Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія А.І.Кравченко~.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
759.58 Кб
Скачать

16. Садівник, Міліціонер

Стратификационная сумісність. З садівником практи чесання теж саме, що і з автолюбителем, тобто стратифи кационный профіль не визначуваний для цього статусу, кро ме того випадку, коли "Садівник" - професійний статус. Тоді статус "Садівника" припускатиме низький або середовищ ний дохід, низьку владу, низьку освіту і низький престиж - стратификационно сумісний статус.

"Міліціонер" в нашій країні не є сумісним статусом. Його стратификационный профіль можна опреде лити досить точно: у міліціонера високий дохід (верх ний-средний клас, нижньо-вищий клас), велика влада (верхньо-середній або нижньо-вищий клас), низьке обра зование (верхньо-нижчий або нижній середній клас) і середовищ ний престиж (середньо-середній). Як видно, розкид доста точно великий, що свідчите внутрішній несовмес тимости в статусі.

"Сферная" сумісність. Також, як і у випадку з модель ером і автолюбителем ці два статуси являються цілком совме стимыми. Хоча, звичайно, нам досить важко представити міліціонера у формі на грядках або міліціонера, що доглядає жоржини або троянди, оскільки він у нас найчастіше асоціюється з чимось грубим, нездібним до дбайливого звернення і до довгої, копіткої праці (можливо, я і помиляюся). У такому разі ці два статуси можна назвати лише частково сумісними.

17. Паралітик, Сталевар

Стратификационная сумісність.

У паралітика швидше прямий стратификационный профіль (пряма проходить по верхньому (нижньо-нижчому класу), хоча це не є правилом, а швидше нашим стереотипом. У Паралітика може бути дуже висока освіта, хоча, повторю, що само поняття "паралітик" асоціюється не з освіченою людиною, високим доходом (велика пожиз ненная пенсія, дохід з акцій і ін.), великою владою (якщо параліч не торкнувся розуму людини, то він може займати высо кую посаду, наприклад, бути директором, але тоді він бу подітий сприйматися швидше як "Директор", а другорядним буде "Паралітик", престиж теж визначатиметься у чоло століття не як паралітика, а як директори).

"Сталевар" у наш час є внутрішньо сумісним статусом - стратификационный профіль є прямою лінією, що проходить по верхньому (нижньо-нижчому класу). Проте за радянських часів (особливо в 20-і роки) його стратификационный профіль виглядав інакше і практи чесання співпадав з профілем шахтаря, оскільки сталевар теж від носився до ряду почесних і "індустріально важливих" профес сий.

"Сферная" сумісність. Очевидно, що такі два соци альных статусу є несумісними. Як може бути Сталевар Паралітиком, якщо професія сталевара вимагає тя желого фізичної праці, напруга усіх органів його тіла. Проте і тут може бути своєрідна сумісність: перед покладемо, людина усе життя пропрацювала сталеваром, пішла на пенсію, у нього стався інсульт, і він став паралітиком. Але проте, він в розмові часто гордо говорить: "Я - стале вар"! чи "Ми, сталевари". Тобто фактично, не будучи сталеваром, він повинен був би говорити, що він був сталева ром, але він сам ідентифікує себе швидше із Сталеваром (для нього - це головний статус) а не з Паралітиком. Навіть сусіди можуть швидше сказати, що "у нас сусід - сталевар", чим "у нас сусід - паралітик". Таким чином з цієї позиції можна по казать, що ці статуси можуть бути сумісними.