Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія А.І.Кравченко~.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
759.58 Кб
Скачать

18. Закоханий, Військовослужбовець

Стратификационная сумісність. Визначити стр тификационный профіль (і відповідно, стратифика ционную сумісність) статусу "Закоханий" невозмож але, оскільки це може бути будь-яка людина, що займає будь-яке становище в суспільстві, належить до будь-якого класу і будь-якій страте. Перевірити статус "Військовослужбовець" простіший. Припустимо, що він живе в нашій країні, має невисоке звання (для простоти візьмемо просто "Ря довой"). У нього буде низький дохід, низька влада (ним до мандуют, але не він), низька освіта (хоча воно буде досить високим, якщо людина прийшла служити солда том після внз) і низький престиж, тобто, в цілому, такий статус буде внутрішньо сумісним (стратификационный профіль проходить по нижньо-нижчому або верхньо-нижчому класу), за винятком того випадку, коли рядовий - випускник вищого учбового закладу. Як і у багатьох статусів, стратификационный профіль військовослужбовця в нашій країні мінявся з часом. Так, в 30-і роки, в перед військовий і післявоєнний час, військовослужбовець мав порівняно високий дохід (живлення за картками на рівні особливого і Першого списків, що прирівнювало його до найбільш кваліфікованих робітників), високий прести жем (бути солдатом не лише престижно, але це ще віз можность піти селянинові з села в місто), середню освіту (вище, ніж у більшості селян і мно гих робітників), низьку владу. Тому у той час страти фикационный профіль був кривішим і проходив по шкалах стратифікації "вище", ніж зараз.

"Сферная" сумісність. Мені здається, що ці два стату са "сферно" сумісні. Адже статус "Закоханий" не перед вважає наявність "об'єкту" своєї закоханості в непосред ственной близькості (це підтверджується тим, що можна лю бити якого-небудь актора, співака і ін.). Навіть навпаки, дуже часто Військовослужбовець асоціюється із Закоханим: "стан дартная" ситуація - закоханого парубка забирають в армію, але він упродовж усієї служби любить дівчину, яка його чекає (чи не чекає).

19. Інкасатор, Мотоцикліст

Стратификационная сумісність. Статус "Інкасатора" (інкасатор - касир, що займається прийомом і видачею де млості і цінностей головним чином поза установою) імовірно має середній дохід, владу на рівні ниж него-среднего класу, середньою освітою і середнім пре стижем, так що цей статус можна назвати стратификационно сумісним. З "Мотоциклістом" практично те ж саме, що і з Автомобілістом, тобто стратификационный профіль цього статусу визначити неможливо.

"Сферная" сумісність. На мій погляд, ці два статуси цілком є сумісними, якщо розуміти під "Мото циклистом" людини, чиє хобі пов'язане з мотоциклом (своє образний "досуговый" статус). "Інкасатор" (профессиональ ный статус) - людина, що зазвичай їздить в спеціальній бро нированной машині, а мотоцикліст їздить на відкритому, незахищеному мотоциклі, тобто інкасатор свою роботу не може виконувати на мотоциклі, і тільки з такої позиції ми можемо говорити про статусну несумісність.

20. Комерсант, Вірменин

Стратификационная сумісність. Вірменин - це соци ально-демографический статус (національність). Стратифика ционный профіль накреслити практично неможливо, адже, наприклад, у себе на батьківщині вірмени можуть займати усі позиції соціальної стратифікації (це все одно що визначати ста тус "Російський" в Росії), у нас же, мені здається, цей статус може бути лише на рівні нижчого або середнього класу (але віз можны і випадки знаходження вірменина у вищому класі), але ні чого визначеного про сам профіль ми сказати не можемо.

"Комерсант" - соціальний статус, якщо розуміти це сло об'єктивно, як "особа, що займається приватною торгівлею" (причому, як правило, на ринку) займає позицію в нижнем- середньому або верхньо-нижчому класі і в цілому являється совме стимым (хоча якщо врахувати, що багато з тих, хто пішов на ринок в 90-і роки - колишні викладачі, учені, то у такому разі цей статус буде несумісним. У радянський же час це поняття було ціннісним навантаженим, і означало те ж, що і "спекулянт", що обумовлювало несумісність цього статусу : порівняно високий дохід, низька влада, середня освіта, низький престиж (це якраз викликано негативною дією влади по відношенню до цієї групи людей).

"Сферная" сумісність. У масовій свідомості ці два статуси дуже добре представляються сумісними, оскільки "Вірменин" в цьому випадку відноситься до "осіб кавказькою на циональности", якими повні усі наші сучасні рын ки, тобто коли говориш "вірменин", то перше, що прихо дит в голову, це торговець на ринку. Отже говорити об статус ний несумісності в цьому випадку не можна.