Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц ПЕДАГОГІЧНА МАЙСТЕРНІСТЬ ЯК МИСТЕЦЬКА ДІЯ.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
408.21 Кб
Скачать

О

21

.А.Пшенічнікова «Основи педагогічної майстерності»

Тема: педагогічна майстерність як мистецька дія план

  1. Театральне мистецтво у вимірах педагогіки.

  2. Елементи акторської та режисерської майстерності у педагогічній діяльності.

  3. Педагогічний артистизм і талант вчителя

  4. Принципи системи Станіславського і урок.

Література

  1. Педагогічна майстерність:Підручник / І.А.Зязюн.-К.: Вища шк.,1997.- С.84-128, 128-138.

  2. Основи педагогического мастерства:Учебное пособие для спец. висш. учебн. заведений. / И.А. Зязюн, И.Ф.Кривонос, Н.Н.Тарасович и др., под ред.И.А. Зязюна.-М.: Просвещение,1989.- C.50-71.

  3. Педагогічна майстерність: Підручник / І.А.Зязюн, Л.В.Крамущенко, І.Ф.Кривонос та ін.; За ред. І.А.Зязюн. – 2-ге вид., допов. І переробл. – К.: Вища шк., 2004.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

  1. Урок театр одного актора.(стор.128-138).

  2. Елементи акторської і режисерської майстерності в педагогічній діяльності вчителів-новаторів.(“Педагогічний пошук”).

  3. Підготувати виступ за статтею.(Журавленко І.”Елементи артистизму в діяльності педагога”-журнал “Початкова школа”№1,1998р.)

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ: Елементи акторськоїї і режисерської майстерності в педагогічній діяльності вчителів-новаторів та творчо працюючих вчителів.

  1. Театральне мистецтво у вимірах педагогіки.

Розгляньмо кілька уривків з дуже важливої для нашого часу праці К.Д.Ушинського «Людина як предмет виховання...». Надрукована в 1868р.,вона залишається й нині дуже важливою для педагога, бо стосується найважливіших методологічних узагальнень.

Одне з них – розуміння педагогіки як мистецтва. Вдумайтесь: «... ні політику, ні медицину, ні педагогіку не можна назвати науками у цьому строгому розумінні, а тільки мистецтвами, які мають на меті не вивчення того, що існує незалежно від волі людини... Наука лише вивчає те, що існує або існувало, а мистецтво прагне творити те, чого ще немає...»

І ще одна цитата із згаданої праці: « Педагогіка – не наука, а мистецтво найбільше, найскладніше, й найнеобхідніше з усіх мистецтв. Мистецтво виховання спирається на науку. Як мистецтво, складне й образне, воно спирається на безліч обширних і складних наук (три найважливіші з них, на думку К.Д.Ушинського, фізіологія, психологія та логіка); як мистецтво, воно, крім знань, потребує здібності й нахилу, і як мистецтво ж, воно прагне до ідеалу, якого вічно намагаються досягти і який цілковито ніколи недосяжний: до ідеалу досконалої людини».

Серед засобiв, якi впливають на формування особистостi майбутнього вчителя, вдосконалення педагогiчної майстерностi, важливе мiсце посiдає театральна педагогiка, здобутки якої лежать в основі сучасних підходів до розуміння сутності педагогічного артистизму та його формування.

Вузькопрофільна педагогічна галузь - театральна педагогіка, - досліджуючи специфіку театру через сценічну дію, фізичну і психічну змістовність акторської творчості, дуже близької до педагогічної, торкнулась основоположних питань педагогіки як мистецтва.

Один з найбільш авторитетних вчених у галузі педагогічної майстерності І.Зязюн вбачає у театральній педагогіці ефективний компонент освітньо-виховної дидактики, значне нововведення, перспективне для реалізації у практиці освіти і виховання в цілому Він переконаний: використовуючи надбання театральної педагогіки, зокрема систему К.Станіславського, педагог будь-якого профілю дістане відповіді на непрості проблемні питання освіти і виховання людини, які, на жаль, у підручниках з педагогіки залишаються поза увагою. На його думку, кожен, хто обирає педагогічну професію, стикається з тим, що в теорії педагогіки немає розділу, присвяченого розвиткові практичних умінь на підсвідомому рівні. З'ясувавши сутність естетичних почуттів, їх змістовну наповненість, майбутні спеціалісти матимуть змогу екстраполювати їх не тільки в акторську, але й педагогічну дію. "Здатність і вміння володіти власними почуттями, використовуючи їх з допомогою техніки і технології фахового вибору для спілкування з людьми, для розвитку і удосконалення їх людяності - чи не найперший показник майстерності актора і педагога", - пише І.Зязюн у популярній науковій праці "краса педагогічної дії".

У сучасній педагогіці виявлено основні шляхи впровадження театрального мистецтва у професійну підготовку майбутніх вчителів:

  • оволодіння основами теорії сценічної діяльності;

  • створення умов для розвитку артистичних умінь;

  • раціональне використання ознак подібності і відмінності у професійній діяльності актора (режисера) і педагога.

Ефективність використання театральної педагогіки в професійній підготовці і процесі саморозвитку вчителя обумовлена тим, що:

— через специфіку своєї професії педагог постійно знаходиться у взаємодії, як з учнями, так і з колегами. Окрім цього в основі вмісту його навчального предмету практично завжди лежить дослідження взаємодії, будь то математичні або стосунки героїв літературного твору; вектором інтересу театру завжди були людські відносини, взаємодія людини і світу, а саме їх в першу чергу за допомогою гри досліджує театр.

— професія вчителя має багато загального з професіями актора і режисера. Публічність — специфіка педагогічної і акторської професійної ситуації.

Професія вчителя — одна з тих рідкісних професій, де особистість педагога, його досвід, характер, світогляд є інструментом професійної діяльності. Складність педагогічної професії полягає у її поліфункціональності: "вчитель - "один бог у трьох особах". Він драматург (бо сам складає сценарій кожного уроку), він режисер (а кожний урок - це в певній мірі прем'єра), він виконавець головної ролі, і при цьому сам себе одягає, робить зачіску і обслуговує, забезпечує порядок на уроці... крім того, сама тривалість публічної творчості вчителя підкреслює особливу складність його праці. Вчитель публічно працює на день мінімум три-чотири години (це уроки), а якщо ще ("ще" - щоденна позакласна робота одна-дві години), то публічність його творчості сягає п'яти-шести годин".

«Я — інструмент свій», — говорив про єство акторської професії великий російський актор Михайло Чехов. Ці слова повною мірою можна віднести до професії вчителя. Як актор, так і вчитель впливає на відчуття і розум глядачів — учнів, адресуючись до відчуття, пам'яті, думки, волі слухача. Заразливість, переконливість, артистизм вчителя, як і актора, можуть забезпечити йому успіх. Як режисер в процесі репетицій, так і вчитель на уроці повинні володіти здатністю яскравої емоційно-вольової дії на акторів або учнів. Вчителеві необхідно побудувати логіку навчального процесу так, щоб він був сприйнятий і зрозумілий учнями. Режисер також вибудовує драматургічну логіку майбутнього спектаклю.

Розв’язати ряд навчально-виховних проблем у сучасній школі можливо, застосовуючи елементи театральної педагогіки. У процесі навчання через театралізацію, у спільній творчості вчителя та учнів відбуватиметься усвідомлення явищ навколишнього світу способом занурення і проживання в образах, які дають сукупність цілісних знань про людину, її призначення і роль в житті суспільства, її відношення до навколишнього світу, її діяльності, про її думки і відчуття, етичні і естетичні ідеали. Театралізація розглядається і як творчий метод виховної роботи, суть якого полягає в показі, пожвавленні, художньому осмисленні того або іншого факту, документа, події (Д. М. Генкін). Психолого - педагогічний аспект театралізації як творчого методу можна розглядати з позиції вчителя як режисера навчально-виховного процесу у школі.

Діти повинні вчитися з  задоволенням, з  цим згодні і  вчителі, і  учні. І  в  цьому вічна проблема дидактики. Як цього досягти? Школяр духовно дозріває лише у тому випадку, якщо відчуває, що вчитель розповідає «особисто для нього», коли відчуття вчителя «стикаються» з  його відчуттями (І. Д.  Чечель). У  молодшому шкільному віці цьому сприяє гра, «...діти...ще немов несуть в  собі пам'ять про  це і  віддаються „божественному“ заняттю - грі, до того, як почнеться турбота і  праця для користі» (Г. Д.  Гачев). Ще в XVI  столітті Я. А. Коменський писав, що «всяка школа може стати універсальною грою, якщо ми  постараємося вірно і  м'яко упорядковувати природні інстинкти, коли вони самі проявляються...».

Перш ніж учити творчості, треба самому зрозуміти і відчути, що таке творчий стан, де криються власні творчі ресурси, як їх відкривати і поповнювати і які можуть бути результати.