Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп_пр_метод для курсових_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Методичні вказівки.

Перше питання роботи передбачає собою аналіз чинного законодавства України про патентування підприємницької діяльності. Автору необхідно розглянути не тільки основний закон про патентування –Закон України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності", а й зупинитися на нормах ГК України та підзаконних нормативних актів.

Під час розгляду другого питання, автору необхідно розкрити поняття патенту за законодавством України, а також детально вказати на існуючи об’єкти патентування, враховуючи, що перелік їх є вичерпним. Також необхідно зазначити хто має право на придбання торгового патенту та для кого це є обов’язком.

Трете питання теми присвячено аналізу порядку придбання торгового патенту в податкових органах. Автору необхідно вказати які документи необхідно надати при отриманні патенту, у який строк його можливо отримати та які особливі передумови необхідно існують для цього. Крім того, необхідно провести аналіз реквізитів торгового патенту, з вказівкою на можливі недоліки.

При відповіді на четверте питання необхідно вказати на різновиди патентів на здійснення підприємницької діяльності, а також надати їх стислу характеристику, вказуючи при цьому вартість та строк дії кожного із патентів.

В п’ятому питанні має бути надана характеристика правомірного використання торгового патенту суб’єктами підприємницької діяльності та вимоги щодо наявності патенту в місці здійснення підприємництва. Також необхідно вказати на відповідальність, яка може настати у разі недотримання умов законодавства про патентування.

Тема 8. Правове становище акціонерного товариства відкритого типу.

План.

Вступ.

1. Поняття та передумови виникнення акціонерного товариства відкритого типу.

2. Порядок створення акціонерного товариства відкритого типу.

3. Права та обов’язки акціонерів відкритого акціонерного товариства.

4. Порядок управління відкритим акціонерним товариством.

5. Види акцій акціонерного товариства.

Висновки.

Методичні вказівки.

При розгляді першого питання необхідно звернути увагу та підкреслити те, що однією з найбільш поширених організаційно-правових форм підприємницької діяльності є акціонерне товариство взагалі та відкрите акціонерне товариство зокрема. Переваги акціонерних товариств визначились історично та визнаються, як правило, у всіх країнах з ринковою економікою. По-перше, акціонерні товариства дають можливість концентрувати капітал, по-друге, важливою рисою акціонерного товариства є відсутність відповідальності акціонерів за зобов’язаннями товариства. Автору необхідно зробити історичний аналіз розвитку акціонерних товариств та зробити власні висновки з цього приводу.

Розкриваючи друге питання необхідно висвітлити наступне: розглянути порядок створення акціонерного товариства відкритого типу та вказати відмінності цього порядку від порядку створення акціонерного товариства закритого типу; розкрити правове становище засновників, їх відповідальність та функції після створення акціонерного товариства; установчі документи акціонерного товариства відкритого типу, вимоги до їх змісту та форми; порядок формування та розмір статутного фонду (капіталу); розкрити та охарактеризувати правові норми, що регулюють державну реєстрацію акціонерного товариства відкритого типу, розкрити повноваження реєстраційних органів.

У третьому питанні необхідно визначити правовий статус акціонера, визначити момент виникнення в акціонера прав або їх частини. Аналізуючи права акціонерів, слід класифікувати їх на групи за обраним критерієм: майнові і немайнові; розкрити їх зміст. Крім того, необхідно з’ясувати обов’язки акціонерів та їх вплив на визначення його правового становища.

Розглядаючи четверте питання слід зазначити, що безпосереднє регулювання управління акціонерним товариством відкритого типу здійснюється за допомогою локальних нормативних актів (установчих документів). Слід вказати, що управління – це комплекс дій необхідних для формування й досягнення цілей організації і тому правильне закріплення утворення системи контролю за правлінням для недопущення зловживань має велике значення. Також необхідно розкрити порядок вибору моделі управління, визначити компетенцію загальних зборів акціонерів, порядок їх скликання, підготовки голосування. Окреслити компетенцію ради директорів, наглядової ради, їх відповідальність (переваги та недоліки одноособових та колегіальних виконавчих органів), а також розглянути склад, функції та компетенцію ревізійної комісії акціонерного товариства відкритого типу.

В останньому питанні слід розкрити поняття категорії "акція" та її види, які може випускати акціонерне товариство відкритого типу. Порядок емісії акцій. Обсяг прав та обов’язків акціонера в залежності від виду акцій.