Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД І.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Документальне оформлення приймання

Усі операції, пов'язані з прийманням, зберіганням та відпусканням товарів зі складу, повинні оформлятися первинними документами, форма та зміст яких від­повідають вимогам чинного в Україні законодавства і забезпечують облік товарів як у кількісному, так і у вартісному виразі.

Форми первинних документів для за­стосування їх на складах конкретного підприємства визначаються й установлю­ються адміністрацією підприємства з урахуванням застосовуваної системи облі­кової документації для реєстрації господарських операцій.

Товари, які надходять на склад від постачальників, приймаються на осно­ві товаросупровідних документів, передбачених умовами постачання товарів і діючими правилами перевезень вантажів, — накладною, товарно-транспорт­ною накладною, транспортною залізничною накладною, рахунком, рахунком-фактурою та ін.

Для оприбуткування товарів, які надходять на склад, матеріально відповідальна особа зобов'язана поставити підпис і скріпити його штампом на супровідному до­кументі — товарно-транспортній накладній, рахунку-фактурі, рахунку та інших до­кументах, які засвідчують кількість або якість отриманих товарів.

Під час при­ймання товарів на склад необхідно перевірити також наявність у комплекті документів на товари сертифіката відповідності (якості, походження тощо).

Облік первинних документів, які засвідчують отримання товарів на склад, мате­ріально відповідальні особи можуть вести в Журналі обліку надходження товарів. У цьому журналі (довільної форми) відображаються дані щодо назви прихідного документа, його дати і номера, короткої характеристики документа, дати його ре­єстрації та інформація про отримані товари.

Для оформлення операцій приймання товарів на складах можуть заповнюватися також акти приймання-здавання товарів на зберігання, акти про виявлення розбіж­ностей за кількістю (якістю) під час приймання товарів, прихідні ордери та ін.

Повнота і правильність ведення первинних документів перевіряються працівни­ками бухгалтерії підприємства способом проведення вибіркових перевірок наявно­сті товарів та інвентаризацій. Результати звіряння підтверджуються підписами ма­теріально відповідальної особи та працівників бухгалтерії.

У разі комп'ютерної обробки даних первинних документів та карток обліку то­варів на складі в комп'ютері створюється спеціальна картотека, на підставі якої ре­єструються та аналізуються дані про залишки, надходження та відпуск товарів зі складу і заповнюється відповідна статистична звітність.

4. Порядок приймання товарно-матеріальних цінностей за якістю, документальне оформлення приймання. Організація приймання товарів за якістю

Приймання товарів за якістю є важливою операцією торгово-технологічного про­цесу складу, яка покликана забезпечити надходження на склад тільки ТМЦ належ­ної якості відповідно до умов договорів та нормативно-технічної документації.

Приймання товарів за якістю полягає в зіставленні якості товару, що надій­шов, та його комплектності, а також тари, упаковки і маркування з вимогами стан­дартів, технічних умов (ТУ), умовами договорів і з даними супровідних документів постачальника, які засвідчують якість даних товарів (технічні паспорти, сертифікати, рахунки-фактури, специфікації та ін.).

Приймання товарів за якістю, як правило, проводиться на складі кінцевого покупця.

Приймання товару за якістю здійснюється в терміни, які визначаються умовами договору або встановлюються стандартами чи технічними умовами для окремих видів товарів.

У торговельній практиці найчастіше застосовуються такі терміни приймання товарів за якістю:

  • при місцевому постачанні: для товарів, що швидко псуються, — 24 годи­ни; для всіх інших товарів (продовольчих та непродовольчих) — не пізніше від 10 днів після надходження товарів на склад одержувача;

  • при іногородніх поставках: відповідно 24 години та 20 днів після видачі товарів органом транспорту або надходження їх на склад одержувача при до­ставці постачальником чи при вивезенні одержувачем. У цей строк матеріально відповідальна особа повинна відкрити тару та перевірити вміст. Приймання вважається вчасним, якщо перевірка якості та комплектності товару закінчена в установлені терміни.

На складах оптових торговельних підприємств товари в переважній біль­шості випадків не повинні прийматися за якістю, оскільки вони перевідправляються покупцям у тарі чи упаковці виробника або початкового відправника. Водночас приймання товарів за якістю на складах оптового торговельного підприємства є обов'язковим тоді, коли це передбачено умовами договору, а також у разі отри­мання товарів у пошкодженій, відкритій або немаркованій тарі, у тарі з пошкодже­ною пломбою, за наявності ознак псування (витікання, бій склопосуду та ін.).

Приймання товарів за якістю та комплектністю має проводитись у точній відпо­відності з вимогами стандартів, технічних умов, інших нормативних документів та умов договору.

У разі браку всіх або окремих документів, які засвідчують якість та комплект­ність товарів (технічний паспорт, сертифікат, свідоцтво про якість, рахунок-фактура, специфікація та ін.), приймання за якістю не припиняється, а за підсумка­ми перевірки складається Акт про фактичну якість і комплектність товарів з вка­занням документів, яких бракує.

Якість отриманих у партії товарів встановлюється:

  • способом зовнішнього огляду та перевіркою розмірів окремих одиниць (органолептична оцінка);

  • лабораторним аналізом відібраних зразків (лабораторна оцінка).

При цьому зов­нішньому оглядові може підлягати або вся партія товару (суцільна перевірка), або тільки її частина у вигляді зразків чи проб (вибіркова перевірка). Для більшості то­варів застосовують метод суцільної перевірки. Вибіркова перевірка допускається у випадках, передбачених угодами, стандартами, технічними умовами, а результати її розповсюджуються на всю партію товару. Для визначення якості товару у випад­ках, передбачених стандартами, угодами та іншими нормативно-договірними акта­ми, учасники приймання товарів за якістю здійснюють відбір зразків (проб) згідно з вимогами нормативних актів.

В акті про відбір зразків (проб) вказуються такі дані:

  • час і місце складання акта, назва одержувача товарів, прізвища, імена, по батькові і посади осіб, які відбирали зразки (проби);

  • назва виробника (відправника), від котрого отримані товари;

  • номер і дата рахунка-фактури і транспортної накладної, за котрими на­дійшли товари, дата надходження товарів на склад одержувача, а в разі достав­ки товарів постачальником чи при одержанні товарів зі складу постачальника — номер і дата накладної або рахунка-фактури, за котрими здані товари;

  • кількість місць і маса товарів, а також кількість і номери місць, з яких від­биралися зразки (проби) товарів;

  • зазначення того, що зразки (проби) товарів відбиралися в порядку, пе­редбаченому стандартами, технічними умовами або договором, з посиланням на їх номер і дату;

  • зазначення того, що відібрані зразки (проби) оснащені етикетками, на яких вказано дані, передбачені стандартами або технічними умовами;

  • вказання того, що зразки (проби) опечатані або опломбовані, за чиїми печатками чи пломбами, яким є зміст відбитків пломб;

  • інші дані, необхідні для детальнішої характеристики зразків (проб).

Під час приймання товарів за якістю перевіряють правильність маркування то­варів і їх комплектність.

Маркування повинно містити:

  • товарний знак підприємства (вензель, рису­нок);

  • найменування підприємства;

  • найменування виробу;

  • артикул;

  • ширину, роз­мір, ріст, повноту, ростовку;

  • вид обробки, фасон;

  • дату випуску;

  • сорт, номер ста­ндарту чи ТУ тощо.

Перевірка комплектності товарів проводиться у випадку отримання техні­чно складних товарів (техніки, обладнання, механізмів тощо), для яких у до­говорі чи нормативно-технічній документації передбачена умова щодо ком­плектності виробу. Комплектність товарів, як правило, перевіряється спо­собом встановлення наявності складових частин вантажу (комплектуючих виробів, вузлів та ін.), вказаних у договорі, стандартах, технічних умовах або іншій нормативно-технічній документації. Перевірка якості і комплектності товарів, які надійшли в тарі, повинна проводитися під час розкривання тари, але не пізніше від установлених термінів, якщо інші терміни не передбачені у договорі в зв'язку з особливостями постачання комплектних вантажів. Ма­шини, обладнання, прилади та інші види товарів, які надходять у тарі і ма­ють гарантійні терміни роботи чи зберігання, повинні перевірятися за якістю та комплектністю під час розкривання тари, але не пізніше від встановлених гарантійних термінів.

При виявленні невідповідності якості товару, його комплектності, маркування, а також тари та упаковки вимогам стандартів, технічних умов, кресленням, зразкам (еталонам), договору або даним, указаним у маркуванні та супровідних документах, які засвідчують якість товарів, одержувач повинен призупинити дальше приймання товару і скласти односторонній акт, в котрому потрібно вказати кількість перевіре­ного товару та характер виявлених під час приймання дефектів.

Одержувач зобов'язаний забезпечити зберігання товарів неналежної якості або некомплектних товарів в умовах, які б запобігали погіршенню їхньої якості

Особи, які здійснюють перевірку якості та комплектності товарів, зобов'язані суворо дотримуватися правил і процедури приймання товарів за якістю та комплек­тністю і засвідчувати своїми підписами лише ті факти, які були встановлені за їх­ньої участі.

Результати приймання товарів, якість, комплектність, маркування, упаковка або тара яких не відповідала вимогам, відображаються в акті про фактичну якість і комплектність товарів, який має бути оформлений у день закінчення приймання товарів.

В Акті про фактичну якість і комплектність товарів зазначаються:

  • номер акта і дата його складання, місце приймання товарів, час початку і закінчення приймання товарів, причини і час затримок приймання, якщо такі ма­ли місце;

  • прізвища, ініціали учасників приймання товарів і складання акта, місця їх роботи, їхні посади, дані документів про повноваження на участь їх у при­йманні товарів за якістю і комплектністю з вказанням компетентності переві­ряльників;

  • найменування й адреси одержувача, виробника (відправника) чи поста­чальника товарів;

  • дати і номери телефонограми чи телеграми про виклик представника або відмітка про те, що виклик представника договором або обов'язковими прави­лами не передбачений;

  • дати і номери договору, рахунка-фактури, транспортної накладної (коно­самента), документа, що засвідчує якість товару, комерційного акта (якщо такий складався);

  • дата прибуття товарів у пункт призначення, час видачі вантажу транспорт­ною організацією, час розкривання вагона (контейнера), автофургона чи інших опломбованих транспортних засобів, час доставки товарів на склад одержувача;

  • умови зберігання товарів на складі одержувача до складання акта;

  • дані про зовнішнє маркування тари (для уточнення її належності вироб­нику чи відправнику), стан тари й упаковки, дата їх розкривання, інформація про вади маркування, тари, упаковки, а також кількість товару, котрого стосується кожна з зазначених вад;

  • у разі проведення вибіркової перевірки — порядок відбору товарів для вибіркової перевірки з вказанням підстави для її проведення (стандарт, ТУ, інші обов'язкові правила або договір);

  • дані про наявність пломб, їх справність, відбитки на них, кому вони нале­жать (відправнику чи транспортній організації), про транспортне і відправницьке маркування місць, наявність або брак пакувальних ярликів, пломб на окремих місцях;

  • повний перелік і найменування товарів, пред'явлених до огляду, фактич­но перевірених, а також забракованих (з детальним описом вад) і таких, що під­лягають виправленню або повній чи частковій заміні виробником;

  • причини і підстави (згідно з нормативними документами) переведення товарів у більш низький сорт, а також дані про кількість некомплектної продукції з переліком і вартістю деталей, котрих не вистачає;

  • дані про стандарти, технічні умови, креслення і зразки, за якими переві­ряють якість і комплектність продукції;

  • додаткові дані, котрі підтверджують неякісність та некомплектність това­рів, а також загальний висновок про характер і причини їх виникнення.