Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп_пр_метод для курсових_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА МАСОВИХ КОМУНІКАЦІЙ

кафедра правового забезпечення господарської діяльності

ТЕМАТИКА І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

з навчальної дисципліни

"ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО"

для освітньо-кваліфікаційного рівня

СПЕЦІАЛІСТ

за напрямом 0601 "Право"

всіх форм навчання

Харків 2011

Міністерство внутрішніх справ україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА МАСОВИХ КОМУНІКАЦІЙ

кафедра правового забезпечення господарської діяльності

дисципліна ПГосподарське право

(повне найменування дисципліни)

Напрямок підготовки 6.0601 Право

(шифр і найменування)

Спеціальність 7.060.101 Правознавство

(шифр і найменування спеціальності)

Спеціалізація господарсько-правова

(найменування)

Ф орма навчання усі форми навчання

(денна, заочна)

Харків 2011

Рекомендовано до друку

Методичною радою Харківського національного

університету внутрішніх справ,

протокол № __

від "__" _______________ 2011 р

Тематика і методичні вказівки з підготовки курсових робіт з навчальної дисципліни "Господарське право".- Харків: Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011.- с.

Укладачі:

Жорнокуй Ю.М. - канд. юрид. наук, доцент, завідувач кафедри правового забезпечення господарської діяльності ННІ ПЕС ХНУВС (загальне керівництво, вступ; теми 1, 10, 11, 14, 18, 19, 21, 29);

Карчевський К.А. – канд. юрид. наук., доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності ННІ ПЕС ХНУВС (теми 2, 3, 4, 5, 20, 22);

Чапічадзе Я.О. – канд. юрид. наук, доцент, ст. викладач кафедри правового забезпечення господарської діяльності ННІ ПЕС ХНУВС (теми 6, 25, 26);

Полтавський О.В. – канд. юрид. наук, доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності ННІ ПЕС ХНУВС (теми 7, 15, 16, 27, 30);

Сергієнко В.В. - канд. юрид. наук, доцент, доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності ННІ ПЕС ХНУВС (теми 12, 13, 17);

Сядристий А.О. – викладач кафедри правового забезпечення господарської діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ (теми 8, 9, 23, 24, 28);

Рецензенти: завідувач кафедрою правового регулювання економіки ХНЕУ, к.ю.н., доцент В.В.Сергієнко; завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін ННІ ПЕС ХНУВС к.ю.н. О.В. Соболєв.

Рекомендовано до друку

Вченою радою навчально-наукового інституту права та масових комунікацій Харківського національного

університету внутрішніх справ,

протокол № __

від "__" ___________ 2011 р

Обговорено на засіданні кафедри правового забезпечення господарської діяльності навчально-наукового інституту права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ,

протокол № ____

від "___" __________ 2011 р.

© Жорнокуй Ю.М. та ін.., 2011

© Харківський національний університет внутрішніх справ, 2011

ВСТУП

Навчальна дисципліна "Господарське право" розрахована на поглиблене вивчення правовідносин, що виникають в процесі здійснення господарювання, тверде опанування правовим механізмом їх регулювання, отримання необхідних навиків кваліфікації господарської діяльності та захисту майнових, особистих немайнових прав, організаційних та управлінських відносин.

Однією з форм опанування та закріплення знань вказаною навчальною дисципліною є підготовка курсової роботи з певного напрямку правового регулювання господарської діяльності та захист прав суб’єктів відповідних правовідносин. Через досконале виявлення та пізнання конкретного питання чи теми досягається можливість поглибленого засвоєння суміжних інститутів.

Під час написання курсової роботи варто уважно слідкувати за змінами чинного законодавства та публікаціями в періодичних виданнях з проблем здійснення та регулювання господарської діяльності.

Підготовка роботи має починатися із глибокого засвоєння питань теми на рівні навчальної літератури, вивчення нормативного масиву, додаткової літератури, судової та адміністративної практики. При необхідності рекомендується звертатись за консультацією на кафедру.

Під час написання курсової роботи варто звернути увагу на її оформлення, яке повинно бути акуратним і містити:

1) план, який визначає предмет дослідження, вказує доцільність дослідження та його структуру, дає короткий огляд літератури, яка використана;

2) основна частина, що підрозділяється на розділи;

3) висновки, рекомендації;

4) довідкову частину, що включає титульний лист, анотацію, список використаної літератури;

5) додаток – таблиці, зразки документів, рішення судових органів.

Тема курсової роботи обирається в залежності від номеру прізвища студента за списком у групі.

Загальний обсяг курсової роботи (окрім третьої частини) повинен бути не менше 25-30 сторінок машинописного тексту (полуторний інтервал, 14 кегль, шрифт Times New Roman, параметри сторінки: ліве поле – 25 мм, всі інші – 20 мм) на аркушах стандартного типу А4, сторінки курсової роботи нумеруються.

В розгорнутому вступі слід звернути увагу на актуальність вибраної теми, рівень її дослідження у наукових статтях, монографіях, проводиться їх аналіз і оцінка.

Основна частина (зміст роботи) передбачає обов’язкове використання фактичного матеріалу з детальним аналізом законодавства.

Висновки щодо проведеного дослідження у формі власної точки зору щодо певного нормативно-правового акту (його статей), власних пропозицій чи констатації особистого бачення стану законодавства за обраною проблематикою. Не припускається виписування абзаців і речень із різних підручників.

Робота повинна мати самостійний характер, повністю розкривати зазначені питання плану.

Готова і належним чином оформлена курсова робота подається в деканат у встановлені терміни, але не пізніше ніж за місяць до початку відповідної сесії. При поданні роботи в період сесії кафедра не гарантує її рецензування у встановлені терміни із всіма наслідками, що випливають з цього.

Зареєстрована та подана на кафедру робота рецензується у семиденний строк з моменту одержання її викладачем. У рецензії вказуються як позитивні, так і негативні аспекти роботи, окремо зазначаються питання, що виносяться на захист. Проте під час захисту комісія має право задавати інші питання за обраною проблематикою (темою).

Під час захисту автор курсової роботи повинен давати чіткі та аргументовані відповіді, роботи пояснення за зауваженнями. Після цього знання оцінюються колегіально з виставленням відповідної оцінки.

Підставами для повернення роботи на доопрацювання є:

1) робота не має самостійного характеру (суцільне списування із літературних джерел, абсолютна тотожність з роботою іншого автора);

2) подання на рецензію ксерокопії (копії) роботи;

3) наявність грубих теоретичних помилок;

4) використання законодавства, яке втратило чинність або ж невикористання норм права взагалі;

5) не розкриття хоча б одного з питань передбачених планом курсової роботи;

6) не правильне оформлення курсової роботи щодо вимог передбачених методичними рекомендаціями;

7) відсутність практичної частини роботи або додатків до неї.

Доопрацьовані чи повністю перероблені роботи повертаються для рецензування обов’язково разом із попередньою роботою та рецензією на неї.

ЗМІСТ