Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп_пр_метод для курсових_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Тема 15. Правове становище підприємств та їх об’єднань.

План.

Вступ.

1. Поняття підприємства в законодавстві України та його ознаки.

2. Види підприємств.

3. Стадії створення підприємства та його керівні органи.

4. Правовий режим майна підприємства.

5. Поняття об’єднання підприємств, їх види та правове становище.

Висновки.

Методичні вказівки.

В першому питанні автору необхідно проаналізувати як визнається підприємство у різних нормативних актах, зокрема у ГК України та ЦК України. Рекомендується здійснити порівняльну характеристику чинного та колишнього законодавства про підприємства, виконуючи таким чином ретроспективний аналіз цього законодавства. У кінці цього аналізу автору необхідно вказати, які на його думку мають переваги та недоліки поняття категорії "підприємство" на сьогодні у порівнянні з визначенням, яке містилося в законодавстві що втратило чинність. Також необхідно вказати на ознаки підприємства, яке є юридичною особою.

В другому питанні автору необхідно вказати які види підприємств існують в Україні, з чіткою вказівкою на критерій поділу та проведенням загальної короткої характеристики кожного виду. Крім того, необхідно провести різницю між статутними та договірними підприємствами, державними та приватними і т.п.

Трете питання має бути присвячене аналізу стадій створення підприємства від його початкової ініціативної до заключної – легалізаційної стадії. Автору чітко необхідно обгрунтувати особливості правових дій на кожній окремій стадії. При відповіді на це питання необхідно вказати також хто здійснює керівництво підприємством та вказати його складові структурні елементи.

В четвертому питанні необхідно вказати на те, яким чином підприємство може отримувати майно та на підставі якого майна воно може бути створенея. При цьому необхідно використовувати положення Закону України "Про власність", а також норми ЦК та ГК України.

Розгляд п’ятого питання передбачає проведення аналізу підприємств, які незалежно від форми власності, мають право об’єднувати свою виробничу, наукову, комерційну та іншу діяльність і створювати господарські об’єднання. При цьому необхідно звернути увагу на різницю між правовим становищем суб’єктів – членів таких об єднань та провести аналіз правового становища договірних та статутних об’єднань підприємств.

Тема 16. Загальна характеристика припинення господарської діяльності. Реорганізація та ліквідація суб’єктів підприємництва.

План.

Вступ.

1. Поняття припинення господарської діяльності.

2. Підстави, способи і форми припинення господарської діяльності.

3. Реорганізація юридичної особи: способи, підстави і порядок.

4. Ліквідація суб’єкта господарювання: підстави та порядок.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розкриваючи зміст першого питання необхідно звернути увагу на те, що припинення господарської діяльності можливо у двох формах: припинення зайняття конкретним видом господарської діяльності та припинення суб’єкта господарювання, тобто здійснення ним підприємницької діяльності. Крім того, безумовно, необхідно надати загальне визначення припинення господарської діяльності. Також окреслити основні нормативні акти, що регулюють процедуру припинення господарської діяльності, та правові наслідки такого припинення.

У другому питанні необхідно дати визначення таким загальним поняттям як підстави, способи та форми припинення господарської діяльності. Розглянути види підстав, види способів та форм припинення господарювання. Визначити загальні правові характеристики та наслідки різних способів та форм припинення господарської діяльності.

Розкриваючи третє питання курсової роботи за вказаною темою необхідно розглянути способи реорганізації юридичних осіб та виявити їх сутність. Розглянути підстави реорганізації юридичних осіб – суб’єктів господарювання. Також потрібно розглянути порядок того чи іншого способу реорганізації. Визначити поняття розподільного або передаточного балансу, поняття правонаступництва.

В останньому питанні потрібно докладно розглянути різні юридичні підстави ліквідації суб’єкта господарської діяльності. Також слід дослідити поняття ліквідаційної процедури та її основні етапи та охарактеризувати кожен з таких етапів. Зазначити особливості ліквідації суб’єкта господарської діяльності у зв’язку з банкрутством. Визначити компетенцію ліквідаційної комісії, визначити поняття ліквідаційного балансу. Необхідно також зазначити черговість задоволення вимог кредиторів та порядок розподілу статутного капіталу між засновниками корпоративних юридичних осіб.