Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД І.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

6. Організація тендерних торгів

Тендери - це спосіб закупівлі товарів, розміщення замовлень, який передбачає вибір в попередньо визначений строк пропозицій декількох постачальників і укладання контракту з тим з них, пропозиція якого найбільш вигідна організаторам торгів.

Метою організації торгів є підвищення ефективності закупівель, раціональне використання коштів, забезпечення оптимального рівня цін та найсприятливіших умов реалізації договорів (контрактів), недопущення надходження на ринок України неякісної продукції, запобігання економі­чно необґрунтованому завищенню цін на товари (роботи, послуги), в т. ч. іноземного походження тощо.

Тендери в сучасних умовах отримали широке розповсюдження і в Україні, особливо у сфері державних закупівель товарів іноземного похо­дження. Вони відіграють важливу роль в пошуку і відборі контрагентів для укладання найвигідніших угод.

Розглянемо визначення деяких термінів, пов'язаних з вивченням процедури тендерів.

Закупівля на тендерах - це придбання будь-яким способом, включаючи лізинг, наймання (оренда, прокат) продукції як для безпосе­реднього використання замовником торгів, так і для постачання спожива­чам, що обумовлюється у договорі, який укладається у письмовій формі між постачальником - переможцем торгів та замовником торгів.

Замовники торгів - центральні та місцеві органи виконавчої влади, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, а також інші суб'єкти, що здійснюють закупівлю продукції в т. ч. для дер­жавних потреб за рахунок коштів державного бюджету або іноземних кре­дитів.

Постачальник (оферент) - суб'єкт комерційної діяльності, який підтвер­див намір взяти участь у торгах та подає або збирається подати тендерні пропозиції.

До товарів, які можуть бути запропоновані на тендері належать си­ровина, продукція виробництва, обладнання та інші предмети будь-якого виду та опису у твердій, рідкій та газоподібній формах, а також електро­енергія.

Крім цього, об'єктом тендеру можуть бути роботи - будь-яка діяль­ність, пов'язана з будівництвом, розширенням, реконструкцією, технічним переоснащенням, ремонтом та реєстрацією об'єктів виробничого та неви­робничого призначення, інженерних споруд, комунікацій, а також інша діяльність, пов'язана з використанням надр під час будівництва інженер­них об'єктів, та послуги - будь-який об'єкт закупівлі, що не є товаром або роботами.

На тендерах укладається договір на закупівлю, що являє собою угоду між замовником торгів та постачальником, що став їх переможцем.

Тендерні документи - це документи, які готуються замовником торгів та передаються постачальникам для підготовки ними тендерних пропозицій.

Тендерна пропозиція - це пропозиція щодо певного об'єкта за­купівлі, яка готується та подається на торги постачальником відповідно до вимог тендерних документів.

Забезпечення тендерної пропозиції (тендерне забезпечення) - це надана постачальником замовнику торгів гарантія щодо забезпечен­ня будь-яких зобов'язань, що виникають у зв'язку з поданням тендерних пропозицій. Вони можуть бути подані у формі банківської гарантії, гаран­тійного листа або чека з написом про прийняття його до платежу, прий­нятним для замовника банком, що підлягає оплаті за розпорядженням замовника торгів.

Акцепт тендерної пропозиції - прийняття замовником торгів тендерної пропозиції та надання згоди на її оплату. Тендерна пропозиція вважається акцептованою, якщо в установлений у тендерних документах термін замовник торгів не подав письмової відмови постачальнику в акце­пті тендерної пропозиції після визначення його переможцем торгів.

Торги бувають відкриті і закриті.

До участі у відкритих торгах залучаються всі бажаючі фірми - як місцеві, так і іноземні.

До участі у закритих торгах запрошуються лише визначені фірми на базі спеціальних запрошень.

Замовник (покупець), що є організатором міжнародних торгів (тен­дерів), запрошує потенційних продавців взяти участь у них шляхом пові­домлення у відкритих джерелах інформації (відкриті) або шляхом направ­лення інформації відомим йому спеціалізованим фірмам (закриті).