або про інше пом'якшення обвинувачення;

  • включаються додаткові факти (епізоди) злочинних діянь, що ставляться в провину обвинуваченому, незалежно від того, чи тягне це зміну кваліфікації злочину;

  • здійснюється інша зміна формулювання обвинувачення, яке відрізняється від раніше пред'явленого щодо об'єкта зазіхання, форми провини тощо.

Обвинувачення доповнюється, якщо встановлено нові злочини чи епізоди злочинної діяльності обвинуваченого обстави які вказують на те, що діяння повинно кваліфікуватись за сукупністю.

Обвинувачення змінюється, якщо встановлено обставини, що тягнуть застосування іншої частини чи пункту статі пального закону, неправильність першопочаткової кваліфікації діяння або встановлено інші стадію злочинної діяльності.

Нове обвинувачення пред’являється шляхом винесення постанови в повному обсязі. При цьому в описовій частині постанови мотивується необхідність пред'явлення нового обвинувачення замість раніше пред’явленого нового обвинувачення замість раніше пред’явленого та викладається його формулювання. Постанова, яка була винесена раніше про притягнення як обвинуваченого залишається в матеріалах справи, але втрачає свою силу. Допит за новим обвинуваченням також повинен здійснюватись у повному обсязі.

У випадках, коли під час досудового слідства не підтвердилось обвинувачення щодо окремого епізоду або щодо самостійного діяння, відпала кваліфікуюча ознака, не знайшло підтвердження те чи інше діяння у структурі окремого епізоду або ж виявилась надмірною кваліфікація діяння за сукупністю злочинів, слідчий своєю постановою закриває справу в цій частині обвинувачення, про що оголошує обвинуваченому.

Внаслідок відпадання частини обвинувачення можуть виникнути такі ситуації:

  • змінювати кваліфікацію не потрібно (достатньо винести постанову про частку закриття кримінальної справи та оголосити її під розписку обвинуваченому);

  • необхідно змінити кваліфікацію злочину (якщо одна стаття (частина статті) КК України змінюється повинен поряд з постачанням вже закриття кримінальної справи винести нову постанову повинна притягнення особи як обвинуваченого. Нова постанова повинна мати пред'явлена обвинуваченому в загальному порядку).

  1. Засоби процесуального примусу, які можуть бути застосовані до обвинуваченого.

Згідно КПК України в разі притягнення посадової особи до кримінальної відповідальності за посадовий злочин, а також, якщо ця особа притягається до кримінальної відповідальності за інший злочин і може негативно впливати на хід досудового чи судового слідства, слідчий зобов'язаний відсторонити її від посади, про що виносить мотивовану постанову.

Відсторонення від посади провадиться із санкції прокурора чи його заступника. Копія постанови надсилається для виконання за місцем роботи (служби) обвинуваченого.

Питання про відсторонення від посади осіб, яких призначає Президент України, вирішує Президент України на підставі мотивованої постанови Генерального Прокурора України.

Відсторонення від посади скасовується постановою слідчого (прокурора), коли в подальшому застосуванні цього заходу відпадає потреба.

Відсторонення від посади може застосовуватися тільки щодо обвинуваченого, який є посадовою особою. На підозрюваного це не поширюється.

Необхідність у відстороненні обвинуваченого від посади виникає тоді, коли є підстави вважати, що, займаючи цю посаду, він може негативно вплинути на перебіг розслідування справи (наприклад, приховати сліди злочину) або продовжувати злочинну діяльність.

Обвинувачений, відсторонений від однієї посади, може під час розслідування справи займати інші посади за попереднім або іншим місцем праці. Проте, якщо слідчий вважає, що і на новій посаді обвинувачений може перешкодити розслідуванню справи або продовжувати злочинну діяльність, він має право відсторонити його і від цієї посади.

Згідно з КПК постанова слідчого про відсторонення обвинуваченого від посади підлягає обов'язковому виконанню тим органом або посадовою особою, яким вона надіслана. Ця постанова може бути оскаржена на загальних підставах.

Питання про звільнення з роботи обвинуваченого, відсторонення від посади вирішується відповідно до законодавства про працю залежно від остаточного рішення у справі.

Постанова слідчого про скасування відсторонення обвинуваченого від посади затвердженню прокурором не підлягає, крім випадків, коли такий захід процесуального примусу застосовано за вказівкою прокурора.

СЛІДЧІ ДІЇ