Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД І.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

8. Комерційна таємниця

Комерційна таємниця — інформація, що має дійсну або потенційну комерційну цінність через невідомість її третім особам, до неї немає вільного доступу на законній підставі, і власник інформації вживає заходи до охорони її конфіденційності.

Не можуть складати комерційну таємницю:

  • засновницькі документи і статут;

  • документи, що дають право займатися підприємницькою діяльністю (реєстраційні посвідченні, ліцензії, патенти);

  • відомості по встановлених формах звітності про фінансово-господарську діяльність і інші відомості, необхідні для перевірки правильності числення і сплати податків і інших обов'язкових платежів в державну бюджетну систему;

  • документи про неплатоспроможність;

  • відомості про чисельність, склад тих, що працюють, їх заробітну плату і умови праці, а також про наявність вільних місць;

  • документи про сплату податків і обов'язкові платежі: відомості про забруднення навколишнього середовища, порушенні антимонопольного законодавства, недотриманні безпечних умов праці, реалізації продукції, що заподіює шкоду здоров'ю населення, а також про інші порушення законодавства України і розміри заподіяного при цьому збитку;

  • зведення про участь посадових осіб підприємства в кооперативах, малих підприємствах, товариствах, акціонерних товариствах, об'єднаннях і інших організаціях, що наймаються підприємницькою діяльністю.

Тема 1.2. Комерційні зв’язки підприємства

1 . Суть господарських зв'язків, їх значення.

2. Класифікація господарських зв'язків

3. Способи пошуку потенційних контрагентів.

4. Участь підприємства в ярмарку (виставці).

5. Участь підприємства в оптових аукціонах, біржових торгах

6. Організація тендерних торгів

7. Умови переходу на прямі зв’язки

1. Суть господарських зв'язків, їх значення

Важливою умовою динамічного розвитку економіки і збалансованості попиту і пропозиції на ринку товарів і послуг є встановлення раціональних гос­подарських зв'язків між суб'єктами ринку.

Господарські зв'язки суб'єктів ринку - це система економічних відносин розподілу, обміну і спожи­вання, що виникають між учасниками просування товарів від виробництва до споживання.

Встановлення раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринку - невід'ємний складник комерційної діяльності, що включає еконо­мічні, організаційно-правові, фінансові відносини між постачальниками і покупцями товарів.

Об'єктивною основою господарських зв'язків у ринковій економіці є суспільний розподіл праці і товарний характер виробництва. Оскільки товарне виробництво регулюється законом вартості, то господарські зв'язки між учасниками ринкового товаропросування будуються на заса­дах пріоритетності економічних інтересів і еквівалентного відшкодування.

Основними категоріями господарських зв'язків є:

  • ціна,

  • вар­тість,

  • гроші,

  • кредит.

Завдяки цьому зв'язки набувають форму товарних відносин комерційного характеру.

Різноманітність товарного асортименту і зумовлені цією обстави­ною особливості виробництва, транспортування, реалізації і споживання товарів визначають систему і структуру комерційних зв'язків.

Система комерційних зв'язків - це упорядкована сукупність комер­ційних зв'язків суб'єктів ринку, притаманна певному рівневі розвитку ви­робничих і ринкових відносин, що склалися в суспільстві на певному етапі його розвитку. Вона відіграє надзвичайно важливе значення для підви­щення ефективності народного господарства. Виробництво може тільки тоді безперервно розвиватися, коли його продукція вчасно реалізується і затрати матеріальних і трудових ресурсів у процесі виробництва одержу­ють своє відшкодування. Реалізуючи товари споживачам торгівля, від­шкодовує затрати суспільної праці на їх виробництво і створює умови для відновлення нового циклу виробництва. Однак для народного господарст­ва важливий не всякий збут виробництвом товарної маси, а тільки той, який здійснюється з найменшими затратами коштів на її доведення до споживачів. Вирішення ж цього завдання можливе лишень за умови вста­новлення раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринкової взаємодії.