Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готуємося до іспитів з ДУМ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
753.15 Кб
Скачать

Для тих, кому цікаво… (додатковий матеріал до заняття )

В останні роки стало очевидно, що кожний, хто прагне не тільки вижити, але і процвітати у наш буремний час, має і в теорії, і на практиці осягти таку нелегку, але потрібну науку, як конфліктологія.

З погляду теоретичного знання, конфліктологія як наука знаходиться лише на початку свого розвитку. «Тому поки вона виступає як мистецтво суперечки, ведення переговорів і вирішення конфліктів»,– пише В.І. Андрєєв.

Конфліктологія спирається на синтез соціально-психолого-педагогічного знання про закономірності, принципи, правила вирішення конфліктів, а також методи їхнього передбачення.

Суперечка, її цілі й підходи

Багато керівників задумувалися, наприклад, над тим, чому не всі підлеглі дозволяють собі сперечатися, відстоювати свою точку зору? На словах майже всі керівники висловлюють бажання, щоб їх підлеглі в процесі ділової міжособистісної комунікації виявляли велику активність та ініціативу у відстоюванні своєї точки зору, але далеко не всі дійсно хочуть цього. Можна виділити деякі причини, внаслідок яких підлеглі вкрай неохоче вступають у суперечку з керівниками:

Почуття власної безпеки. Підлеглі «бояться за власну шию». Вони нерідко доходять висновків, що люди, які завжди погоджуються з керівником, як правило, швидше просуваються по службових сходах, ніж ті, хто висловлює власну, нехай навіть дуже розумну й ділову думку.

Статус розходжень. Розходження в думках часто перешкоджає встановленню успішних ділових і міжособистісних відносин, особливо якщо такий керівник постійно підкреслює зверхність свого положення і не допускає ніякого міжособистісного зближення з підлеглим.

Минулий досвід. Маючи «багатий» досвід спроб ведення суперечок з керівниками, підлеглі починають відчувати марність хоч якоїсь боротьби за власну думку.

Манера керівника ухвалювати рішення. Якщо серед підлеглих сформувалася думка, що хто б і що б керівнику не говорив, він усе рівно залишиться при своїй думці, навряд чи хтось ризикне сперечатися з таким керівником.

Репутація керівника. Рідко, але все-таки буває, коли керівник має репутацію людини злопам'ятної, мстивої, що ніколи нічого не забуває і не прощає. У ситуації такого роду є сумнівним сперечання підлеглих з керівником.

Диспут, дискусія, полеміка

Слово «диспут» походить від латинського disputo – міркую. У тих ситуаціях, коли йдеться про диспут, мається на увазі колективне обговорення моральних, політичних, літературних, наукових, професійних і інших проблем, на які немає одностайного погляду. У процесі диспуту учасники висловлюють різні судження, точки зору й оцінки тих чи інших подій чи проблем.

Під дискусією, звичайно, мається на увазі публічне обговорення яких-небудь проблем, суперечливих питань. Дискусія часто розглядається як метод, що активізує процес навчання, вивчення складної теми, проблеми, що вклинюється в контекст тощо. Слово «полеміка» походить від грецького polemikos, що означає «ворожий», «войовничий». Неважко зрозуміти, що для полеміки також характерна процедура суперечки, але суперечки, що призводить до конфронтації й боротьби принципово протилежних думок і підходів у рішенні визначених проблем.

Відомо, що дискусії й диспути найчастіше ведуть до мирного результату подій, до колективного пошуку істини. Ціль же полемічної суперечки – здобути перемогу над супротивником будь-що-будь.

СУПЕРЕЧКА – це характеристика процесу обговорення проблеми, спосіб її колективного дослідження, при якому кожна зі сторін, аргументуючи (відстоюючи) і спростовуючи (опонуючи) думку співрозмовника (супротивника), претендує на монопольне встановлення істини.

У процесі ведення суперечки в явному чи прихованому вигляді виявляється деяке протиріччя, що дозволяє сформулювати проблему. У ході колективного обговорення або відбувається вирішення проблеми, або кожна із протиборчих сторін залишається при своїй думці.

Цілі ведення суперечки можуть бути розділені на дві групи: конструктивні й деструктивні.

Перелічимо найбільш характерні конструктивні цілі ведення дискусії, суперечки:

  • обговорити всі можливі варіанти вирішення проблеми;

  • виробити колективну думку, колективну позицію з якого-небудь питання;

  • привернути увагу до проблеми якнайбільше зацікавлених і компетентних осіб;

  • спростувати ненауковий, некомпетентний підхід до вирішення проблеми, викрити помилкові чутки;

  • залучити на свою сторону більше осіб, готових до співробітництва;

  • оцінити можливих однодумців і супротивників.

Деструктивні цілі:

  • розколоти учасників суперечки на дві непримиренні групи;

  • завести проблему в тупик;

  • перетворити дискусію на схоластичну суперечку;

  • розгромити «інакомислячих», дискредитувати опозицію.

Але очевидно, що цих цілей (як конструктивних, так і деструктивних) значно більше.