Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарський процес практичні .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Завдання до практичних занять

з господарського процесу

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Навчальна дисципліна "Господарський процес" включає в себе теми,присвячені

вивченню окремих аспектів судового розгляду справ, пов’язаних із господарсь-

кими спорами.

Мета видання - надати допомогу студентам у самостійній роботі над вивченням тем курсу шляхом відзначення найбільш істотних для розуміння тем положень господарсько-процесуального законодавства, а також отримання практичних навичок у розв'язанні завдань, що вино­сяться на практичні заняття.

Підготовку до занять слід розпочинати відповідно до рекомендацій, що надані до кожної теми курсу й орієнтують на засвоєння мінімально достатнього для розуміння теми обсягу інформації. Після опрацювання положень відповідного розділу навчального посібника та лекційного ма­теріалу, слід ознайомитися з нормативними актами й рекомендованою літературою.

Під час вирішення завдань необхідно ретельно вивчити їх зміст і чіт­ко визначити: які спірні правовідносини потребують з'ясування, якою правовою нормою вони регулюються, який порядок застосування відпо­відної норми. Завдання вважається вирішеним, коли за результатами його розв'язання студентом сформульовано основні положення мотивувальної та резолютивної частин рішення, ухвали, постанови тощо.

Процесуальні документи: претензії, відповіді на претензії, позовні заяви, відзиви на позовні заяви, ухвали, рішення і т. ін., - укладаються згідно з вимогами процесуального законодавства.

Під час вивчення тем курсу рекомендується користуватися та­кими підручниками та посібниками:

1. Конституція України.

2. Цивільний Кодекс України.

3. Господарський процесуальний Кодекс України.

4. Господарський процес: законодавство та практика застосування. Нав­

чальний посібник. Ч. 1 / Д.М. Притика, М.І. Тітов. - Харків: Консум, 1999.

5. Васильев С.В. Хозяйственный процесс: учебное пособие для подготовки к

зачету и экзамену. Издание 3-е перераб. и доп.-Харьков: Эспада, 2007.-

256 с.

6. Правове регулювання господарських відносин за участю промис­лових

підприємств / Підручник Міністерства освіти України. Гайворонський

В.М., Жушман В.П., Тітов М.І. та ін. - Харків: Право, 2000.

Крім зазначених підручників та посібників до кожної теми додається

перелік нормативних актів, роз'яснень Вищого господарського суду та юридич­ної літератури, які слід опрацьовувати для вирішення практичних завдань.

Тема 1. Судова влада й правосуддя в господарських відносинах. Господарські суди, їх функції та завдання. (семінарське заняття)

Під час вивчення положень цієї теми основну увагу потрібно звер­нути на місце органів господарського суду в системі органів судової вла­ди, на особливості визначення сфери їх компетенції порівняно із судами загальної юрисдикції.

Для більш глибокого розуміння сучасного етапу реформування ор­ганів судової влади необхідно ознайомитися з історією господарсько-су­дових органів, простежити динаміку зміни відношення суспільства до завдань господарського судочинства. У цьому контексті показовими є зміни правового статусу особи, на яку безпосередньо покладено завдан­ня вирішення цієї категорії спорів - від судді господарського суду.

Перед вивченням правил застосування законодавства під час вирі­шення спорів необхідно звернути увагу на систему пріоритетів у масиві законодавства, що регулює господарський обіг і порядок взаємодії нор­мативних актів різної юридичної сили - Конституції України, міжнарод­них угод, до яких приєдналася Україна, законів України, підзаконних нормативних актів органів виконавчої влади.

Завдання № 1

До господарського суду звернулося підприємство з позовом про ви­знання недійсним рішення Державної інспекції з контролю за цінами про застосовування фінансових санкцій за завищення ціни на бензин.

Зазначене рішення винесено у зв'язку з перевищенням граничної ціни на бензин, встановленої розпорядженням обласної державної адмі­ністрації.

1. Які обставини повинен з'ясовувати суд для правильного застосу­вання

законодавства під час вирішення цього спору?

2. Який порядок взаємодії нормативних актів різної юридичної сили існує в

Україні: Конституції України, законів та підзаконних норматив­них актів

органів виконавчої влади?

Завдання 2

До господарського суду Харківської області звернулося спільне під­приємство з іноземними інвестиціями "Норд" з позовом про визнання недійсною відмову Східної регіональної митниці в митному оформленні вантажу та стягненні зборів у порядку, передбаченому спеціальним за­конодавством України про режим іноземного інвестування станом на дату реєстрації внесеної інвестиції.

На момент звернення право позивача на митне оформлення вантажів у вищезгаданому порядку було підтверджено рішенням суду, яке набрало законної сили. Відповідач в обґрунтуванні відмови послався на Постано­ву КМУ № 433 від 23.03.99 р., в якій зазначено, що до прийняття Консти­туційним Судом України рішення за конституційним зверненням щодо офіційного тлумачення законодавства про іноземні інвестиції митне офор­млення товарів, які ввозяться на митну територію України підприємства­ми з іноземними інвестиціями, здійснюється на загальних підставах.

1. Яке рішення повинен прийняти суд?

2. Яке місце посідає господарський суд у системі державних органів?

Завдання № З

Приватне підприємство "Вест" подало в господарський суд Харківсь­кої області позов на свого контрагента за договором консигнації у зв'язку з неналежним виконанням останнім своїх зобов'язань за договором.

Чи може суд відмовити у розгляді справи з тих підстав, що договір консигнації не передбачено цивільним кодексом або спеціальним законом?

1. Яким законодавством повинен керуватися суд?

Нормативні акти та література:

1. Конституція України.

2. Цивільний Кодекс України.

3. Господарський процесуальний Кодекс України.

4. Закон України "Про іноземні інвестиції" від 13 березня 1999 р.

5. Указ Президента України "Про державну реєстрацію нормативних актів

міністерств та інших органів державної виконавчої влади" від 3 жов­тня

1992р.

6. Указ Президента України "Про порядок офіційного оприлюднення

нормативних правових актів" від 10 червня 1997 р.

7. Васильев С.В. Хозяйственный процесс: учебное пособие для подготовки к

зачету и экзамену. Издание 3-е перераб. и доп.-Харьков: Эспада, 2007.-

256 с.

8. Зейкан Я. Яким бути Господарському процесуальному кодексу // Право

України. - 1997. - № 12.

9. Притика Д.М. Конституційні засади правосуддя і розвиток госпо­

дарського судочинства // Право України. - 1997. - № 8.