Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ по анатомії С.М..doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Т е м а: “Нервова система.”

Анатомо-фізіологічні аспекти саморегуляції функцій організму

Функціональна анатомія головного мозку

АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ

Довгастий мозок і мозковий міст частина мозкового стовбура, яка входить до складу ромбоподібного мозку. Чис­ленні функціональні зв'язки у висхідному та низхідному на­прямках і тісний зв'язок з ретикулярною формацією дозволя­ють ромбоподібному мозку здійснювати інтеграцію та коор­динацію широкого спектра життєво важливих функцій.

Забезпечення сенсорних функцій зумовлено розташуван­ням у межах ромбоподібного мозку ядер черепних нервів, які здійснюють регуляцію не тільки соматосенсорних, але і веге­тативних функцій організму. Тому знання цієї теми дасть змогу студентам вивчити основні клінічні синдроми, особли­вості перебігу яких пов'язані з локалізацією патологічного вог­нища у ромбоподібному мозку.

НАВЧАЛЬНА МЕТА

Знати: розташування, зовнішню та внутрішню будову, функ­ції ромбоподібного мозку.

Уміти: визначати основні анатомічні утвори довгастого моз­ку, мозкового мосту та мозочка, давати характеристику функ­цій ромбоподібного мозку.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ

Головний мозок (encephalon) міститься у порожнині черепа. Середня маса головного мозку становить 1100—1800 г, для неї характерні значні індивідуальні коливання (маса мозку, напри­клад, у I.С. Тургенева становила 2016 г, Анатоля Франса — 1017 г). Кореляції маси мозку з творчим потенціалом особи не виявлено. Абсолютна маса мозку в жінок на 190—200 г менша від маси мозку в чоловіків.

Головний мозок розвивається з переднього розширеного відділу мозкової трубки, а із заднього відділу утворюється спинний мозок. Спочатку за рахунок перетяжок утворюється три мозкові пухирі: передній, середній і задній (ромбоподіб­ний). У подальшому передній і задній пухирі поділяються на два пухирі, тобто утворюються п'ять мозкових пухирів, які да­ють початок п'яти відділам головного мозку: кінцевому, про­міжному, середньому, задньому і довгастому.

Залишки порожнини мозкових пухирів і нервової трубки утворюють мозкові шлуночки і центральний канал спинного мозку, де міститься спинномозкова рідина. У головному мозку виділяють три великі частини: кінцевий мозок, мозочок і сто­вбур головного мозку, який включає довгастий, задній, серед­ній та проміжний мозок.

Довгастий мозок

Довгастий мозок (medulla oblongata, s. bulbus, s. myelencephalon) є безпосереднім продовженням спинного мозку в стовбур головного мозку. Він міститься в порожнині черепа на схилі че­репа і має форму цибулини (bulbus) завдовжки близько 2,5 см. Верхньою межею є поперечна борозна, яка відділяє довгастий мозок від мосту, а нижньою — місце виходу корінців першої пари шийних спинномозкових нервів, що відповідає рівню ве­ликого потиличного отвору.

Зовнішня будова довгастого мозку

Довгастий мозок має передню, задню і дві бічні поверхні, які розділені борознами. Борозни довгастого мозку є продов­женнями однойменних борозн спинного мозку. Між передньою серединною щілиною і передньою бічною борозною є випуклі валики — піраміди, які поступово звужуються донизу. Латеральніше від них знаходяться підвищення овальної форми — оливи. На задній поверхні довгастого мозку, по боках від зад­ньої серединної борозни, є ніжний (стрункий) і клиноподібний пучки, які відділені один від одного задньою проміжною бо­розною. Вищезгадані пучки, розширюючись, утворюють одно­іменні горбки. Задня поверхня довгастого мозку бере участь в утворенні дна IV шлуночка.

Внутрішня будова довгастого мозку

У довгастому мозку біла речовина розташована на поверх­ні, а в середині міститься сіра речовина з утворенням ядер: яд­ра оливи, ніжне ядро і клиноподібне ядро, ядра сітчастої (ретикулярної) формації, ядра IX—XII пар черепних нервів. Біла речовина представлена короткими і довгими пучками власних волокон, які проходять транзитно через довгастий мозок. Най­важливішими утворами білої речовини довгастого мозку є піра­міди та присередні петлі. Піраміди утворені аксонами нейронів кори головного мозку. На межі зі спинним мозком 5/6 воло­кон пірамід перехрещуються з утворенням перехрестя піра­мід — переднє рухове (вентральне моторне) перехрестя. Пере­хрещені аксони спускаються далі по бічних канатиках спин­ного мозку, а неперехрещені — по передніх канатиках спинного мозку. Присередні петлі представлені аксонами ніжного і кли­ноподібного ядер, які йдуть від довгастого мозку до таламуса. Волокна присередньої петлі перехрещуються, утворюючи пе­рехрестя петель — заднє чутливе (дорзальне сенсорне) пере­хрестя.

Мозковий міст

Міст (pons) має вигляд поперечно розташованого валика бі­лого кольору, який зверху межує із середнім мозком, знизу — з довгастим, а по боках переходить у середні ніжки мозочка, які занурюються в його товщу.

Задня поверхня мозкового мосту бере участь в утворенні дна IV шлуночка. Міст має довжину 25—ЗО мм. По серединній лінії передньонижньої поверхні мосту проходить основна бо­розна, де лежить базилярна (основна) артерія.

Внутрішня будова мосту

На поперечному зрізі мосту видно, що він складається із передньої, або вентральної, частини і меншої, дорзальної, або покришки. Межею між ними є товстий пучок волокон, які йдуть поперечно і належать до провідних шляхів слухового аналізатора — трапецієподібне тіло, у ділянці останнього зна­ходяться його переднє та заднє ядра.

Передня і задня частина мосту утворені сірою і білою ре­човинами, однак у передній частині переважає біла речовина, яка складається із поздовжніх і поперечних волокон, серед яких містяться власні ядра мосту. У покришці мосту знахо­диться біла речовина, яка представлена пучками волокон, але їх значно менше, ніж у передній частині, і сіра речовина У вигляді скупчення — ядер. До ядер покришки відносять ядра ретикулярної формації, V—VII черепних нервів, верхніх олив.

Фізіологія довгастого мозку і мосту

Довгастий мозок і міст виконують рефлекторну та провід­никову функції. Остання зумовлена тим, що через довгастий мозок і міст проходять висхідні (аферентні) та низхідні (ефе­рентні) шляхи. По нервових волокнах цих шляхів імпульси передаються зі спинного мозку в головний, а з головного у спин­ний. Є також провідні шляхи, які з'єднують ядра довгастого мозку і мосту з іншими відділами ЦНС.

Ядра довгастого мозку і мосту пов'язані між собою і функ­ціонально є центрами різних рефлекторних актів. Через довгас­тий мозок здійснюються наступні рефлекси: серцево-судинні, які регулюють діяльність серця і кровоносних судин; дихан­ня; травні (ссання, ковтання, слиновиділення тощо); захисні (чхання, кашлю, блювання тощо); установчі рефлекси, які за­безпечують тонус м'язів, необхідний для підтримання пози; ла­біринтні рефлекси, які сприяють правильному розподілу м'я­зового тонусу між окремими групами м'язів.

Мозочок

Мозочок (cerebellum) розташований позаду від довгастого мозку та мосту. У ньому виділяють дві півкулі та черв'як, на по­верхні яких виявляють різні за глибиною щілини, які поділя­ють мозочок на значну кількість часток та часточок. Мозочок складається із сірої та білої речовини. На поверхні мозочка сі­ра речовина утворює суцільний шар — кору мозочка, яка має тришарову будову (молекулярний, гангліозний та зернистий шари). Під корою міститься біла речовина, а всередині — ядра (зубчасте, кульоподібне, коркоподібне, ядро вершини). Розта­шування білої речовини щодо кори мозочка нагадує розгалу­ження дерева і отримало назву "дерево життя" (ця картина виявляється на сагітальному розрізі мозочка). Мозочок за до­помогою трьох пар ніжок з'єднується зі стовбуром мозку; ниж­ні — з'єднують мозочок із довгастим мозком, середні — із мос­том, верхні — із середнім мозком.

У мозочку сконцентровані центри несвідомої координації ру­хів тіла та рівноваги, крім того, він підтримує тонус м'язів, тут знаходяться підкіркові центри вегетативної нервової системи.

При ушкодженні мозочка спостерігаються різноманітні порушення рухових функцій, які залежать від локалізації, ступеня ушкодження тощо:

атаксія — порушення координації рухів, що характери­зується втратою узгодження між скороченням м'язів-синергі­стів та м'язів-антагоністів;

астенія характеризується м'язовою слабкістю і швид­ким настанням утоми м'язів;

дистонія — порушення тонусу м'язів;

дисметрія — порушення амплітуди рухів;

інтенційний тремор проявляється тремтінням м'язів під час виконання довільних рухів та ін.

При ушкодженні мозочка виникають також запаморочен­ня, деякі вегетативні порушення.

Шлуночок

IV шлуночок є похідним заднього мозкового пухиря. У зв'яз­ку з цим його порожнина з'єднується з центральним каналом спинного мозку і водопроводом середнього мозку. Нижня стін­ка — ромбоподібна ямка (назва походить від форми) є дном IV шлуночка, вона утворена задньою частиною мосту і довгас­того мозку та обмежена верхніми і нижніми ніжками мозочка. На ромбоподібну ямку проектуються ядра V—XII пар черепних нервів. Медіально проектуються рухові ядра, латерально — чутливі, між ними — вегетативні. Верхня стінка, або покрів­ля, утворена двома пластинками, які мають назву верхнього та нижнього мозкових парусів. Нижній мозковий парус вистеле­ний листком судинної оболони головного мозку, судини якої утворюють судинне сплетення IV шлуночка. Вважають, що судинне сплетення продукує спинномозкову рідину.

Л Е К Ц І Я № 13