Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія А.І.Кравченко~.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
759.58 Кб
Скачать

12. Ведмежатник, Шахтар

"Ведмежатник" є стратификационно несовмести мым статусом, оскільки він припускає високий (Далі, кажучи що у того або іншого статусу високий (середній, низ кий) дохід (влада, освіта, престиж), матиму зважаючи на, що на шкалі доходу цей статус знаходиться на рівні вищого класу.) дохід, низ кий престиж, низьку владу (якщо під нею розуміється коли чество підлеглих-однодумців - "середній" мед вежатник працює, як правило, самостійно), невисоку освіту (хоча можуть бути і ведмежатники з вищим про разованием, але швидше це будуть вже грабіжники "високого класу", їх важко буде віднести до "стандартних" ведмедиків никам).

"Шахтар" нині являється стратификационно сумісним статусом: низький дохід, влада, освіта, престиж. Проте за радянських часів усе йшло не так, осо бенно в роки індустріалізації. Тоді цей статус був стратификационно несумісним: високий дохід (в роки індустріалізації дохід шахтаря в середньому був в 3-6 разів вище за дохід середнього робітника, в 1931 році денна норма хліба шахтаря була на 30% більше норми робітника індустріально не важливого підприємства, місячна норма м'яса - в 5 разів, масло і яйця фактично отримували тільки вони, високий престиж (найвищий у шахтарів, металістів), але низька влада і низька освіта. Отже тоді цей статус був страти фикационно несумісним.

Можна сказати, що обоє ці статусу є соціальними, відносяться до однієї категорії - професійні ста тусы. Швидше за все ці два статуси являються "сферно" несумісними. Раніше шахтар не став би ведмежатником, так - як честь бути шахтарем висока, та і сенсу в цьому не було, як вже було сказано. Зараз, як і раніше, професія шах тера є однією з важких, так що використання такої професії для "прикриття" було б украй неразум але. Хоча із-за гострої нужди шахтар може стати ведмедиків нікому (цей статус може стати як би епізодичним), але якщо людина стане "постійним" ведмежатником, то він ско реї усього кине цю професію. Таким чином, ведмежатник і шахтар в цілому являються "сферно" несумісними, хоча така сумісність вірогідніша в наші дні, ніж за радянських часів.

13. Модельєр, Автолюбитель

"Модельєр" в цілому є стратификационно совмес тимым статусом (високий дохід, освіта - сучасний модельєр є високоосвіченою людиною, престиж, а влада - трохи нижче, але досить висока, якщо міряти її по кількості людей, на яких впливає результат праці цієї людини). Стратификационный профіль "Автолю бителя" практично неможливо визначити, оскільки такий статус може належати представникові будь-якого класу (окрім нижчого, такий статус має на увазі дохід людини вище за прожитковий мінімум, хоча і володар старого "За порожца" є автолюбителем).

Ці обидва статуси відносяться до соціальних ("Модельєр" - до професійних, "Автолюбителя" важко віднести до однієї з категорій, можливо, це статус духовної сфери або не якої "досуговой" сфери). У більшості своїх випадків вони "сферно" сумісні, оскільки модельєр на дозвіллі може выб рать саме заняття з автомобілем. Звичайно, це не означає, що мільйонер-модельєр порпатиметься в двигуні автомобіля, але він може колекціонувати автомобілі і тоді він буде теж свого роду автолюбителем.