Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп_пр_метод для курсових_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Тема 20. Правове регулювання торговельної діяльності.

План.

Вступ.

1. Поняття та види торговельної діяльності.

2. Організаційно-правові форми торговельної діяльності.

3. Публічні вимоги щодо прядку здійснення торговельної діяльності.

4. Облік розрахункових операцій у сфері торгівлі.

Висновки.

Методичні вказівки.

При розгляді першого питання слід звернути увагу, що діяльність суб’єктів господарювання у сфері торгівлі регламентується значним масивом нормативних актів: ЦК України та ГК України, Законами України "Про захист прав споживачів", "Про споживчу кооперацію", "Про забезпечення санітарного й епідеміологічного благополуччя населення", "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності", "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг" та ін. Автор повинен навести поняття правової категорії "торговельна діяльність" та вказати її ознаки. Крім того, необхідним є викоалення видів діяльності, що визнається торговельною з вказівкою на критерії такого поділу.

При викладенні другого питання слід звернути увагу на те, що чинне законодавство дозволяє здійснювати торговельну діяльність у різних організаційно-правових формах. Відповідно до п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку заняття торговельною діяльністю і Правил торговельного обслуговування населення" торговельна діяльність може здійснюватися суб’єктами господарювання як зі створенням, так і без створення юридичної особи. В зв’язку з викладеним автору необхідно дати детальний правовий аналіз вказаним організаційно-правовим формам та особливостям здійснення торговельної діяльності з їх використанням.

Під час написання третього питання слід враховувати, що до суб'єктів торговельної діяльності крім загальних вимог, що встановленні чинним законодавством стосовно всіх суб’єктів господарської діяльності, встановлюються особливі вимоги, що стосуються місця і правил здійснення торговельної діяльності. Законодавством з питань торгівлі визначені також вимоги до устаткування і оснащення торговельних місць, оформлення вивісок, приміщень, необхідної інформації для покупців, до режиму роботи підприємства, а також встановленні вимоги щодо дотримання прав і інтересів споживачів, санітарних правил, порядку введення облікових документів, спеціальних вимог до торгівлі окремими видами товарів тощо.

Стосовно четвертого питання зауважимо, що важливим у сфері публічних відносин суб’єктів торговельної діяльності є дотримання ними вимог щодо обліку розрахункових операцій, яким визнається встановлена законодавством сукупність вимог до суб’єктів торговельної діяльності щодо організаційно-технічних засобів та способів відображення розрахункових операцій за торговельними угодами. Автору необхідно викласти основні засоби та способи контролю розрахункових операцій у торговельній діяльності – застосування реєстраторів розрахункових операцій, застосування книг обліку розрахункових операцій, застосування розрахункових книг тощо.