Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціологія А.І.Кравченко~.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
759.58 Кб
Скачать

2. Міністр, Рибалка, Колекціонер

Розглянемо стратификационную сумісність цих трьох статусів. При цьому, розглянемо два випадки, коли під стату сом "Рибалка" розуміється професія і хобі. Під статусом "Колекціонер" - тільки хобі, оскільки професії "Коллек ционер" не існує. Зображуватимемо діаграми стратификаци онных профілів (мал. 4.20, 4.21).

З першої діаграми (мал. 4.20) виходить, що три статуси несумісні (стратификационные профілі знаходяться на різних рівнях) і отже не можуть належати одному і тому ж індивідові. Особи, що мають ці статуси, належать до різних класів: нижчому, середньо му, вищому.

Стратификационный профіль у статусу "Рибалка" в значе нді хобі відсутня унаслідок невизначеності харак теристик профілів (наприклад, хобі "рибалка" можуть мати індивіди з високими і низькими прибутками, що мають выс шиї освіту і що не мають його зовсім і так далі). Тому, також як і у попередньому випадку, статуси не сумісні.

Розглянемо "сферную" статусну сумісність для двох випадків ("Рибалка" в значенні "професія" і "хобі"). Для це го звернемося до статусного портрета людини.

Аналіз "сферной" сумісності показує, що статус "Міністр" належить до соціальної групи: головним кри терием приналежності індивіда до статусу "Міністр" явля ется призначення на один з вищих державних постів.

Статус "Рибалка" відноситься до групи соціальних статусів (головним критерієм приналежності до цього статусу виявляє ця професія).

Статус "Колекціонер" відноситься до групи соціальних статусів : головним критерієм приналежності до цього стату су визначається приналежністю роду його діяльності до Духовної сфери (мал. 4.22).

Для статусів "Міністр" і "Колекціонер" є "сфер - ная" сумісність, оскільки політична діяльність не суперечить можливості мати яке-небудь хобі (у нашому випадку міністр може бути колекціонером). Статус "Рибалка" має сферную несумісність із статусом "Міністр" (го сударственная служба не припускає можливості її совме щения з іншими сферами професійної діяльності).

У зв'язку з викладеним можна зробити висновок, що рассмат риваемые три статуси несумісні.

У другому випадку ("Рибалка-хобі"), статус "Рибалка" відносить ця до групи соціальних статусів (головним критерієм приналежності до цього статусу є духовна сфера), тому на відміну від першого випадку він має сферную сумісність із статусом Міністр, оскільки політична діяльність не суперечить можливості мати яке-небудь хобі. Слідчий але, дані три статуси сумісні.

3. Фотограф, Гравець нхл

Розглянемо стратификационную сумісність цих двох статусів. При цьому в двох випадках під статусом "Фото граф" розуміються професія і хобі. Діаграма стратификационных профілів для першого випадку буде наступною (мал. 4.23).

З діаграми видно, що Гравець НХЛ має дуже низьку міру стратификационной сумісності (при низькому рівні освіти і маленької влади у цього статусу дуже високий дохід і престиж). Тому ці статуси не під лежать порівнянню.

Розглянемо "сферную" статусну сумісність для двох випадків ("Фотограф" в значенні "професія" і "хобі"). Для цього звернемося до статусного портрета людини.

Аналіз "сферной" сумісності показує, що статуси "Гравець НХЛ" і "Фотограф" належать до соціальної групи: головним критерієм приналежності індивіда до цих ста тусам являється професія (мал. 4.24).

Статуси "Гравець НХЛ" і "Фотограф" не володіють "сфер ний" сумісністю, з причини неможливості поєднання цих двох професій.

У другому випадку ("Фотограф-хобі"), статус Фотограф відноситься до групи соціальних статусів : головним критерієм приналежності до цього статусу є духовна сфера, тому на відміну від першого випадку він має сферную з місткість із статусом "Гравець НХЛ", оскільки будь-хто про фессиональная діяльність не суперечить можливості мати яке-небудь хобі.