Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ КД І.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

3. Суб’єкти та об’єкти комерційної діяльності. Суб’єкти комерційної діяльності.

Суб’єктами комерційної діяльності відповідно до чинного законодавства України можуть бути фізичні та юридичні особи.

Фізичні особи – громадяни України або інших держав здійснюють комерційну діяльність за таких вимог:

  • вони повинні бути правоздатними та дієздатними;

  • не мати заборон або обмежень на заняття комерційною діяльністю у зв’язку зі своїм службовим становищем і з інших причин. Це стосується військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, осіб з непогашеною судимістю та ін.;

  • бути зареєстрованими як суб’єктами підприємницької діяльності.

Ф ізична особа може бути зареєстрована як підприємець зі створенням юридичної особи і без створення юридичної особи. Як правило, підприємці не створюють юридичну особу, а виступають як приватні підприємці. У такому випадку для державної реєстрації фізичні особи подають паспорт, реєстраційну картку, документ, що засвідчує оплату за державну реєстрацію. Орган державної реєстрації вносить відповідні дані в Реєстр суб’єктів підприємницької діяльності і видає свідоцтво про державну реєстрацію, а також ідентифікаційний номер фізичної особи.

Підприємець, який створює юридичну особу, подає установчі документи – статут, реєстраційну картку встановленого зразка, квитанцію про оплату реєстрації.

Юридичною особою визнається організація, підприємство, які наділені відокремленою власністю і можуть відповідати майном за свої зобов’язання.

Юридична особа повинна мати самостійний баланс, поточні рахунки, від свого імені виступати у суді, набувати майнові і немайнові права. Господарюючий суб’єкт набуває права юридичної особи лише після його державної реєстрації.

Класифікація суб’єктів комерційної діяльності

Ознаки

Види, типи суб’єктів

Юридичний статус

Юридична особа. Неюридична особа Фізична особа – підприємець

Організаційно-правова форма

Прості: підприємства, товариства, кооперативи

Складні: асоціації, спілки, корпорації, концерни, холдинги, транснаціональні компанії

Форма власності

Державна, колективна, приватна, змішана

Призначення (функції)

У сфері роздрібної торгівлі: магазини, аптеки, підприємства громадсбкого харчування, побутового обслуговування населення;

У сфері оптової торгівлі: оптові бази, оптово-роздрібні підприємства, дистриб’ютори, оптові продовольчі ринки;

У сфері торговельного посередництва: біржі, аукціони, агентські фірми, консигнатори, брокерські контори, стопісти, фектори, лізинові компанії

Правове становище

Резиденти, нерезиденти

Наведена класифікація охоплює основні ознаки, за якими суб’єкти комерційної діяльності поділяються на два види і типи, характерні для всіх трьох функціональних сфер торгівлі: роздрібної, оптової і посередництва.

Суб’єкти комерційної діяльності постійно видозмінюються, трансформуються, максимально пристосовуються до конкурентного середовища.

В той же час лібералізація комерційної діяльності, глобалізація міжнародної торгівлі породжують принципово нові форми і види суб’єктів ринку. Серед них слід виділити віртуальні магазини і дистриб’ютори у системі електронної комерції, фінансово-промислово-торгові групи, транснаціональні торговельні компанії та інші. В українській економіці ці формування тільки починають свій розвиток.